Ποιες είναι εκείνες οι ακτινοβολίες που μας καταστρέφουν το δέρμα; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το αντηλιακό σας και φυσικά το δέρμα σας.
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι σημαντική για τα οστά, αλλά και για την ψυχική μας υγεία, καθώς είναι γνωστές οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του ήλιου.
Μην βάζετε πολύ αντιηλιακό, δεν θα αλλάξει κάτι. Η σωστή ποσότητα για τις εκτεθειμένες περιοχές είναι τόση, όση χωρά μέσα σε ένα σφηνάκι. Πρέπει να προτιμάτε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 20 και να είναι αδιάβροχο. Να θυμάστε πως ο δείκτης 6 είναι ο ελάχιστος που προσφέρει κάποια προστασία.
Μην κρατάτε για χρόνια αντιηλιακά – έχουν μικρή διάρκεια ζωής, μάξιμουμ 3 χρόνια. Να θυμάστε πως κάθε χρόνο χάνουν περίπου 5 μονάδες από το δείκτη τους, γι’ αυτό κάθε χρόνο να αγοράζετε νέο.
Ο λεγόμενος «δείκτης προστασίας» στα αντιηλιακά αφορά την αντανάκλαση του προϊόντος στις ακτίνες UVB.
Για να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό λαμβάνουμε υπόψη μας τα εξής: το δείκτη προστασίας, τον τύπο του δέρματος, τη φωτοευαισθησία του δέρματος.
Για σκουρόχρωμες επιδερμίδες, κατάλληλος δείκτης είναι ο 15.
Για σταρένια επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια, που είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος επιδερμίδας στην Ελλάδα, συνιστάται αντηλιακό με δείκτη 20 ή 30. Ύστερα από κάποιες μέρες μπορεί να μειωθεί και σε 15.
Για μέτρια προς ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα με καστανόξανθα μαλλιά, ιδανικός δείκτης είναι ο 30 αρχικά και αργότερα 20.
Για ανοιχτόχρωμη, τέλος, επιδερμίδα απαιτείται αντηλιακό με δείκτη 50, που αργότερα μπορεί να μειωθεί στο 30.
Πριν απλώσετε το αντηλιακό σκουπίστε το δέρμα σας. Το αντηλιακό σε στεγνή επιδερμίδα απορροφάται πιο καλά.
Το ξηρό δέρμα μπορεί να ωφεληθεί από την ενυδατική δράση που του παρέχει το αντηλιακό.