10 tips – Έτσι θα προστατευθείτε από τους κινδύνους του internet

221

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr και η Google μας προσκαλούν όλους να κινητοποιηθούμε, γύρω από το σύνθημα του φετινού εορτασμού: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο».

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Google μας δίνει 10 tips για να παραμείνουμε ασφαλείς στην πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο. Ρίξτε μία ματιά έχουν ενδιαφέρον.

– Δημιουργείστε έναν κωδικό που οι χάκερς δεν μπορούν να μαντέψουν. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι το πρώτο στάδιο προστασίας ενάντια στο ηλεκτρονικό έγκλημα; πρέπει λοιπόν να έχετε έναν πιο έξυπνο κωδικό από το “κωδικός”, για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς που να είναι διαφορετικοί για τους σημαντικούς σας λογαριασμούς. Επίσης, θεωρείται καλή πρακτική η ανανέωση των κωδικών σας σε συχνή βάση. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός σας, τόσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον να τον βρει. Προσθέτοντας νούμερα, σύμβολα, καθώς και κεφαλαία και μικρά γράμματα ανάμεικτα, καθίσταται πιο δύσκολο για τους επίδοξους εισβολείς ή τρίτους να μαντέψουν ή να σπάσουν τον κωδικό πρόσβασης σας. Μην χρησιμοποιείτε το “123456” ή τη λέξη “κωδικός” και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες στους κωδικούς σας, όπως ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου.

– Διπλασιάστε την ασφάλεια σας με τη ενεργοποίηση της επαλήθευσης σε 2 βήματα. Με την επαλήθευση σε 2 βήματα, μπορείτε να συνδεθείτε με κάποιο στοιχείο που γνωρίζετε (τον κωδικό πρόσβασής σας) και κάποιο στοιχείο που έχετε στη διάθεσή σας (έναν κωδικό που έχει σταλεί στο τηλέφωνό σας). Εάν έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία αυτή, η Google θα στείλει έναν κωδικό στο κινητό σας, όταν κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει στον λογαριασμό σας από κάποιο άγνωστο υπολογιστή. Για να μάθετε περισσότερα για την επαλήθευση σε 2 βήματα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://goo.gl/nVn7QP.

– Βρείτε τη χαμένη σας συσκευή. Αν έχετε χάσει μια συσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “Android Device Manager” για να βρείτε κατά προσέγγιση την τοποθεσία της σε ένα χάρτη, καθώς και πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε χρήση της. Όταν το “Android Device Manager” εντοπίσει τη συσκευή σας, τότε εκείνη η συσκευή θα λάβει μια ειδοποίηση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το “Android Device Manager” για να εμφανίστε την τοποθεσία της συσκευής σας.

– Αφιερώστε 2 λεπτά για τον “Έλεγχο Ασφαλείας”. Λάβετε καλύτερη προστασία για τον λογαριασμό σας, ανανεώνοντας τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Παίρνει μόνο 2 λεπτά. Καταρχήν, εγγραφείτε στον λογαριασμό σας στη Google, μετά εισέλθετε στις ρυθμίσεις σας πατώντας στο όνομά σας ή στη φωτογραφία πάνω δεξιά και μετά πατήστε το “Ο λογαριασμός μου”. Κάτω από τον “Έλεγχο Ασφαλείας” πατήστε “Έναρξη”.

– Λάβετε φιλικά αποτελέσματα από την Αναζήτηση. Η “Ασφαλής Αναζήτηση” είναι ένα αυτόματο φίλτρο για εν δυνάμει προσβλητικό υλικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Όταν ενεργοποιείτε την “Ασφαλή Αναζήτηση” για έναν λογαριασμό Google, υλικό που προορίζεται μόνο για ενήλικες μπλοκάρεται αυτόματα στις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται από οποιονδήποτε άλλο browser ή υπολογιστή, όπου είστε εγγεγραμμένοι με αυτόν τον λογαριασμό. Για να ενεργοποιήσετε την “Ασφαλή Αναζήτηση”, επισκεφθείτε τη σελίδα με τις ρυθμίσεις για την Αναζήτηση. Με τη βοήθεια των “φίλτρων Ασφαλούς Αναζήτησης”, κάντε κλικ στο κουτί δίπλα από το “Ενεργοποιήστε την Ασφαλή Αναζήτηση”. Τέλος, πατήστε “Αποθήκευση” στο κάτω μέρος της σελίδας.

– Κλειδώστε τη συσκευή σας από απόσταση, όπου και να την έχετε αφήσει. Αποφύγετε εισβολές στο κινητό σας, κλειδώνοντας, εντοπίζοντας, απαντώντας ή κάνοντας τη συσκευή σας να χτυπήσει από απόσταση. Στην τελευταία έκδοση του Android, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις της Google” από το μενού των εφαρμογών σας και πατήστε “Ασφάλεια”.

– Κρατήστε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τη συσκευή σας. Οι ιδιωτικές σας πληροφορίες μπορούν να παραμείνουν ιδιωτικές με τη χρήση PIN, του κωδικού πρόσβασης ή της πρόσβασης με μοτίβο. Μην αφήνετε κανέναν που θα πάρει στα χέρια του το τηλέφωνο ή το tablet σας να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Διαλέξτε ένα PIN, έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα μοτίβο για να κλειδώσετε το κινητό σας!

– Αφήστε τον browser σας να διαχειριστεί τους κωδικούς πρόσβασης σας. Εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο όνομα και κωδικό σε διαφορετικά websites, και κάποιο από αυτά τα websites υποστεί υποκλοπή δεδομένων, τότε τα στοιχεία σας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εισέλθει κάποιος τρίτος σε άλλα websites. Αφήστε τον Chrome να “θυμάται” τους κωδικούς σας και μειώστε το ρίσκο του phishing.

– Ρυθμίστε να σας έρχεται μία ειδοποίηση όταν το όνομά σας εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Η Google μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε και να διαχειριστείτε καλύτερα τι βλέπουν οι χρήστες όταν ψάχνουν για εσάς στο διαδίκτυο. Μπορείτε να ορίσετε Google Alerts, έτσι ώστε να παρακολουθείτε άμεσα τα αποτελέσματα, όταν εμφανίζονται πληροφορίες για εσάς online. Επίσης, σας προτείνονται αυτόματα και άλλες λέξεις κλειδιά που μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε πιο στενά πληροφορίες που βρίσκονται online.

– Διαχειριστείτε τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον λογαριασμό σας στην Google: To Dashboard της Google σας δείχνει τι είναι αποθηκευμένο στον λογαριασμό σας και σας δίνει πλήρη εικόνα των προσφάτων κινήσεων στον λογαριασμό σας. Από μία κεντρική τοποθεσία, μπορείτε να δείτε εύκολα τα στοιχεία και τη δραστηριότητά σας και να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις υπηρεσιών, όπως το Blogger, το Ημερολόγιο, τα Google αρχεία σας, το Google+ και άλλα.

*Για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου, τo Google Drive δίνει σε όλους τους χρήστες που θα κάνουν «Έλεγχο Ασφαλείας» (Security Checkup) 2GB επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

 

Πηγή: digitallife.com.cy