Πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής, που διοργανώνουν από κοινού τα Τμήματα Πληροφορικής των Πανεπιστημίων Λευκωσίας, Κύπρου, και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνδιοργανώτρια είναι η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ).
Στόχος της διήμερης εκδήλωσης είναι να αποτελέσει πλατφόρμα συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ επιστημόνων, εξειδικευμένων και άλλων επαγγελματιών που σχετίζονται με τον τομέα πληροφορικής. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερευνών τους, τις εμπειρίες τους, αλλά και τις ιδέες τους πάνω στο αντικείμενο. Το συνέδριο αποτελεί επίσης μια πρώτης τάξης ευκαιρία και για φοιτητές πληροφορικής να ενημερωθούν πληρέστερα για τις τελευταίες εξελίξεις και μεθοδολογικές προσεγγίσεις του κλάδου.
Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Πληροφορικής Φίλιππος Πουγιούτας, επισήμανε ότι «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δίνει μεγάλη έμφαση στις Επιστήμες της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής». Συνεχίζοντας, ο Καθηγητής Πουγιούτας αναφέρθηκε στη στρατηγική του Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως η τεχνολογία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης και εύρωστης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, στην οποία συντελείται η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. «Εστιάζουμε ως Πανεπιστήμιο, τόσο στη βασική όσο και στην εφαρμοσμένη και διεπιστημονική έρευνα», υπέδειξε, τονίζοντας πως τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα και το Blockchain αλλάζουν ήδη τη ζωή μας σε όλους τους τομείς. «Επιστημονικά συνέδρια όπως αυτά ενισχύουν την απαραίτητη συνεργασία των Πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας και συμβάλλουν σημαντικά στη πρόοδο της κοινωνίας», κατέληξε.
Ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πληροφορικής, Γιάννης Μανωλόπουλος, ανάφερε το ιστορικό της διοργάνωσης. Η παρούσα είναι η 23η διοργάνωση, ενώ η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη το 1984 στην Αθήνα, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Το συνέδριο, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, φιλοξενείται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής, όπως στα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, τη Σάμο, την Κέρκυρα, την Τρίπολη, την Καστοριά, τον Πειραιά και τη Λάρισα. Στη Λευκωσία φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά το 2001, και επανέρχεται μετά από 18 χρόνια με σκοπό να ενώσει την Κυπριακή κοινότητα των επιστημόνων της Πληροφορικής και των ακαδημαϊκών των οκτώ κυπριακών πανεπιστημίων.