5 Χρυσοί Κανόνες Για Να Τσακώνεσαι Ειρηνικά. Μπορείς Να Τους Ακολουθήσεις;


Ο ψυχοθεραπευτής Nathan Gould σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι τους τσακωμούς στην σχέση σου.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται! Είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορείς να αποφύγεις. Σκέψου όμως πώς είναι οι τσακωμοί σου; Συνοδεύονται από κλάματα, φωνές και χτυπήματα στην πόρτα; Μήπως ο σύντροφός σου φεύγει μουτρωμένος; Μήπως αντιδράς στα όσα λέει ή του ασκείς κριτική; Αν απάντησες ναι σε όλα τα παραπάνω, τότε σίγουρα δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση σας και έτσι αυξάνεις την πιθανότητα χωρισμού ή διαζυγίου.

Υπάρχουν 5 χρυσοί κανόνες για να τσακώνεσαι πολιτισμένα. Αυτοί θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις τον σεβασμό και να μπορείς να αντιμετωπίζεις κάθε πρόβλημα στη σχέση σου.

1. Προσδιόρισε το πρόβλημα

Ποιο είναι το παράπονό σου; Να είσαι πολύ συγκεκριμένος. Για παράδειγμα, αν θέλεις βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού πες το ξεκάθαρα. Μην κάνεις επίθεση στον άλλον. Χρησιμοποιώντας 1ο ενικό πρόσωπο, κάνεις ξεκάθαρο το επιχείρημά σου χωρίς να φωνάζεις, να κατηγορείς ή να γκρινιάζεις. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλεις να πεις «δεν έβαλες πλυντήριο. Είσαι πολύ τεμπέλης», δοκίμασε το «νιώθω πολύ απογοητευμένη όταν δεν με βοηθάς με τις δουλειές του σπιτιού».

2. Διάλεξε τη σωστή στιγμή & το σωστό μέρος

Επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο μέρος, θα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα πιο εύκολα. Μην αποφασίσεις να τσακωθείς αργά τη νύχτα και αφού έχετε πιει ή όταν ο σύντροφός σου ασχολείται με κάτι άλλο.

3. Άκουσε το σύντροφό σου

Δώσε του τον χώρο και τον χρόνο να σου πει πώς αισθάνεται για το πρόβλημα. Ακόμα και αν διαφωνείς με τα όσα σου λέει, σεβάσου το πώς νιώθει. Μην μιλάς την ώρα που μιλάει και εκείνος. Πάρε τον χρόνο σου για να σκεφτείς τα όσα σου είπε προτού απαντήσεις. Είναι καλό να μιλάει ο καθένας με την σειρά του.

4. Μην επαναφέρεις το παρελθόν

Αυτό συνδέεται με τον κανόνα Νο1, δηλαδή να μένεις στο πρόβλημα. Το να επικαλείσαι και να επαναφέρεις γεγονότα και παράπονα του παρελθόντος, κάνει τον άλλον να μπερδεύεται. Γι’ αυτό εστίασε στο πρόβλημα και δες πώς μπορείτε από κοινού να το λύσετε και να προχωρήσετε.

5. Κάνε διάλειμμα

Αν νιώθεις ότι η συζήτηση έχει ξεφύγει, συμφωνείστε να κάνετε ένα διάλειμμα και να συνεχίστε την συζήτηση όταν θα είστε και οι δύο πιο ήρεμοι. Συνήθως ένα 20λεπτο διάλειμμα είναι αρκετό για να σας κάνει να ηρεμήσετε. Και θυμήσου, κάποιες φορές μπορείτε απλά να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε.

Για να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τους τσακωμούς, θα πρέπει να αρχίσεις να εξασκείς την δυνατότητά του να ακούς τον άλλον. Αφιέρωσε χρόνο στο να καταλάβεις την πλευρά του συντρόφου σου, ακόμα και αν διαφωνείς με αυτόν. Αν βρεις τρόπο να συμπάσχεις μαζί του, τόσο θα μπορέσεις να τον κατανοήσεις καλύτερα. Αυτό αποτελεί το θεμέλιο μίας βαθιάς και μακροχρόνιας σχέσης.

Πηγή : Thrive Global Greece