Μία επιτυχημένη συμμετοχή σε ένα talent show…. ανοίγει την πόρτα της Eurovision!
Από το 2001 και μετά η Eurovision στην Ελλάδα άλλαξε ρότα και έγινε πολύ περισσότερο δημοφιλής στο κοινό. Μετά την εκπροσώπησή μας από τους Antique και την 3η θέση που κατέκτησε το “Die For You”, οι τηλεθεάσεις της Eurovision ανέβηκαν κατακόρυφα, ολοένα και πιο μεγάλα ονόματα δήλωναν την πρόθεσή τους για να συμμετέχουν και οι θέσεις που κερδίσαμε ήταν -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- πολύ ικανοποιητικές.
Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια, με το Σάκη Ρουβά, την Έλενα Παπαρίζου και την Άννα Βίσση, την Ελλάδα εκπροσώπησαν και νέοι καλλιτέχνες στο χώρο. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία και στο νέο αίμα της ελληνικής μουσικής σκηνής να αποδείξει τι αξίζει και τι μπορεί να καταφέρει. Πολλοί μάλιστα από αυτούς αναδείχθηκαν μέσα από τα talent shows που έχει προβάλει ανά τα χρόνια η Ελληνική Τηλεόραση. Ποιοι ήταν αυτοί; Θα τους δούμε έναν έναν και θα αναλύσουμε κάθε συμμετοχή, ώστε να θυμηθούμε πως ακριβώς τα πήγαν και σε ποια θέση της κατάταξης κατέληξαν.
2008: Καλομοίρα – “My Secret Combination” / 3η θέση
Την γνωρίσαμε το 2002 και μας χάρισε από την πρώτη στιγμή ένα τεράστιο χαμόγελο. Η Μαρία Καλομοίρα Κάρολ Σαράντη ή πιο απλά η Καλομοίρα έχει σίγουρα καλή… μοίρα και αυτό φάνηκε από την αρχή. Μετά τη νίκη της στο Fame Story 2, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και οι επιτυχίες ήρθαν η μία μετά την άλλη. Το 2008 συμμετείχε στον εθνικό τελικό της χώρας μας για τη Eurovision και αφού νίκησε τη Χρύσπα και τον Κώστα Μαρτάκη, ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision στο Βελιγράδι με το “My Secret Combination” παρουσιάζοντας μία εξαιρετική συμμετοχή. Κατέκτησε την 3η θέση και μας έκανε πραγματικά υπερήφανους με το αστείρευτο ταλέντο της, τη φρεσκάδα της και τον πολύ προσιτό χαρακτήρα της. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αμερική με το σύζυγο και τα δίδυμα αγοράκια της, απέχοντας τόσο από τη μουσική, όσο κι από την Ελλάδα. Καλομοίρα, μας λείπεις…
[ot-video][/ot-video]
2011: Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike – “Watch my dance” / 7η θέση
Μία αμφιλεγόμενη συμμετοχή για την Ελλάδα το 2011 με δύο φαινομενικά αταίριαστα στυλ να δένουν εκπληκτικά επί σκηνής. Ο Λούκας Γιώρκας και ο Stereo Mike έδεσαν το rap και το ζεϊμπέκικο και δημιούργησαν το “Watch my dance”, τραγούδι δίγλωσσο που σίγουρα είχε άρωμα Ελλάδας. Παρά τους επικριτές του, κατέληξε 7ο απολαμβάνοντας το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού στην αρένα της Γερμανίας. Να θυμηθούμε εδώ πως τον κύπριο Λούκα Γιώρκα τον πρωτογνωρίσαμε στο X – Factor 1 όπου και κέρδισε, υπογράφοντας ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Τα βήματα του Λούκα Γιώρκα από τότε είναι σταθερά και ανοδικά και μας χαρίζει λίγα αλλά ποιοτικά τραγούδια που φέρουν πάντα την προσωπική του ταυτότητα. Ο τραγουδιστής πραγματοποιεί εμφανίσεις και διαθέτει κοινό που τον ακολουθεί πιστά.
[ot-video][/ot-video]
2012: Ελευθερία Ελευθερίου – “Aphrodisiac” / 17η θέση
Η Ελευθερία Ελευθερίου εκπροσώπησε την Ελλάδα με το… αφροδισιακό “Aphrodisiac” το 2012. Παρά τα προγνωστικά προσγειώθηκε μόλις στην 17η θέση της τελικής κατάταξης και δεν συνέχισε το σερί των καλών μας θέσεων εντός 10αδας. Παρόλα αυτά η καλλιτέχνιδα από την Κύπρο είδε μετά τη Eurovision την καριέρα της να ανεβαίνει δυναμικά και τους fans της να αυξάνονται ραγδαία. Την Ελευθερία Ελευθερίου τη γνωρίσαμε από το δεύτερο ελληνικό X – Factor. Έφτασε μόνο μέχρι το 5ο Live προς έκπληξη των κριτών τότε, ωστόσο η εξαιρετική χροιά της δεν πέρασε απαρατήρητη και δεν ξεχάστηκε. Μέχρι σήμερα η Ελευθερία κυκλοφορεί δυνατά κι επιτυχημένα τραγούδια και δεν διστάζει να πειραματιστεί και με αγγλόφωνο ρεπερτόριο. Οι εμφανίσεις της πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού συζητιούνται και είναι πάντα sold out.
[ot-video][/ot-video]
2014: Freaky Fortune & RiskyKidd – “Rise Up” / 20η θέση
Πριν ένα χρόνο το ελληνικό κοινό επέλεξε τους Freaky Fortune, έναν νεανικό και ανερχόμενο συγκρότημα, για να μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον επίσης νεαρό ράπερ RiskyKidd. Οι οιωνοί ήταν από την αρχή πάρα πολύ θετικοί όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Η ελληνική συμμετοχή σε μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά προσγειώθηκε… ανώμαλα στην 20η μόλις θέση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί όμως ότι η παρουσία των τριών αγοριών ήταν αξιοπρεπέστατη, διασκεδαστική και πολύ διαδραστική αναφορικά με το κοινό. Το τραμπολίνο που έστησαν on stage ήταν το εύρημα που σχολιάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο και παρά τη δυσμενή κατάληξη της συμμετοχής της χώρας μας πέρσι, όλοι έχουν να τη θυμούνται μόνο θετικά. Το 1/2 των Freaky Fortune, ο Νικόλας Ραπτάκης αναδείχθηκε και αυτός μέσα από το δεύτερο ελληνικό X – Factor ως frontman τότε των Pale Faces. Το συγκρότημα μετά το παιχνίδι κυκλοφόρησε δύο singles και μετά κι από αυτά ο Νικόλας αποχώρησε για να εισχωρήσει λίγο αργότερα στο project Freaky Fortune μαζί με τον ευρηματικό παραγωγό του Θεόφιλο Πουζμπουρή. Στη μετα – eurovision εποχή το ντουέτο συνεχίζει τις εμφανίσεις του, έχει αποκτήσει ισχυρή fanbase και τα singles του μας συνοδεύουν ευχάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
[ot-video][/ot-video]
2015: Μαρία – Έλενα Κυριάκου – “One Last Breath” / 19η Θέση
Το 2015 η εκπρόσωπος ήταν η πολυσυζητημένη Μαρία – Έλενα Κυριάκου που μετρούσε τότε μόλις ένα χρόνο παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας. Τη γνωρίσαμε μέσα από το “The Voice” όπου και θριάμβευσε επιβεβαιώνοντας κάθε προγνωστικό… Ένα συμβόλαιο με τη MINOS EMI, εμφανίσεις με το Γιάννη Πλούταρχο και τον Κώστα Μαρτάκη και πολλές βραβεύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο με αποκορύφωμα τη νίκη της στον Εθνικό μας τελικό τη χρονιά εκείνη. Δυστυχώς έφτασε μόνο μέχρι τη 19η θέση, αλλά ξεχώρισε σίγουρα στα μάτια των eurofans λόγω των εξαιρετικών φωνητικών της δυνατοτήτων.
[ot-video][/ot-video]
Πηγή: tralala.gr