8 «μονόχρωμες» πόλεις και χωριά του κόσμου που μάλλον δεν ήξερες ότι υπάρχουν

32

1. Collonges-la-Rouge, Γαλλία

in__5092_5786396b3a63f

Η πόλη Collonges-la-Rouge βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Brive, στο Limousin. Πρόκειται για μια δημοφιλή γαλλική πόλη, όπου το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει ο επισκέπτης είναι το κόκκινο χρώμα των σπιτιών. Περισσότερο ή λιγότερο, όλα τα κτίρια της πόλης έχουν κατασκευαστεί από τον τοπικό κόκκινο ψαμμίτη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, που κατατάσσει την πόλη στις υψηλές θέσεις στη λίστα με “Τα πιο Όμορφα Χωριά της Γαλλίας”.

2. Chefchaoen, Μαρόκο

in__5092_5786396b487bb

Η πόλη Chefchaouen ή Chaouen βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μαρόκο και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η αρχαία πόλη χρησίμευε ως καταφύγιο για τους Εβραίους κατά τη διάρκεια της ισπανικής επανάστασης στο Μεσαίωνα. Εβραίοι πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 1930, αναβίωσαν τις γειτονιές τους στο Chefchaoen, χρησιμοποιώντας το μπλε χρώμα.

3. Ubrique, Ισπανία

in__5092_5786396bbce25

4. Piódão, Πορτογαλία

in__5092_5786396bc6ace

Το ιστορικό χωριό Piódão βρίσκεται στις πλαγιές της οροσειράς Serra do Acor, στην κεντρική Πορτογαλία. Τα σπίτια είναι χτισμένα από τοπικά υλικά: σχιστόλιθος στους τοίχους, στέγες με πέτρα και ξύλο σε πόρτες και παράθυρα. Λόγω, μάλιστα, της σκουρόχρωμης πέτρας, όλα σχεδόν τα σπίτια στο χωριό έχουν καφέ απόχρωση, ενώ το Piódão θεωρείται από το 1980 ως το πιο τυπικό χωριό της Πορτογαλίας.

5. Jodhpur, Ινδία

5

Στη μέση της άγονης ερήμου Thar θα βρείτε την “μπλε πόλη”, που οφείλει την ονομασία της στο μπλε χρώμα των κτιρίων της. Αν και γενικά είναι άγνωστος ο λόγος της μονοχρωμίας, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οφείλεται στο σύστημα των καστών στην Ινδία, δηλαδή στο διαχωρισμό των κατοίκων ανάλογα με το επάγγελμά τους (τεχνίτες, πολεμιστές, ιερείς, εργάτες, επιχειρηματίες κ.λπ.).

6. Jaipur, Ινδία

6

Το παρατσούκλι “ροζ πόλη” είναι χαρακτηριστικό για την πόλη Jaipur, καθώς όλα τα κτίρια διαθέτουν μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική δομή από ροζ ψαμμίτη – από τις μεγάλες κτιριακές δομές μέχρι τις μικρές αγορές της πόλης. Το Jaipur ιδρύθηκε το 1727 μ.Χ. από τον Sawai Jai Singh II και το 1863 “ντύθηκε στα ροζ” προκειμένου να υποδεχθεί τον Πρίγκιπα Αλβέρτος, σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας. Από τότε το χρώμα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και βασικό χαρακτηριστικό της.

7. Izamal, Μεξικό

7

Το Izamal είναι μια πόλη στη μεξικανική πολιτεία Γιουκατάν, 72 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Merida, γνωστή με την κοινή ονομασία “κίτρινη πόλη”. Και πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης είναι το “μουσταρδί” χρώμα σε όλα τα κτίρια. Ο λόγος; Το μοναστήρι που αποτελεί σήμα-κατατεθέν στο Izamal είναι κατακίτρινο και έτσι οι 15.000 και πλέον κάτοικοι αποφάσισαν να χρωματίσουν σπίτια, καταστήματα, εκκλησίες αλλά και δρόμους και πλατείες στο ίδιο χρώμα.

8. Júzcar, Ισπανία

8

Το Júzcar έχει μόλις 220 κατοίκους και βρίσκεται στην επαρχία της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία. Την άνοιξη του 2011, όλα τα κτίρια στην πόλη βάφτηκαν μπλε για να γιορτάσουν την πρεμιέρα της ταινίας “Στρουμφάκια”. Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι προσωρινή αυτή η μονοχρωμία, οι κάτοικοι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να μείνουν μπλε τα κτίρια, αυξάνοντας κατά πολύ από τότε την τουριστική επισκεψιμότητα της πόλης.

womantoc.gr