Για όσους δεν την έχουν ξανακούσει, να σημειώσουμε πως η τεχνολογία του Li-Fi (προέρχεται από τις λέξεις Light-Fidelity) προσφέρει δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων μέσω της visible light communication (VLC) technology, ενός μέσου που χρησιμοποιεί ορατό φως μεταξύ 400 και 800 terahertz (THz).
Ουσιαστικά, λειτουργεί σαν μία απίστευτα προηγμένη μορφή του κώδικα Μορς. Aκριβώς όπως το να ανάβετε και να σβήνετε ένα φακό με ένα συγκεκριμένο μοτίβο μπορεί να μεταδώσει ένα μυστικό μήνυμα, το τρεμόπαιγμα ενός LED σε γρήγορες ταχύτητες -που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι- μπορεί να παρέχει ταχύτατη μεταφορά δεδομένων.
Μάθαμε για την τεχνολογία Li-Fi για πρώτη φορά το 2011, από τον καθηγητή Harald Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και στο εργαστήριο έχει πιάσει τις εξωπραγματικές ταχύτητες των 224 Gbps.
Η εναλλακτική αυτή τεχνολογία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έφτασε πλέον σε ταχύτητες 1Gbps σε συνθήκες χρήσης στον πραγματικό κόσμο (σε γραφεία και βιομηχανικά περιβάλλοντα στην Εσθονία), επιτυγχάνοντας ταχύτητα 100 φορές πιο γρήγορη από το Wi-Fi. Έτσι. σας επιτρέπει π.χ. να κατεβάσετε ένα high-definition movie μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.
Σε αντίθεση με τα Wi-Fi σήματα που μπορούν να διαπεράσουν ακόμη και τοίχους, το Li-Fi, καθώς βασίζεται στο φως, έχει θεωρητικά πιο περιορισμένο εύρος μετάδοσης δεδομένων. Ωστόσο, αυτό το καθιστά και περισσότερο ασφαλές, με το επιπλέον πλεονέκτημα των πιο υψηλών ταχυτήτων να το μετατρέπει σε μία λύση που θα μπορούσε να αποτελέσει το… Wi-Fi του μέλλοντος.
Το Li-Fi θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις έξυπνες οικιακές συσκευές των επόμενων ετών. Έτσι, σύντομα, ενδέχεται να έχουμε λαμπτήρες LED με δύο χρήσεις: θα φωτίζουν ένα δωμάτιο αλλά και θα δημιουργούν ένα δίκτυο μέσα στο σπίτι για την επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των συσκευών μας. Δεν ακούγεται και άσχημα…
Πηγή: digitallife.com.cy