8+1 λόγοι που τα κρούσματα Covid-19 στην Ινδία υποχωρούν θεαματικά


Ιδιαίτερη εντύπωση ανά το παγκόσμιο έχει δημιουργήσει η Ινδία, σε σχέση με την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας που οδήγησε στη θεαματική μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και τον περιορισμό του ποσοστού θνησιμότητας της χώρας, κατά τους τελευταίους μήνες. Την ώρα που ειδικοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «μυστήριο», ο γνωστός Αμερικανός επιστήμονας Yaneer Bar-Yam απέδωσε τα εύσημα για την επιτυχία αυτή στην κυβέρνηση της χώρας και στις επίμονες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε γενικό πλαίσιο ο Ban-Yam, ο οποίος εξειδικεύεται στην ποσοτική ανάλυση των πανδημιών,  σημείωσε πως ανάμεσα στα μέτρα που απέδωσαν σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, ήταν η αποκέντρωση της αστικοποίησης, μειώνοντας τα ταξίδια και τους ρυθμούς μεταδοτικότητας στην κοινωνία, εστιάζοντας περισσότερο στον τοπικό τουρισμό. Για την περίπτωση της Ινδίας συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτά ήταν και τα μέτρα που επέτρεψαν στη χώρα να μετριάσει τις επιπτώσεις του Covid-19. Επεσήμανε ότι η γρήγορη ανταπόκριση από πλευράς της κυβέρνησης της Ινδίας, με τον περιορισμό και τη ρύθμιση των κινήσεων, αλλά και η ουσιαστική στήριξη του τομέα της υγείας της χώρας, φαίνεται να ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες που συνέβαλαν στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ενώ η χώρα κατέγραφε 1 εκατομμύριο κρούσματα την ημέρα, κατάφερε σταδιακά να υποχωρήσει τον αριθμό στις 12.000, «ισοπεδώνοντας» την καμπύλη των κρουσμάτων, μειώνοντας επίσης παράλληλα το ποσοστό θανάτων εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι, ο Bar-Yam συνέχισε λέγοντας ότι οι αυστηροί περιορισμοί ταξιδιών και  συγκεντρώσεων, αλλά και τα στοχευμένα τοπικά lockdown και κλείσιμο σχολείων, αποδείχθηκαν σωτήρια για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας στην Ινδία. Επιπρόσθετα, σημαντική ήταν η βελτιστοποίηση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, αλλά και η μαζική και ταχεία εξέταση του κοινού.

Το βασικό μήνυμα που πρέπει να αντληθεί από την Ινδία, είναι ότι κλειδί για τον έλεγχο της πανδημίας και οποιασδήποτε πανδημίας είναι ο περιορισμός των ταξιδιών σε περιοχές που υπάρχουν αυξημένες περιπτώσεις κρουσμάτων και η απομόνωση αυτών των περιπτώσεων για πίστωση χρόνου στις αρμόδιες αρχές που αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση. 

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο endcoronavirus.org, παρουσιάζει τις εννέα σημαντικές ενέργειες που προέβη η κυβέρνηση της Ινδίας προς αντιμετώπιση της κρίσης. 

  1. Η χωροθέτηση της χώρας σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, το κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο και η ανάλογη επιβολή lockdown. Καθώς επιβλήθηκαν σοβαροί περιορισμοί στις κόκκινες περιοχές, υπήρχε παράλληλα μερική άρση μέτρων στις πράσινες περιοχές, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε οικονομικές συνέπειες ενός ενδεχόμενου παρατεταμένου γενικού lockdown.
  2. Ο περιορισμός στα ταξίδια ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα, με συστήματα ελέγχου όπως e-pass και συνοριακούς ελέγχους. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ακόμη σε ισχύ.
  3. Η απομόνωση και άμεση ανίχνευση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν και συνεχίζει να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης.
  4. Το κλείσιμο όλων των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των σχολείων για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και το σταθερό, σταδιακό άνοιγμα τους όταν ο ρυθμός των κρουσμάτων άρχισε να υποχωρεί.
  5. Η συμβολή της βιομηχανίας της Ινδίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και χωρίς δεύτερες σκέψεις για την κατασκευή μασκών και εξοπλισμού ατομικής προστασίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την Ινδία, αλλά και για όλο τον κόσμο, αφού η χώρα προμηθεύει με σχετικό εξοπλισμό και το εξωτερικό.
  6. Η χώρα κατάφερε να αυξήσει σε πολύ μικρό διάστημα τα εργαστήρια διεξαγωγής PT-PCR test από 1 σε 2,300, επιτυγχάνοντας μείωση στον χρόνο αναμονής των αποτελεσμάτων. 
  7. Οι αυστηροί Νόμοι για υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και η συνεχής εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει ο ιός αποδείχθηκε σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης 
  8. Οι αστικές, πυκνοκατοικημένες περιοχές αποτέλεσαν πρόκληση η οποία ξεπεράστηκε επιτυχώς χάρη στα lockdowns, τους περιορισμούς στα ταξίδια, τη γρήγορα ανίχνευση κρουσμάτων και στη σωστή επικοινωνία με άλλες περιοχές
  9. Τέλος, το γεγονός ότι στην Ινδία διεκπεραιώνεται το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πλάνο στον κόσμο με επιτυχία μιλάει από μόνο του.