Και τώρα τί; Πώς εξελίσσεται η σχέση;
Καταρχήν το χτίσιμο μίας σχέσης προϋποθέτει να θέλουν και οι δύο να χτίσουν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους.
Προσοχή όμως! Ο σύντροφός μας βρίσκεται στην ζωή μας, όχι να μας την φτιάξει ή να γίνει εξάρτηση, όχι να μας βγάλει απο την κατάθλιψη, ανασφάλεια, μα να την χτίσει μαζί μας, με τα πιο δυνατά και υγιή θεμέλια.
Προχωρώντας μέσα στην σχέση, συναντιέται το ζευγάρι με την ρουτίνα, τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αμελεί να στείλει ένα όμορφο μήνυμα αγάπης, να υπενθυμίσει την παρουσία του, να πει ένα σε αγαπώ, να κάνει μία έκπληξη.
Αυτές οι λέξεις επιβεβαίωσης, ο ποιοτικός χρόνος και η σωματική επαφή, είναι οι πράξεις αγάπης που είναι τόσο τρυφερές και ουσιαστικές.
Η υπενθύμιση λοιπόν της παρουσίας του στην ζωή του συντρόφου, δηλώνει αφοσίωση, ενότητα, υγιή επικοινωνία.
Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που χτίζει γερά θεμέλια στην σχέση είναι η φιλία μεταξύ του ζευγαριού. Το μοίρασμα συναισθημάτων, βιωμάτων, οι προσωπικές σκέψεις χωρίς τον φόβο για το ενδεχόμενο κριτικής απο τον σύντροφο. Να μάθει να ακούει ο ένας τον άλλον στις συζητήσεις, χωρίς να τον διακόπτει, ακόμα και αν διαφωνεί με τον τρόπο που σκέπτεται ο σύντροφός του. Να δίνει προσοχή στις λέξεις, στα συναισθήματα, να είναι πρόθυμος να κατανοήσει τους προβληματισμούς του συντρόφου.
Υπάρχουν φορές που ο ένας αισθάνεται εξαντλημένος είτε αισθάνεται πως δεν ακούγεται στην σχέση. Επομένως, θα ψάξει άλλους τρόπους που θα έχουν αποτέλεσμα για να ακουστεί. Για παράδειγμα, αντί να πει’ ξέρεις δεν με βοηθάς καθόλου στις δουλειές του σπιτιού και δεν κάνεις τίποτα’ με ύφος θυμωμένο, επικριτικό, περιφρονητικό, θα μπορούσε να το εκφράσει με άλλον τρόπο, όπως ‘θα ήθελα πραγματικά να με βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού, γιατί έχω αγχωθεί και έχω κουραστεί΄΄θα ήθελα να πετάς τα σκουπίδια και να πηγαίνεις εσύ σούπερ μάρκετ, γιατί ο χρόνος μου μετά την δουλειά είναι περιορισμένος και έχω πραγματικά ανάγκη απο την δική σου βοήθεια και συμμετοχή΄.
Ο τρόπος που θα εκφραστεί το ζευγάρι είναι σημαντικός για να καταφέρει ο άλλος να κατανοήσει τις ανάγκες του συντρόφου του μα και να καταλάβει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Παράδειγμα κατανόησης είναι : ξέρω ότι είσαι θυμωμένος μαζί μου. Θα ήθελες να πηγαίνω σούπερ μάρκετ και σε εξωτερικές δουλειές;
Το πώς συμπεριφέρεται το ζευγάρι, επιδρά και στην σχέση του μεταξύ τους. Η συναισθηματική υποστήριξη είναι σημαντική σε αυτή την περίπτωση.
Πολλές φορές και η διαφωνία είναι το μονοπάτι ώστε το ζευγάρι να ανακαλύψει τρυφερούς τρόπους για να μονιάσει και να βρει λύσεις. Μία αγκαλιά, ένα αστείο, ένα θετικό σχόλιο, ένα παιχνίδι ώστε ο ένας να αποσπάσει το μυαλό του άλλου απο την ένταση της στιγμής, κερδίζουν απευθείας το έδαφος να επικρατήσει αρμονία, ενότητα. Το παιχνίδι, ας μην ξεχνάμε πως προσφέρει στιγμές γέλιου, χαρίζει όμορφες αναμνήσεις, ποιοτικό χρόνο, ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον με τρόπους που δεν ήξερε πριν.
Καθόλου σημαντικό όμως είναι να κρατά τα προβλήματα το ζευγάρι κάτω απο το χαλάκι, εκείνα να διογκώνονται και η έκρηξη να είναι μονόδρομος άσχημων τσακωμών, κατηγοριών και χωρισμού.
Ο αλληλοσεβασμός, οδηγεί στην υγιή επικοινωνία, καθώς με αυτόν τον τρόπο επέρχεται η πρόοδος, η προσωπική εξέλιξη και ευημερία στο ζευγάρι.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας εξέλιξης της σχέσης είναι οι κοινές δραστηριότητες, μία βόλτα στην εξοχή, τα ταξίδια ή μία εκδρομή, συναντήσεις με φίλους ,οι εκπλήξεις. Πράγματα που θα ανανεώσουν την σχέση, θα χαλαρώσουν την καθημερινότητα και θα φέρουν το ζευγάρι κοντά στο εμείς.
Τέλος, η αποδοχή. Εφόσον αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και πως πάντα θα υπάρχει ως έναν βαθμό διαφορετικότητα στις απόψεις, στον χαρακτήρα, τότε θα μπορέσουν να κατανοήσουν βαθύτερα τόσο τον σύντροφο μα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, πάντα αποτελεί κίνητρο να εμπλουτιστούν οι γνώσεις, να προσεγγιστεί απο μία διαφορετική οπτική γωνία μία κατάσταση. Στηρίζει λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο που έχει επιλέξει, τον θαυμάζει απο την αρχή εως το τέλος.
Όσο η σχέση εξελίσσεται μέσα απο συνεχή προσωπική εργασία, τόσο γίνεται το ζευγάρι συνοδοιπόρος ζωής. Η συνύπαρξη με το εμείς και όχι με το εγώ, οδηγεί σε μία σχέση ζωής επιτυχημένη, ψυχικής ισορροπίας, αυτογνωσίας.
Πηγή : psychologik-faros