Η πρώτη ταινία Avengers ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του σινεμά αλλά και της pop κουλτούρας γενικότερα. Πως ενώνεις σε μία ταινία ήρωες από τέσσερα διαφορετικά franchise της Marvel, με πολύ διαφορετική αισθητική και background ο καθένας -από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τους θεούς της Νορβηγίας- και καταλήγεις να φτιάξεις μία ιστορία που μοιράζει σωστά τα χαρτιά και τελικά δεν “τρώει” τα μούτρα της; Ο Joss Whedon δεν φοβήθηκε. Τα έβαλε με κάθε δυσκολία και θριάμβευσε. Έφτιαξε ένα mega-blockbuster που άφησε εποχή και πάνω από 1.5 δις δολάρια στο box office. Και ο αθεόφοβος προσπάθησε να το ξεπεράσει!
Με το Avengers: Age of Ultron αυτή η πρόκληση έφτασε στον ουρανό. Ακόμα περισσότεροι χαρακτήρες από το οπλοστάσιο της Μarvel προστέθηκαν στην ιστορία (Ultron, Scarlet Witch, Quicksilver και Vision), διάφορα cameos φόρτωσαν ακόμα πιο πολύ το σενάριο (War Machine, Falcon, Peggy Carter, Heimdall), και στην άκρη του τούνελ περίμενε η προσδοκία του κοινού να φτιαχτεί κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό από την πρώτη φορά. Ο Whedon είναι ο πρώτος σκηνοθέτης/ζογκλέρ/μάγος στην ιστορία του Χόλιγουντ. Γιατί τα κατάφερε περίφημα και χωρίς καν να ιδρώσει.
Λογικά την μεγαλύτερη μάχη πρέπει να την έδωσε με το στούντιο και τους παραγωγούς που είναι γνωστό πως όσο εσύ τους μιλάς για “ανάπτυξη χαρακτήρων” εκείνοι σε ρωτάνε πόσες σκηνές μάχης θα έχει συνολικά η ταινία.
O Whedon δεν θυσίασε τους χαρακτήρες του για την «βαβούρα» και πως άλλωστε θα γινόταν αυτό όταν πίσω από τον villain Ultron κρύβεται ένας ολόκληρος James Spader. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει επιδερμικά μία εσωτερική super hero κόντρα.
Το sequel εστίασε στη δημιουργία του Ultron, μίας εξελιγμένης μορφής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παρόλο που θα δημιουργηθεί από τον Tony Stark στην πορεία θα στραφεί ενάντια στο ανθρώπινο γένος. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκαν και οι σχέσεις της ομάδας των υπερηρώων, οι οποίες κλονίστηκαν επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνηση ουσιαστικά τα γεγονότα που θα οδηγήσουν στο Civil War timeline, το οποίο θα παρουσιαστεί εκτενώς στο Captain America 3.
Ενώ λοιπόν ο Ultron είναι έτοιμος να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα, οι Avengers, δηλαδή οι Iron Man, Captain America, Thor, Hawkeye, Hulk και Black Widow, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τον αντιμετωπίσουν. Πράγμα κομμάτι δύσκολο όταν έχουν τις εσωτερικές τους διενέξεις. Εάν το Avengers έφερε την ομάδα μαζί, ήταν λογικό το Age of Ultron να ρίξει το βάρος στο πως θα τους χωρίσει. Αυτό γίνεται σαφές όταν ο Thor πιάνει από τον λαιμό τον Iron Man και τον σηκώνει στον αέρα ή όταν ο Hulk παλεύει με τον Stark/Hulkbuster.
Όπως και στο πρώτο φιλμ η δύναμη του sequel βρίσκεται στην χημεία ανάμεσα στους έξι ήρωες που μοιάζουν τόσο άνετοι μέσα στις στολές τους. Ο Ultron βάζει το δηλητηριώδες κερασάκι με τις ατάκες του που κάποιες στιγμές κλέβουν την παράσταση, ενώ και ο Paul Bettany ως Vision άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Και φυσικά, πάνω απ’ όλους βρίσκεται το ασταμάτητο action, ένα κύμα διαστάσεων που από την αρχή μέχρι το τέλος σε σφυροκοπά και εσύ το απολαμβάνεις δεόντως.
Ναι συμβαίνουν πάρα πολλά και κάποια στοιχεία της πλοκής δεν αναπτύσσονται όσο θα έπρεπε, ενώ η ανάγκη να πέσει ένας πιο σκοτεινός τόνος πάνω από το fun της πρώτης ταινίας μοιάζει ώρες ώρες με άγχος. Ωστόσο το Χολιγουντιανό action είναι και πάλι επιβλητικό, η Marvel παρακαταθήκη αστράφτει και η οθόνη γεμίζει από θέαμα που δεν είναι παίξε γέλασε. Είναι action sci-fi της καλύτερης ποιότητας που φέρει την σφραγίδα των ειδικών.
Και η δεύτερη δύσκολη αποστολή του Whedon κατέληξε με θετικό πρόσημο, και η ενδέκατη προσθήκη στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel τίμησε τους ήρωές της. Και όλοι έμειναν σούπερ ευχαριστημένοι με ένα sequel που θα βλέπουν και θα ξαναβλέπουν.
Πηγή: digitallife.com.cy