Συνδυάζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Λευκωσίας
Στο κέντρο της Λευκωσίας, μιας πόλης πλούσιας σε ιστορία και πολιτισμό, βρίσκεται ένα νέο ορόσημο. Βαθιά ριζωμένο στον αστικό ιστό της πόλης, ο σχεδιασμός της Πλατείας Ελευθερίας εξελίχθηκε ως καταλύτης που θα μπορούσε να ενώσει την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Οι Zaha Hadid Architects (ZHA) οραματίστηκαν την Πλατεία Ελευθέρας ως το πρώτο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου αστικού σχεδίου, καθιερώνοντας τα Ενετικά Τείχη της πόλης ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Λευκωσίας, ανοίγοντας παράλληλα την ξηρά τάφρο για δημόσια χρήση για τη δημιουργία ενός πάρκου που περιβάλλει ολόκληρη την πόλη.
Με τις νέες αστικές πλατείες, τους κήπους με ποικιλία δέντρων, ο σχεδιασμός της Πλατείας Ελευθερίας μεταμορφώνει τις απρόσιτες, ως προηγουμένως, περιοχές της τάφρου. Το γενικό σχέδιο των ZHA θα επεκτείνει αυτή την ιδέα κατά μήκος των Ενετικών Τειχών για να δημιουργήσει ένα «περιδέραιο» από διασυνδεδεμένα πάρκα, πλατείες αναψυχής και πολιτιστικές εγκαταστάσεις γύρω από τη Λευκωσία που ενώνει την αρχαία και τη σύγχρονη πόλη, καθώς και τις κοινότητες βόρεια και νότια της «Πράσινης Γραμμής».
Έχοντας ανοίξει για το κοινό, η Πλατεία Ελευθερίας έχει γίνει το επίκεντρο και ο τόπος συγκέντρωσης της πόλης, φιλοξενώντας ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρέχοντας παράλληλα χώρο χαλάρωσης και προβληματισμού για τις γειτονικές της κοινότητες. Με ρευστές φόρμες κατασκευασμένες με τεχνογνωσία με τα υψηλότερα πρότυπα, η πλατεία συγκαταλέγεται στα τελικά ολοκληρωμένα σχέδια της διάσημης αρχιτέκτονας Zaha Hadid και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του στυλ της υπογραφής της.
Η Hadid και η ομάδα της στο ZHA επαναπροσδιόρισαν την αρχιτεκτονική για τον 21ο αιώνα με ένα ρεπερτόριο έργων που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία σε όλο τον κόσμο. Η μορφή και ο χώρος υφαίνονται μέσα στη δομή των έργων που εξελίσσονται από το περιβάλλον τους και συνδέουν τις πόλεις μεταξύ τους.
Η αρχιτεκτονική του ZHA ορίζεται από τη δημοκρατική του στάση, προσφέροντας γενναιόδωρους δημόσιους χώρους που προσκαλούν την εξερεύνηση. Οι μαθηματικοί αναγνωρίζουν την καθαρότητα των επίσημων γεωμετριών και των ρευστών γραμμών του ZHA, αλλά αυτή η αρχιτεκτονική εμπλέκει επίσης τις αισθήσεις και αιχμαλωτίζει το μάτι, δημιουργώντας ασυναγώνιστες χωρικές εμπειρίες που είναι σαφώς οργανωμένες και διαισθητικές στην πλοήγηση.
Μετά τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, η ZHA κέρδισε τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της πλατείας Ελευθερίας. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Διευθυντής της ZHA και συν-συγγραφέας του αρχιτέκτονα του έργου Χρήστος Πασσάς. Υπεύθυνος για πολλά από τα θεμελιώδη έργα της ZHA σε όλο τον κόσμο, το έργο του Χρήστου Πασσά στο ZHA έχει λάβει τις υψηλότερες διακρίσεις από πολιτικά, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Είδε την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα, ως αρχιτέκτονας με λεπτομερή γνώση και κατανόηση της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικών παραδόσεων της Κύπρου.
Η ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντός της δημιούργησε τη δημόσια Πλατεία που γεφυρώνει την τάφρο καθώς και το νέο διαμορφωμένο πάρκο εντός της τάφρου. Η ανακαίνιση περιλάμβανε επίσης εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές μαζί με εργασίες επισκευής και προστασίας των αρχαίων Ενετικών Τειχών.
Επιπλέον, η ανάπλαση περιλάμβανε την τοποθέτηση επίπλων δρόμου, φωτισμού και υδάτινων στοιχείων κατά παραγγελία καθώς και εμπορικών μονάδων με θέα στην πλατεία και το υπόγειο πάρκινγκ με ράμπες πρόσβασης στη λεωφόρο Ομήρου μαζί με νέες δημόσιες τουαλέτες, σκάλες και ανελκυστήρες που συνδέουν τις Πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας.
Αν και η Zaha Hadid πέθανε το 2016 και δυστυχώς δεν έζησε για να δει την Πλατεία Ελευθερίας να ολοκληρώνεται, ο Κύπριος επικεφαλής αρχιτέκτονας, Χρήστος Πασσάς επιβεβαιώνει ότι η Hadid θα ήταν εξαιρετικά περήφανη για την ποιότητα των νέων δημόσιων χώρων που δημιουργήθηκαν για τους κατοίκους της Λευκωσίας. Αυτή η απαιτητική και πολύπλοκη ανάπλαση, που ενσωματώνει πολλούς αιώνες της ιστορίας της πόλης μαζί με τη δημιουργία νέων έργων – φιλοτεχνημένα με τα υψηλότερα πρότυπα, συνδυάζει αριστοτεχνικά το παρελθόν της πόλης με ακλόνητη αισιοδοξία για το μέλλον.