Η Ινδία πρωτοπορεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής


Η Ινδία πρωτοπορεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι απροσδόκητες αλλαγές στον πλανήτη όπως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική γίνονται όλο και πιο συχνές. Διάφοροι αρχηγοί κρατών συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο, για να επιταχύνουν τη δράση προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Σύμβασης – μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Η Ινδία, η οποία είναι ακλόνητη στις προσπάθειές της για ένα ασφαλές περιβάλλον εδώ και αιώνες, ανέφερε το «PANCHAMRIT» ως δέσμευση της για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης και υπογράμμισε επίσης τη σημασία της «κλιματικής δικαιοσύνης» για τις ανεπτυγμένες χώρες, έτσι ώστε οι αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες να μη μείνουν πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης.

Η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος είναι μια μακροχρόνια ιδέα που ενσαρκώνεται στο ινδικό πολιτιστικό ήθος  εδώ και αμέτρητα χρόνια. Η Ινδία όχι μόνο έδειξε τη δέσμευσή της κατά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Γλασκώβη, αλλά έχει επίσης αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. Η Σύνοδος Κορυφής της Γλασκώβης δεν ήταν απλά  μια συνάντηση, αφού οι συζητήσεις θα επηρεάσουν τη ζωή όλων. Υπογραμμίζοντας την εξέλιξη του θέματος, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής της Ινδίας, Bhupender Yadav, παρευρέθηκαν στη σύνοδο εκπροσωπεύοντας την Ινδία ενώ οι περισσότερες χώρες απέστειλαν τους εκπροσώπους τους. Χρησιμοποιώντας τη διεθνή πλατφόρμα, ο Πρωθυπουργός Modi απάντησε στους επικριτές κάνοντας μια τολμηρή δήλωση σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα. Η ηγεσία της Ινδίας κατέστησε σαφές ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και μια ρεαλιστική προσέγγιση.

 

Είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε τον κοινό προβληματισμό σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη της ανθρωπότητας απειλείται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Απροσδόκητες αλλαγές στον καιρό όπως αύξηση της θερμοκρασίας, μεταβαλλόμενες βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, ξηρασίες, εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, τήξη παγετώνων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δασικές πυρκαγιές κ.λπ. έχουν γίνει πιο συχνές. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της αύξησης των εκπομπών άνθρακα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Οι προσπάθειες διάσωσης της ανθρωπότητας συνεχίζονται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά λόγω της ανισότητας μεταξύ των ανεπτυγμένων, αναπτυσσόμενων και υπανάπτυκτων χωρών, ακόμη δεν έχει προκύψει μία συγκεκριμένη λύση. Περισσότερες από 200 χώρες, καθοδηγούμενες από τα Ηνωμένα Έθνη συγκεντρώθηκαν για εξεύρεση λύσεων στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου. Η σύνοδος κορυφής, που ονομάζεται COP26, συντελεί έτσι ώστε τα κράτη να προβούν σε άμεση δράση, διότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες και η κλιματική κρίση θα καταστεί ακόμη πιο έντονη.

Ο Πρωθυπουργός  της Ινδίας αναφέρθηκε στο «Panchamrit» ή αλλιώς τα Πέντε Σημεία κατά τη διάρκεια της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αυξήσει την ενεργειακή ικανότητα της Ινδίας που δεν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε 500 GW, να διασφαλίσει ότι το 50% των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας θα καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, να μειώσει τη συνολική προβλεπόμενη εκπομπή άνθρακα κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους, να μειώσει την ένταση του άνθρακα της οικονομίας σε λιγότερο από 45% και να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα έως το 2070. Η δέσμευση είναι αξιοσημείωτη υπό την έννοια ότι η Ινδία έχει θέσει έναν τόσο φιλόδοξο στόχο όταν η συμβολή της στις εκπομπές άνθρακα είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι κατέχει το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ινδία εκπέμπει μόνο το 5% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, οι κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα της Ινδίας είναι 60% λιγότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ευθύνεται στον ινδικό τρόπο ζωής, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τις ρίζες του στις παραδοσιακές πρακτικές. Το ιδανικότερο σενάριο για όλους είναι η επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα από τις ανεπτυγμένες χώρες έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση της IPCC. Ο στόχος της Ινδίας για επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2070 έχει τεθεί μετά από σοβαρές διαβουλεύσεις και έπειτα από τον στόχο του 2050 για τις ανεπτυγμένες χώρες.

 

Ο Πρωθυπουργός  της Ινδίας τόνισε την ανάγκη για προσαρμογή αντί του μετριασμού στις αναπτυξιακές πολιτικές και τα σχέδια. Έργα όπως το Har Ghar Jal (πρόσβαση σε καθαρό νερό βρύσης), το Swachh Bharat Abhiyan (εκστρατεία καθαριότητας), το Ujjwala (καθαρό καύσιμο) δεν έχουν ωφελήσει μόνο τους άπορους πολίτες της Ινδίας αλλά και το βιοτικό τους επίπεδο. Αναμφισβήτητα, ο Πρωθυπουργός Narendra Modi πρότεινε μια αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κρίσης  στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης. Εδώ και αρκετό καιρό, η Ινδία καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να μετριάσει την κρίση με πλήρη ειλικρίνεια και δέσμευση. Η Ινδία παρουσίασε την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης ενώπιον των άλλων κρατών ενσωματώνοντάς την όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Η βιομηχανία της χώρας εκτίμησε επίσης την αποφασιστικότητα της Ινδίας. To India Inc έχει χαρακτηρίσει το στόχο για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2070 ως πρακτικό και μακροπρόθεσμο. Η Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας χαρακτήρισε την απόφαση του Πρωθυπουργού τολμηρή και φιλόδοξη.