Ο Roderick Beaton στη νέα διάλεξη της δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»


Ο Roderick Beaton στη νέα διάλεξη της δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

«Ο Λόρδος Βύρωνας και η Ελληνική Επανάσταση του 1821».

 Ο Roderick Beaton, ομότιμος καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London, είναι ο ομιλητής της νέας διάλεξης των επεισοδίων «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Τίτλος της διάλεξης «Ο Λόρδος Βύρωνας και η Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Θεματική Διάλεξης

Παρόλο που ο διάσημος βρετανός ευπατρίδης και ποιητής Λόρδος Βύρων δεν έφτασε ποτέ στην Κύπρο, η συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι πασίγνωστη. Γεννημένος στο Λονδίνο το 1788 από Άγγλο πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα, έζησε τα 10 πρώτα χρόνια της ζωής του στη Σκωτία, ηλικία που κληρονόμησε τον αριστοκρατικό του τίτλο. Γνώρισε την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας και ταξίδεψε από το 1809 μέχρι το 1811 στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αθήνα (όπου διέμεινε για αρκετούς μήνες), την Πελοπόννησο, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

 

Το 1812, κυκλοφορεί το ποίημά του, Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ, και γίνεται αμέσως μπεστ-σέλλερ, μεταφρασμένο σχεδόν σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης. Το έργο αυτό επηρεάζει βαθύτατα την κοινή γνώμη σε Ευρώπη και Αμερική και συμβάλλει στην ενίσχυση του φιλελληνισμού, που βοήθησε στην Ελληνική Επανάσταση.

 

Την άνοιξη του 1821, ο Λόρδος Βύρωνας αυτοεξορίζεται στη Ραβέννα της Ιταλίας και δυο χρόνια μετά αποφασίζει να συμβάλει στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι την πολιτική του δράση. Φτάνει στη χώρα, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, παραμονή Χριστουγέννων του 1823 και δουλεύει ακατάπαυστα μαζί με τον πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο ώστε να εξασφαλίσουν πόρους και να αναπτύξουν τις βασικές αρχές μιας οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα. Το όνομα του Λόρδου Βύρωνα, λειτουργεί σαν μαγνήτης, ώστε να μαζευτούν χρήματα για την χώρα από το εξωτερικό. Κάτι το οποίο επιτυγχάνεται αφού μετά το θάνατό του, 800,000 στερλίνες που είχε ήδη συγκεντρώσει από ιδιώτες στο Λονδίνο, παραχωρούνται στην Ελλάδα.

 

Επιπρόσθετα, ουσιαστικό ρόλο θα παίξει και ο διπλωματικός ρόλος του Λόρδου Βύρωνα στην αναγνώριση της ελεύθερης Ελλάδας.

 

Ο Λόρδος Βύρωνας πεθαίνει στις 19 Απριλίου 1824. Από το παραλήρημα του πυρετού, φαντάζεται πως η Ελλάδα είναι ελεύθερη. Και πως ο ίδιος φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως πρώτος διπλωματικός απεσταλμένος της απελευθερωμένης Ελλάδας…

 

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή:

 

Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse (Πανεπιστήμιο του Cambridge) και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ως το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ως το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996)· Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο (2003)· Ο πόλεμος του Μπάιρον: Ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 του επέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής της Έδρας Ελληνικών Σπουδών Α. Γ. Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για την περίοδο Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη 2021. Το καινούργιο βιβλίο του, The Greeks: A Global History, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το Νοέμβριο του 2021 και προβλέπεται να κυκλοφορήσει, σε ελληνική μετάφραση, από τις Εκδ. Πατάκη το Φθινόπωρο του 2022.

 

 

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά», αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά από έγκριτους επιστήμονες, που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

 

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα μας (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts:Μίλα μου ιστορικά”).

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

 

www.boccf.org