Εγκαίνια για την Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL


Εγκαίνια για την Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 22 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος.

Μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό με τίτλο «Το ’21 Αλλιώς», εγκαινιάστηκε χθες από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 25 μικρά και μεγάλα εντυπωσιακά διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών) και 86 κάδρα ιστορικών προσώπων του 1821, κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, απεικονίζοντας σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς επίσης και σημαντικά γεγονότα από την Επανάσταση του 1821.

 

Η έκθεση, που θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 300 τ.μ., στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, σχεδιάστηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με ιδιώτες συλλέκτες, στους οποίους ανήκουν τα διοράματα και οι φιγούρες ειδικής κατασκευής με τη στήριξη της Playmobil Hellas. Στη συνέχεια, η έκθεση περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία.

 

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, είπε πως «με αυτή την έκθεση κλείνει ο κύκλος των θεματικών εκθέσεων και εκδηλώσεων για το 1821 κάτω από τον γενικό τίτλο ‘Ελευθερία’. «Επιθυμούμε και από το βήμα αυτό να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κάθε λαός, όπως και ο δικός μας, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος στη γη των πατέρων του, δίχως πολέμους και ξένες επεμβάσεις».

 

Σε χαιρετισμό της, εκ μέρους του ΔΣ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano, εξήγησε πως η έκθεση δημιουργήθηκε με πρωτότυπο τρόπο, με μια φρέσκια ματιά, κυρίως με εκφραστικά μέσα και τρόπους διαφορετικούς από τους συνήθεις, με στόχο να μιλά άμεσα στους νέους και που αντανακλούν πλήρως τις σήμερα επικρατούσες αισθητικές προτιμήσεις και νοοτροπίες.

 

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Ιστορικός Τέχνης Νατάσα Καστρίτη, εκ των επιμελητών της έκθεσης, ευχαρίστησε θερμά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για τη συνεργασία και έδωσε λεπτομέρειες για το σκεπτικό και τη δημιουργία της . «Οι συνθέσεις αναζητήθηκαν σε πρωτότυπα έργα τέχνης του 19ου αιώνα, κυρίως ζωγραφικά και χαρακτικά, με κριτήριο τη σπουδαιότητα των ιστορικών γεγονότων και τη δυνατότητα απόδοσης των σκηνών σε διοράματα. Μοναδική ανταμοιβή των συλλεκτών ήταν ο σεβασμός της δουλειάς τους και η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε το κοινό στην έκθεση. Περιττό να επισημάνουμε ότι ‘Το ‘21 αλλιώς’ δεν θα υπήρχε χωρίς αυτούς», δήλωσε, μιλώντας και εκ μέρους δυο συνεπιμελητριών της έκθεσης, της ιστορικού Ρεγγίνας Κατσιμαδρου και της αρχαιολόγου Παναγιώτας Παναρίτη.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση δήλωσε πως «η κατανόηση των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών, καθώς και των ηθικών αξιών εκείνης της περιόδου, μας επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε τα ιστορικά γεγονότα τα οποία παρουσιάζει η έκθεση και σοφότεροι να πορευθούμε στο μέλλον. Η απειλή, όπως φαίνεται, παραμένει η ίδια. Η Τουρκία παραμένει προκλητική και διαιωνίζει τις  επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Εμείς, ωστόσο, ‘διαβάζοντας»’ με προσοχή την ιστορία μας και αποφεύγοντας, με σύνεση, τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος μπορούμε να υπερβούμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας αντιπαραθέσεις και με ενότητα να εργαστούμε αποτελεσματικά για την ευημερία και την πρόοδο του ελληνισμού».

 

«Οφείλουμε» είπε τέλος η κ. Δημητρίου, «να σταθούμε στο πλευρό κάθε δοκιμαζόμενου λαού, γι’ αυτό και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό της Ουκρανίας, με την ευχή για  ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους λαούς της Γης».

 

Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Τις φιγούρες και τα λοιπά αξεσουάρ και στοιχεία PLAYMOBIL που χρησιμοποιήθηκαν στα διοράματα είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι συλλέκτες. Τις μεμονωμένες φιγούρες των ιστορικών προσώπων σχεδίασε και κατασκεύασε ο κ. Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή.

 

H έκθεση παράλληλα πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων, όπως διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με Ιδρύματα και Φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι 2022.

 

Διάρκεια έκθεσης έως 4 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Μέρες και ώρες: Δευτέρα-Κυριακή 10:00 -19:00. Είσοδος Ελεύθερη.

 

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: εταιρεία AEGEAN.

 

Λόγω της πανδημίας θα λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org