Φίλοι ή κάτι παραπάνω; Αυτά τα tests θα σας βγάλουν από το αδιέξοδο!


Το φαινόμενο σε μια φιλική σχέση η μία πλευρά να βλέπει την άλλη ερωτικά είναι, ως γνωστόν, εξαιρετικά κοινό. Συνήθως, μια τέτοια κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για μην…επέλθει ρήξη (ή τα πράγματα να προχωρήσουν όντως ένα επίπεδο παραπέρα).

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να αντιλαμβάνεται κανείς κάτι τέτοιο έγκαιρα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, σε μελέτη ερευνητών από το Clark College στο Πόρτλαντ και το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα , ερωτήθηκαν 90 προπτυχιακοί φοιτητές για τις σχέσεις τους με άτομα του άλλου φύλου. Διαπιστώθηκαν συνολικά 158 «στρατηγικές» (ή, αν προτιμάτε, μυστικά τεστ), που χρησιμοποιούνται προκειμένου να καταλάβει κάποιος/ κάποια ποια είναι η «θέση» της άλλης πλευράς. Πολλά από τα τεστ αυτά ήταν εξαιρετικά παρεμφερή, οπότε και οι ερευνητές κατέληξαν σε επτά.

1: Αντοχή. Πρόκειται για το πιο κοινό είδος τεστ. Η ερωτευμένη πλευρά προσπαθεί να διαπιστώσει τα συναισθήματα της άλλης «ψαρεύοντας» για κομπλιμέντα ή ζητώντας βοήθεια- ειδικά εάν αυτό έχει κάποιο κόστος. Συνηθισμένο τεστ είναι κάποιος να μειώνει τον εαυτό του/ δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση για να δει αντιδράσεις. Ένα άλλο είναι ο εξαναγκασμός σε επιλογές, για να φανεί εάν η άλλη πλευρά είναι πρόθυμη να προβεί σε «θυσίες». Γενικά ο/η ερωτευμένος/η τείνει να παρουσιάζει συμπεριφορά στα όρια του «κακομαθημένου», για να δει τις αντοχές/ ανοχή της άλλης πλευράς/

2: «Τριγωνομετρία». Κάποιοι προβαίνουν σε «τεστ πίστης», ειδικά εάν η σχέση έχει προχωρήσει πέρα από το πλατωνικό επίπεδο. Μία από τις συμμετέχουσες ήθελε να δει εάν ο φίλος της είχε τα ίδια συναισθήματα. «Τον άφηνα σκόπιμα μόνο του με τη συγκάτοικό μου και μετά τον ρωτούσα όταν επέστρεφα “τι κάνατε οι δυο σας;”. Εάν έδειχνε ότι νιώθει άβολα, ήξερα ότι δεν ήταν πιστός, ή τουλάχιστον ότι σκεφτόταν να με απατήσει». Άλλοι χρησιμοποιούν τεστ «ζήλιας»: «Δοκίμαζα τα όριά της βγαίνοντας με άλλες γυναίκες και φροντίζοντας να το μάθει. Ήθελα να ξέρω τι δέσμευση ήθελε» είπε ένας.

3: «Τι υπονοείς;». Υπάρχουν και τα έμμεσα hints: «Αστεία» περί σοβαρών συναισθημάτων, κρυμμένα νοήματα ή αυξημένη οικειότητα, μέσω σωματικής επαφής. Ο ερωτευμένος/η βλέπει τις αντιδράσεις, αν θα ζητηθεί να σταματήσει.

4: «Μου έλειψες;». Η απόσταση είναι περίπλοκο πράγμα: Κάποιοι πιστεύουν ότι εντείνει τα συναισθήματα. Το να μπει (φυσική) απόσταση είναι ένα κοινό τεστ, το οποίο «παίζεται» στο ποιος θα επιδιώξει να έρθει πρώτος σε επαφή.

5: Αμεσότητα. Δεν είναι ακριβώς «μυστική στρατηγική», και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους άνδρες. Σε απλά ελληνικά «τα ρίχνεις» και βλέπεις, ή αρχίζεις να μιλάς ανοικτά για τον εαυτό σου, ελπίζοντας σε αντίστοιχο άνοιγμα από την άλλη πλευρά.

6: Πληροφορίες εκ των έσω. Συλλογή πληροφοριών από «τρίτους». Μπορεί να φαντάζει παιδικό, αλλά το κάνουν και οι ενήλικες.

7: Στρίμωγμα. Το πιο…άβολο/ επιθετικό. Φέρνεις την άλλη πλευρά σε… περίεργη θέση δημόσια και βλέπεις αντιδράσεις. Όπως είπε μια συμμετέχουσα, «τον παρουσίασα ως φίλο μου στην καλύτερη φίλη μου και είδα τις αντιδράσεις του- ήθελα να δω αν θα ένιωθε αμήχανα».

 

Πηγή: huffingtonpost.gr