ΘΕΜΑ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ


Λεύκωμα με τίτλο: “Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου,70 χρόνια κυπριακό ραδιόφωνο, 1953-2023” παρουσίασε (Tετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023) το ΡΙΚ, τιμώντας την 70χρονη ιστορία του κυπριακού ραδιοφώνου στον υπαίθριο χώρο του  Αρχείου ΡΙΚ.

Ακολούθησε επετειακή έκθεση φωτογραφίας, στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Αρχείου ΡΙΚ,  τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε η Πρόεδρος της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές,κρατικοί αξιωματούχοι, φίλοι και συνεργάτες του ΡΙΚ καθώς και πρώην στελέχη του.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Λουκάς Χάματσος  καλοσώρισε τους καλεσμένους παίζοντας στο βιολί το  πρώτο σήμα της κυπριακής ραδιοφωνίας, χαρίζοντας  στο ακροατήριο  μια νοσταλγική και συγκινητική στιγμή.

Η κα.Δημητρίου στην ομιλία της συνεχάρη το ΡΙΚ για την ιδέα και ανέφερε ότι μέσα από την δημιουργία του επετειακού Λευκώματος και της έκθεσης φωτογραφίας ,η Κύπρος γνωρίζει ανθρώπους, σταθμούς, σημαδιακές μέρες, σημαντικές στιγμές που αποτελούν κομμάτι της ζώσας ιστορίας της ραδιοφωνίας της Κύπρου μας.

Η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ΡΙΚ για  τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση τους κι ευχήθηκε να συνεχίσουν  να παράγουν  ποιοτικό έργο  για πολλά χρόνια  όχι μόνο προς τον κυπριακό λαό αλλά και στην ιστορία του τόπου δηλώνοντας ότι η Βουλή θα βρίσκεται στο πλευρό του ΡΙΚ σε αυτή την προσπάθεια αφού όπως πρόσθεσε την ιστορία μας πρέπει να τη λέμε, να την ακούμε αλλα κυρίως να  διδασκόμαστε από αυτήν!

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, εξέφρασε  την ευγνωμοσύνη της προς  το ΡΙΚ  για την διαχρονική,πρόθυμη και αξιόπιστη συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων  ως προς την διάχυση του παραγώμενου έργου των Βουλευτών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κέντας στον χαιρετισμό του είπε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που παραδίδουμε το Λεύκωμα αυτό, το οποίο ζωτανεύει την ιστορία του ραδιοφώνου στην Κύπρο, επαναφέρει πρόσωπα, γεγονότα, σημαντικές στιγμές, αποκαλύπτει τη διαδρομή  του δημοφιλέστερου μέσου επικοινωνίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν παραδίδουμε απλώς ένα Λεύκωμα αλλά δίνουμε την σκυτάλη για να συνεχίσει το ραδιόφωνο μια πορεία εξέλιξης και αναβάθμισης.  Ο κ. Κέντας δεν παρέλειψε να  ευχαριστήσει  τους επιμελητές της έκδοσης Χρήστο Αγιομαμίτη και Άδωνι Χριστοφόρου  για το δύσκολο έργο που έφεραν εις πέρας καθώς και τον Πέτρο Παπαπέτρου για την επιμέλεια του Λευκώματος.

Στην δική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος, αναφέρθηκε στην εξέχουσα θέση που εξακολουθεί να κατέχει το ραδιόφωνο ως Μέσο σύμφωνα με μετρήσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώντας για την οργάνωση της εκδήλωσης συμπλήρωσης 70 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας του κυπριακού ραδιοφώνου, είπε ότι αφενός  αποτελεί μια εκδήλωση τιμής στους ανθρώπους ενός ιστορικού Μέσου επικοινωνίας κι αφετέρου αποτελεί την υπόσχεση πως η Διοίκηση και η  Διεύθυνση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα βαδίσουν στον ίδιο λαμπερό δρόμο που χάραξαν οι πρωτεργάτες του ραδιοφώνου αλλα και οι συνεχιστες του.

Αναφερόμενος στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός επετειακού Λευκώματος είπε ότι το εγχείρημα να ριχθεί φως στην ιστορία, την εξέλιξη, τους σταθμούς και τους ανθρώπους του ΡΙΚ, για 70 ολόκληρα χρόνια, εξ’ αντικειμένου συνεπαγόταν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ευχαρίστησε από καρδιάς τους  Άδωνι Χριστοφόρου , Χρίστο Αγιομαμίτη αλλά και  Πέτρο Παπαπέτρου που με λιγοστές εμπειρίες από τον κόσμο της ραδιοφωνίας, πήραν στους ώμους τους αυτή την τεράστια ευθύνη,  παρέδωσαν στο ΡΙΚ και την Πολιτεία ευρύτερα, μια σημαντική έκδοση  που αποτελεί πλέον παρακαταθήκη για την ιστορία του ραδιοφώνου  που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου και τους ανθρώπους της.

Την επετειακή έκδοση παρουσίασε ο κ. Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, ο οποίος εξήρε τη συγγραφική εργασία  των τριών δημιουργών του Λευκώματος και της έκθεσης  φωτογραφίας .Ανέφερε ότι στη διάρκεια της έρευνας, της επιλογής και της καταγραφής των δεδομένων βρέθηκαν μπροστά σε ντοκουμέντα που πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κατέγραψαν μαρτυρίες και αφηγήσεις πρωταγωνιστών. Περιέλαβαν συνεντεύξεις που πήραν οι ίδιοι και κείμενα που έγραψαν πρώην υπάλληλοι του ΡΙΚ ειδικά για το Λεύκωμα. Στην υπό αναφορά έκδοση, έγγραφα, ανακοινώσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες και δεδομένα δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά και κάποια εξ’ αυτών συνιστούν ντοκουμέντα πρωτογενούς μορφής που βγήκαν στο φώς και θα μείνουν εδώ για να τα γνωρίσουν και οι μεταγενέστερες γενιές.

Με το πέρας της παρουσίασης του ιστορικού επετειακού λευκώματος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Κέντας πρόσφερε στην Πρόεδρο της Βουλής αφίσα, τυπωμένη σε καμβά, που αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενεργειών και δράσεων ενημέρωσης που το ΡΙΚ διεξάγει, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική ειβολή και κατοχή κάτω από τον γενικό τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ: 1974-2024».