«ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ»: Επιτυχής υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, για την πρόληψη εξαρτήσεων


Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχημένη διεξαγωγή και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης εξαρτήσεων, «Ξέρω τι Ζητάω», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε έφηβους 12 μέχρι 14 ετών και αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αφού αποσκοπούσε στη θωράκιση των νέων απέναντι στους κινδύνους των εξαρτήσεων μέσα από μία σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων που τους ενίσχυαν την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής και στην ανάπτυξη των προστατευτικών παραγόντων που χρειάζονται απέναντι στις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, το Λανίτειο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Αγρού, το Γυμνάσιο Λευκάρων, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων και το Γυμνάσιο Πολεμίου ήταν τα έξι γυμνάσια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη σχολική περίοδο 2023-2024 και στο πλαίσιό του διεξήχθησαν 144 βιωματικά εργαστήρια των 45 λεπτών, στα οποία συμμετείχαν 234 μαθητές, με κάθε μαθητή να λαμβάνει μέρος σε 12 βιωματικά εργαστήρια.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, σχετικά με τη χρησιμότητα του προγράμματος και το πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στην καθημερινή ζωή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

Το 77%  δήλωσαν ότι τους άρεσε πολύ έως πάρα πολύ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ οι θεματικές ενότητες που τους άρεσαν περισσότερο ήταν αυτές που αφορούσαν τη βελτίωση της γνώσης των κινδύνων και των προστατευτικών παραγόντων, καθώς και την οικοδόμηση στάσεων έναντι της χρήσης ουσιών.

Το 48% των μαθητών απάντησε ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους, ενώ περισσότερο από τα 4/5 των μαθητών δήλωσαν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να μάθουν περισσότερα για τις συνέπειες του τσιγάρου, του αλκοόλ και των άλλων ναρκωτικών.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί μαθητές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους φίλους τους, ενώ ένας στους τρεις μαθητές πιστεύει ότι το πρόγραμμα βελτίωσε και τις σχέσεις του με τους καθηγητές του.

Τέλος, σχεδόν όλοι οι μαθητές, ποσοστό πέραν του 93%, θα ήθελαν να έχουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα σαν το «Ξέρω τι Ζητάω» και την επόμενη σχολική χρονιά.

Η πρόληψη της χρήσης ουσιών εξάρτησης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και με στόχο την ενδυνάμωση των νέων και την προαγωγή υγιών συμπεριφορών, αναπτύσσει και υλοποιεί σε τακτική βάση προγράμματα και δράσεις που εστιάζουν στην ενημέρωση και την εκπαίδευση για την αποτροπή των εξαρτητικών συμπεριφορών. Το πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω» θα συνεχιστεί και τη σχολική χρονιά 2024-2025 σε όλα τα τμήματα της Α’ τάξης των έξι προαναφερθέντων Γυμνασίων.