Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2024 «Από τα Κλικ στην Πρόοδο: Ψηφιακές Διαδρομές Νεολαίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη»


Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθούν οι δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των νέων. Για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, η ημέρα αυτή έχει μεγάλη σπουδαιότητα αφού ενισχύει τη φωνή των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους αλλά και βοηθώντας τους να αναζητήσουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Η συγκεκριμένη ημέρα, θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να αναδείξει τη σημαντικότητα των νέων στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας σχετίζεται με τη δύναμη των νέων να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τεχνολογίες όπως κινητές συσκευές και τεχνητή νοημοσύνη (AI), είναι καθοριστικές για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), έχοντας παράλληλα σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, στόχος του ΟΝΕΚ είναι να εμπνεύσει και να ωθήσει τους νέους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ισότητα και η καινοτομία, αξιοποιώντας τον ψηφιακό κόσμο και τη δημιουργικότητά τους και επηρεάζοντας θετικά το μέλλον του πλανήτη.

Προς υλοποίηση των πιο πάνω στόχων, ο ΟΝΕΚ διαχρονικά συμβάλλει ενεργά σε όλα τα θέματα που αφορούν και προβληματίζουν τους νέους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία για την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Μέσα από την ψηφιακή κάρτα νέων αλλά και τα σεμινάρια για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου προσφέρει στους νέους ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και συμμετοχής στα κοινά. Επιπρόσθετα, η ουσιαστική εμπλοκή του ΟΝΕΚ σε θέματα που αφορούν τη νεολαία, αποδεικνύεται έμπρακτα μέσω προγραμμάτων για δημιουργική απασχόληση και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τα Πολύκεντρα Νεολαίας που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και αποτελούν την γεωγραφική επέκταση του οργανισμού σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Αγρό, Πάφο, Αμμόχωστο και Ευρύχου.