ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΓΙΑΣΕΜΙ


Με τη  θεατροποιημένη ανάγνωση του βραβευμένου έργου “Μισός Αιώνας Γιασεμί” του Νικόλα Κατσαρή, ολοκληρώθηκαν   χθες βράδυ οι εκδηλώσεις του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την  τουρκική εισβολή.

Το έργο του Νικόλα Κατσαρή,  το οποίο έλαβε  το 2023 το Πρώτο βραβείο  στον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ραδιόφωνο του  ΡΙΚ, με  χορηγό  την Χαραλαμπίδης Κρίστης, αποτελεί μνημόσυνο για την Κύπρο του 1974. Με τη σωστή χρήση της τεχνικής της αναδρομής στο παρελθόν, το έργο  μας  μεταφέρει  50 χρόνια πίσω κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Στον χαιρετισμό της εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, η Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για τις εκδηλώσεις και δράσεις του ΡΙΚ για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή, και μέλος του ΔΣ, Έλενα Σταύρου ανέφερε ότι το βραβευθέν σκετς του Νικόλα Κατσαρή, μας ταξιδεύει  στη σκλαβωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα γη μας.

Και πρόσθεσε: “Οι μνήμες των πρωταγωνιστών του συγκινητικού αυτού έργου, σταθμεύουν στο παρελθόν και οι εικόνες από τη ζωή τους εκεί, στο σπίτι τους, την αυλή τους  ζωντανεύουν και θεριεύουν. Η ψυχή τους πονά από νοσταλγία και πεθυμιά. Σήμερα, μισό αιώνα μετά ο πόθος της επιστροφής   είναι  ακόμα πιο επιτακτικός, ο πόνος πιο οξύς και διαπεραστικός. Γιατί, ξέρουμε βαθιά μέσα μας, πως  ενόσω  θυμόμαστε, ενόσω συνεχίζουμε  να νοσταλγούμε τη γενέθλια γη, ποτέ ο τόπος δεν θα τουρκέψει, δεν θα  χαθεί”.

Σε αναφορά της για την αποστολή του ΡΙΚ, η κυρία Σταύρου τόνισε ότι ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στην Κύπρο και κατέχουν  το 37% των εδαφών μας, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να επιτελεί τον ουσιαστικό  ρόλο της. Θα  βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, διαφύλαξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης έως την ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής.

Στον δικό της χαιρετισμό η Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Κατερίνα Μηλιώτη, ανέφερε ότι με τη δραματοποιημένη ανάγνωση του έργου “Μισός Αιώνας Γιασεμί” ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις και δράσεις του ραδιοφώνου για το 2024 για τα 50 χρονα από την εισβολή. Με αυτή την ευκαιρία ευχαρίστησε από καρδιάς τους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο οι οποίοι όπως είπε, αρχές του χρόνου ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα της Διεύθυνσης για υποβολή ιδεών και προτάσεων για να τιμήσει το ΡΙΚ τα 50 χρόνια από το ματωμένο 1974.Ανέφερε επίσης ότι το Ραδιόφωνο υπέβαλε προτάσεις για αξιόλογες εκπομπές και για πρωτοποριακές δράσεις και εκδηλώσεις τις οποίες υλοποίησε επιτυχώς με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μεταξύ των σημαντικών δράσεων, η Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, ανέφερε   την  πρωτοβουλία να στηθεί το τσαντίρι της προσφυγιάς  στο προαύλιο του ΡΙΚ, την  εκδήλωση “ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΦΩΣ” με τιμώμενο πρόσωπο τη Χαρίτα Μάντολες ,την εκδήλωση “ΑΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ” που ήταν αφιερωμένη στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ και την  σειρά εκπομπών “ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ” με τον Παύλο Παύλου.

Ο συγγραφέας του έργου, Νικόλας Κατσαρής, ο οποίος επίσης χαιρέτισε την χθεσινοβραδινή  εκδήλωση, ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο το ότι το έργο του  επιλέγηκε από το ΡΙΚ  για να ανέβει ως παράσταση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΡΙΚ για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής.

“Μέσα από τις ιστορίες των χαρακτήρων μου, προσπάθησα να αποτυπώσω τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, αλλά και τη δύναμη που δείξαμε ως λαός”,   είπε ο κύριος Κατσαρής και πρόσθεσε: “Μέσα από το έργο μου, επιθυμώ να αφυπνίσω και να ενημερώσω τη νέα, μεταπολεμική γενιά. Πρωτίστως ως πολίτης της Κύπρου, και αφετέρου ως εκπαιδευτικός στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση, θεωρώ χρέος μου να μεταδώσω τις ιστορίες και τις εμπειρίες των προγόνων μας. Να μάθουν οι νέοι την ιστορία μας, να εκτιμήσουν τις θυσίες και τα διδάγματα του παρελθόντος, και να οικοδομήσουν ένα μέλλον βασισμένο στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ενότητα”.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της δραματοποιημένης ανάγνωσης του έργου ανέλαβε η Κριστιάνα Γεωργίου. Τους ρόλους ερμήνευσαν επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιοί – εργαζόμενοι του ΡΙΚ. Την επιμέλεια  του καλλιτεχνικού προγράμματος είχε η Μαρίνα Χαραλάμπους.