Εργαστήρι Στιχουργικής με τον Οδυσσέα Ιωάννου


Ο Οδυσσέας Ιωάννου επιστρέφει στο «Εργαστήρι Μουσικής & Θεάτρου Μαρία Χρυσοστόμου» για ένα νέο εργαστήρι στιχουργικής.

Οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες μπορούν να βρουν μια σωστή καθοδήγηση τώρα. Ο Οδυσσέας Ιωάννου, τον Μάρτιο του 2019 θα είναι στην Λευκωσία για να μας δώσει γερές βασεις στα βήματα στιχουργικής και όχι μόνο.

Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και προχωρημένους, καθώς και σε όσους έχουν παρακολουθήσει το προηγούμενο του εργαστήρι.Είναι ένα εργαστήρι δομημένο κυρίως στη συζήτηση και στη διαδραστικότητα, γύρω από θέματα τόσο του στίχου όσο και του ελληνικού τραγουδιού γενικότερα. Θα περιλαμβάνει τεχνικές ασκήσεις (μέτρο, ομοιοκαταληξία, ρυθμική ανάγνωση) και ασκήσεις θεματολογίας.

Η διάρκειά του εργαστηρίου είναι 16 ώρες σε τέσσερις συναντήσεις, στις 2, 3, 4 και 5 Μαρτίου 2019. Οι  προκαθορισμένες ώρες για το εργαστήρι ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τα άτομα που θα συμμετέχουν σ’ αυτό.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι στιχουργικής απαιτείται εγγραφή, η οποία μπορεί να γίνει στο τηλέφωνο 7007 2525 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ergastiri25@gmail.com .

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Χρυσοστόμου

Σάββατο 2 Μαρτίου 15:00 – 19:00

Κυριακή 3 Μαρτίου 11:00 – 15:00

Δευτέρα 4 Μαρτίου 17:00 – 21:00

Τρίτη 5 Μαρτίου 17:00 – 21:00

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν από το χώρο όπου θα γίνει το εργαστήρι, για να συμπληρώσουν το δελτίο εγγραφής τους με μια προκαταβολή για να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους.

*Με την λήξη του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήρι Μουσικής & Θεάτρου Μαρία Χρυσοστόμου  (Βασιλέως Παύλου 25, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία).

Follow us to find our news and competitions

Facebook: ErgastiriMariaChrysostomou

Instagram: @ergastiri25

Hashtag: #ergastiri25

Ο Οδυσσέας

O ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος και συγγραφέας έχει υπογράψει περισσότερα από διακόσια τραγούδια σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες κι ερμηνευτές της εποχής μας. Γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει εκδόσει πέντε βιβλία, κυκλοφόρησε οκτώ προσωπικούς δίσκους και έγραψε τραγούδια για θέατρο και κινηματογράφο.

Το 2018 ξεκίνησε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου τη νέα τους παράσταση «Μικρές Νοθείες» σε κείμενα δικά του καθώς και σε αφήγηση τους επί σκηνής. Το 2014 έγραψε τα κείμενα της δημοφιλούς μουσικοθεατρικής παράστασης “9:05”, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στην οποία συμμετείχε πάλι επί σκηνής δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο και την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Λίγα λόγια για το εργαστήρι στιχουργικής όπως δήλωσε ο ίδιος, πριν από το φετινό εργαστήρι του στην Ελλάδα:

«Μετά από έξι χρόνια που λειτουργεί το εργαστήρι στο Χαλκηδόνιο Ωδείο αλλά και από τα εργαστήρια στην Κύπρο, μπορώ μόνο να πω τι έχω μάθει εγώ, δεν νομίζω πως είμαι το κατάλληλο πρόσωπο να μιλήσω για τα παιδιά που συμμετείχαν.

Έχω γίνει ξανά ο άδολος ακροατής –ιδιότητα και ποιότητα που την χάνεις με τα χρόνια και κυρίως μέσα από την επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι. Ξαναθυμάμαι πώς είναι να αναστατώνεσαι από ένα τραγούδι προσεγγίζοντάς το με το σώμα, με τις αυτόματες αντιδράσεις δηλαδή, χωρίς να νοθέψεις το συναίσθημα με σκέψεις, συγκρίσεις και αναλύσεις.

Έχω κληθεί να απαντήσω σε ερωτήσεις που θυμίζουν τις επίμονες ερωτήσεις ενός μικρού παιδιού, οι οποίες χαρακτηρίζονται τόσο από εμμονή στην κυριολεξία όσο και από την πίστη στο αφαιρετικό.   Έχουμε κάνει συζητήσεις γύρω από το τραγούδι που είχα χρόνια να τις κάνω, σαν μια παρέα που τώρα ξεκινάει να ανακαλύπτει ή αγαπάει από την αρχή.

Έχουμε γελάσει πολύ μέσα από τις χαλαρές απενοχοποιήσεις τόσο ορισμένων θεματολογιών όσο και καταστάσεων. Δεν είμαι δάσκαλος, δεν μαθαίνω τους άλλους κάτι. Νομίζω πως περισσότερο είμαι ένας χορδιστής πιάνου, που προσπαθεί βάσει εμπειρίας να κουρδίσει κάποιες ατέλειες, και κάποιος που πυροδοτεί κουβέντες οι οποίες όταν γίνονται μέσα σε μία ομάδα μαλακώνουν τις σιγουριές μας και ημερεύουν τους όποιους φανατισμούς μας.

Βγαίνω κάθε φορά καλύτερος, και χαίρομαι διπλά όταν μέσα από το εργαστήρι δημιουργούνται φιλίες- ή και συνεργασίες- που κρατάνε.»