Τα παιδιά χρειάζονται νερό. Πίνοντας νερό, αντιμετωπίζεται η αφυδάτωση, ρυθμίζεται το βάρος, ενώ αποτρέπεται ακόμη και η τερηδόνα!
Τα παιδιά σας πιθανώς να πίνουν άφθονους χυμούς ή γάλα κάθε μέρα. Ωστόσο, μην ξεχνάτε το νερό. Αν και δεν έχει θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητο για την υγεία του παιδιού σας, αφού βοηθά στην πέψη, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζεται, επίσης, απαραιτήτως για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στα κύτταρα και στις αρθρώσεις. Προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.
Το νερό συμβάλλει στο να έχει το παιδί σας ένα υγιές βάρος. Πιθανότατα να έχετε ακούσει τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν πως πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάτι το οποίο συχνά οδηγεί σε ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Βοηθήστε στο παιδί σας να έχει μια υγιή ζωή, ενθαρρύνοντάς το να πίνει νερό, αντί για ποτά με σάκχαρα ή ανθρακικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να τους στερήσετε το γάλα, καθώς το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την αντοχή των οστών.
Πόσο νερό πρέπει να πίνουν κάθε μέρα;
Κατά τη γέννηση, το σώμα ενός βρέφους αποτελείται από περίπου 75% υγρά. Στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες περίπου το 60% του σώματος είναι υγρά. Τα υγρά είναι πραγματικά σημαντικά για την υγεία, καθώς τα κύτταρα στο σώμα μας εξαρτώνται από αυτά για να λειτουργούν κανονικά, ενώ απαλλάσσονται επίσης από τα απόβλητα. Τόσο η ποσότητα όσο και ο τύπος των υγρών που καταναλώνουν οι ενήλικες και τα παιδιά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πόσα υγρά χρειάζονται τα παιδιά. Ο γενικός κανόνας για τα ανήλικα ηλικίας από 4 έως 13 ετών είναι περίπου 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως, ενώ τα νήπια χρειάζονται σχετικά μικρότερες ποσότητες (π.χ., 150 ml για την ηλικία των 4 ετών και 250 ml για τα μεγαλύτερα παιδιά).
Το φύλο, η ηλικία και η άσκηση
Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα παιδί ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του, καθώς και με τον καιρό και τη σωματική άσκηση.
– Τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας από 4 έως 8 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 1,1-1,3 λίτρα την ημέρα.
– Τα κορίτσια ηλικίας 9-13 ετών χρειάζονται από 1,3 έως 1,5 λίτρα την ημέρα.
– Τα αγόρια ηλικίας 9-13 ετών χρειάζονται από 1,5 έως 1,7 λίτρα την ημέρα.
Εκτός από τα υγρά που τα παιδιά λαμβάνουν από διάφορους χυμούς, πολλά τρόφιμα περιέχουν επίσης νερό. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν επίσης να συμπληρώσουν τα υγρά του σώματός τους. Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή αναλογία νερού. Για παράδειγμα, το αγγούρι και το καρπούζι περιέχουν πάνω από 90% νερό!
Το νερό είναι αναντικατάστατο
Το νερό είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά, ώστε να διατηρούνται καλά ενυδατωμένα. Είναι καλό να τα διδάξετε να προτιμούν το νερό ως ρόφημα από πολύ νωρίς, ώστε να συνηθίσουν την απλή του γεύση. Άλλα ροφήματα, όπως το γάλα και οι χυμοί φρούτων, παρέχουν επίσης υγρά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο καθαρός χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη προσφέρει χρήσιμες ποσότητες βιταμίνης C. Ωστόσο, είναι αρκετά όξινος, ενώ περιέχει φυσικά ελεύθερα σάκχαρα. Συνεπώς, πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερα από 150 ml ανά ημέρα – ιδανικά τις ώρες του γεύματος. Άλλα όξινα ποτά, όπως τα ανθρακούχα, θα πρέπει να περιοριστούν ή και να αποφευχθούν εντελώς, ακόμη και αν δεν περιέχουν ζάχαρη, αφού τα οξέα μπορεί να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών, ενώ τα ζαχαρούχα ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. Από όλους τους ειδικούς συνιστάται τα παιδιά να μην καταναλώνουν ενεργειακά ποτά τα οποία περιέχουν καφεΐνη.
Προσοχή στην αφυδάτωση
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως όταν ο καιρός είναι ζεστός, επειδή βοηθάει στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως η θερμοπληξία και η αφυδάτωση. Τα παιδιά μπορεί να αφυδατωθούν όλον τον χρόνο, αλλά αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θερμοπληξία και η αφυδάτωση είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, αφού το σώμα δεν μπορεί πλέον να κρυώσει και η θερμοκρασία του ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα.
Το σώμα χάνει πάρα πολύ νερό μέσω της εφίδρωσης. Στα συμπτώματα της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης περιλαμβάνονται η κόπωση, το άγχος και ο ιδρώτας. Δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να συμβεί στα παιδιά, που, παίζοντας, ξεχνούν να πίνουν υγρά.
Για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους, προσφέρετε στα παιδιά σας εύκολη πρόσβαση στο νερό. Πάρτε μαζί σας θερμός, όταν βρίσκεστε σε ταξίδι, στην παραλία ή στο πάρκο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει συχνά νερό, ιδίως όταν είναι σωματικά ενεργό: 30-40 λεπτά προτού τα αρχίσει ένα σπορ, πρέπει να πίνει περίπου ενάμισι ποτήρι νερό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πίνει τουλάχιστον ένα ποτήρι κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Πώς θα ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει περισσότερο νερό
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μιμούνται τους οικείους τους ενήλικες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι γονείς να δρουν ως πρότυπα, πίνοντας νερό όλη την ημέρα, ξεκινώντας ήδη από το πρωινό. Όπως συμβαίνει και με το υγιεινό φαγητό, μπορεί το παιδί σας να αντιδρά και να μη θέλει να πίνει νερό. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα ενθαρρύνετε να πίνουν περισσότερο νερό και να το συνηθίσουν είναι οι εξής:
– Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά θα πιουν ένα ποτήρι νερό πριν από το σχολείο, δηλαδή με το πρωινό, αλλά και πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους.
– Προσφέρετέ τους τακτικά νερό, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.
– Θυμηθείτε ότι πολλά τρόφιμα (όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το γάλα με δημητριακά, η σούπα κ.λπ.) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών.
– Όταν βγαίνετε έξω ή όταν το πηγαίνετε στον βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σχολείο, βάλτε ένα θερμός γεμάτο νερό στην τσάντα του.
– Προσπαθήστε ξανά και ξανά: οι επαναλαμβανόμενες δοκιμές θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνηθίσουν τη γεύση του νερού.
– Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει το δικό του ποτήρι ή το θερμός για το νερό και προτρέψτε το να το γεμίσει!
– Προσθέστε λίγο πάγο το καλοκαίρι ή μια φέτα από λεμόνι ή αγγούρι, για να γίνει πιο ευχάριστη η γεύση.
Πηγή : govastileto.gr