Blockchain Round Table


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας την Πέμπτη 2 Μαΐου, από τον ΑΝΤΕΝΝΑ και το Bloomen, το Blockchain Round-Table.

Στην συζήτηση παρευρέθηκαν ανώτεροι λειτουργοί και διευθυντικό προσωπικό οργανισμών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Με συντονιστή της συζήτησης τον υπεύθυνο ψηφιακής ανάπτυξης του ΑΝΤ1, κο Μιχάλη Οδυσσέως, αρχικά παρουσιάστηκαν τα δεδομένα όσο αφορά το Bloomen, ένα σχέδιο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain για καλύτερη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, όπως επίσης έγινε διάλογος για τα σημερινά δεδομένα, σχετικά με την έρευνα γύρω από την τεχνολογία αλλά και την αξιοποίηση της σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο κάθε παρευρισκόμενος έδωσε το δικό του στίγμα στην συζήτηση, η οποία κράτησε για τρεις περίπου ώρες και περιλάμβανε συμμετοχές από ανθρώπους με ειδίκευση σε διάφορους τομείς.

Αρχικά τον λόγο πήραν οι αντιπρόσωποι της κοινοπραξίας Bloomen, κος Μιχάλης Οδυσσέως από τον ΑΝΤ1 αναφορικά με τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain στους τομείς της μουσικής, των εικόνων αλλά και της διαδικτυακής προβολής βίντεο, και ο κος Manuel Machado, διευθυντικό μέλος της Worldline αλλά και μέλος του European Blockchain Observatory, όπου μίλησε για το Alastria, ένα εθνικού επιπέδου δίκτυο/κοινοπραξία στην Ισπανία, στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ισπανίας ως ένα κοινό κορμό για την ανάπτυξη εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνολογία.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Αχιλλέας Δημητριάδης από το Lellos Demetriades Law Office, για σχολιασμό των πρακτικών που εφαρμόζονται στο Bloomen, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ακολούθησε σχόλιο από τον κ. Χρίστο Δανέζη, γενικό διευθυντή του Sigmalive, όπου δόθηκε γνωμάτευση αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας στην διαχείρηση εικόνων σε διαδικτυακά ΜΜΕ αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν όταν είναι έντονα κεντροποιημένες η υπηρεσίες από τους επαγγελματίες.

Επιπλέον, σχετικά με τις πρακτικές εφαρμογές του σχεδίου Bloomen, μίλησε ο κος Θεοδόσης Μουρούζης, επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου UCL Λονδίνο, και συγκεκριμένα για την τεχνολογική καινοτομία που φέρνει η τεχνολογία blockchain στις διαδικασίες κωδικοποίησης οπτικοακουστικού περιεχομένου, για την καλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ως μια πρόοδος στον τομέα που ακολουθεί μετά την εφαρμογή της λύσης DRM (Digital Rights Management) που εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τέταρτος ομιλητής ήταν ο κος Στέφανος Θεοδότου, σύμβουλος τεχνολογίας στην KPMG Κύπρου, ο οποίος σχολίασε με βάση την δική του εμπειρία τις πρακτικές που ακολουθούνται στο σχέδιο Bloomen, αλλά επίσης ανέφερε επιπρόσθετες βέλτιστες πρακτικές που ακολουθεί ο ίδιος τόσο όσον αφορά την ομάδα του στην KPMG αλλά και προηγούμενες εμπειρίες που είχε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κος Γιώργος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος του Decentralized Chapter Nicosia αλλά και μέλος του Cyprus Blockchain Association, το οποίο έχει ενεργή συμμετοχή σε κοινοπραξίες παγκοσμίου επιπέδου αλλά και όσον αφορά την τυποποίηση πρακτικών και το ISO για καινοτόμες τεχνολογίες, έδωσε εικόνα για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, σχετικά με τα δίκτυα και τις υποδομές που φαίνεται να έχουν προβάδισμα ως προς την θεώρηση τους, ως τα πλέον ιδανικά συστήματα για μαζική έρευνα και διάθεση εφαρμογών σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ανέφερε τα σημερινά δεδομένα γύρω από το Bitcoin αλλά και τις προχωρημένες λύσεις που δημιουργήθηκαν για την επεκτασιμότητα του όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και τον αριθμό των συναλλαγών που τρέχουν πάνω στο δίκτυο του.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε η κα Ειρήνη Πική, επικεφαλής του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών αλλά και μέλος του Δ/Σ του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία ανέπτυξε πτυχές της στρατηγικής της κυβέρνησης γύρω από την τεχνολογία blockchain αλλά και τα βήματα που γίνονται ούτως ώστε να ενισχύονται σχέδια όπως το Bloomen για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Παράλληλα, στην συζήτηση βρίσκονταν και στελέχη πολυεθνικών εταιριών που ασχολούνται αποκλειστικά με την τεχνολογία, όπως ο κος Αντώνης Σκούλλος, διευθυντής της Oracle Cyprus για Κύπρο και Μάλτα και ο Senior Client Relations Representative της IBM Cyprus, κος Μένικος Μαυρομμάτης. Ο πρώτος μίλησε για τα κοινά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στις δράσεις αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό σε Μάλτα και Κύπρο και ο δεύτερος ανέφερε στοιχεία ετοιμότητας του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain. Όσον αφορά την Microsoft και τις cloud υπηρεσίες που προσφέρει με το Azure, παρών στην συζήτηση έδωσε ο SeniorSolutionsArchitect της LogicomSolution, κος Γιώργος Χαρίτου.

Είχαμε επίσης την τιμή να φιλοξενούμε στην Κύπρο και στην συζήτηση την κα Lucy Gazmararian, Senior Manager της PwC Hong Kong and Mainland China, όπου η ίδια μίλησε για τις τάσεις που ακολουθούνται στην Ασία, αλλά και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον χρηματοοικονομικό τομέα με την τεχνολογία blockchain. Ρωτήθηκε επίσης από τον ΑΝΤ1 κατά πόσο πιστεύει πως υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας και πως μπορούν να δοθούν κίνητρα για περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών που απασχολούνται με την τεχνολογία blockchain.

Την δική του εμπειρία με τις αμερικανικές αγορές έδωσε ο κος Γιώργος Λαμπριανίδης, επικεφαλής για το blockchain στο αμερικανικό fund Antikythera Capital, αναφορικά και με καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης, όπως είναι τα ICOs, τα STOs αλλά και τα IEOs. Επιπλέον ανέφερε τα ρίσκα αλλά και της ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στην Κύπρο, αναλογικά με το πόσο άμεσα θα υιοθετηθεί η τεχνολογία blockchain.

Στην συζήτηση επίσης συμμετείχε η κα Μόνικα ΙοαννίδουΠολεμίτη, CEO της MAP Innovation και πρώην επικεφαλής καινοτομίας της Deloitte Κύπρου. Σχολίασε σχετικά με την συμμετοχή και την εμπειρία της σε πρωτοβουλίες για την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain, ανέφερε ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας αλλά και σε ποιες τεχνολογίες δίνει περισσότερη έμφαση την δεδομένη στιγμή.

Για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain μίλησε η κα Λίτσα Κουντουρίδου από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσω του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης ανέφερε ότι γίνονται ενέργειες για την ανάπτυξη προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο, που θα δίνουν έμφαση στην τεχνολογία blockchain,με στόχο να στηρίξουν επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν εφαρμογές πάνω σε αυτή.

Τέλος, συμμετοχή στην συζήτηση είχε και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τον Manager, Institutional & Corporate Partnerships, κο Nick Assimenos, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον ΑΝΤΕΝΝΑ αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση και παρουσίασε κάποια στοιχεία και στατιστικά για τις ενέργειες του Πανεπιστημίου γύρω από τον τομέα. Τέλος αναφέρθηκε και στο συνέδριο Decentralized που διοργανώνεται και φέτος στην Αθήνα.