Carl Jung: Τα 4 στάδια της ζωής


Καθώς περιπλανιόμαστε σε αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή, περνάμε πολλές θεμελιώδεις αλλαγές. Οι επιστήμονες έχουν δώσει ονόματα σε κρίσεις ανάλογα με την ηλικία, όπως η κρίση της μέσης ηλικίας, για να καθορίσουν σε ποιο σημείο βρισκόμαστε κάθε φορά στη ζωή μας. Όμως, δεν υπάρχουν προορισμοί στη ζωή. Βέβαια, υπάρχουν σταθμοί ορόσημα (σημαντικά γεγονότα), αλλά μπορούμε συχνά να επιστρέψουμε στους ίδιους τόπους που ήμασταν και πριν.

Κάτι τέτοιο σκεφτόταν και ο διάσημος ψυχολόγος Carl Jung όταν μιλούσε για τα 4 στάδια της ζωής. Αυτά περιγράφουν το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι, καθώς και τα κίνητρά μας.

Δεν έχουν καθόλου να κάνουν με επιτεύγματα ή ηλικίες. Ο ίδιος είχε πει: «Προσεκτικά απροετοίμαστοι, πορευόμαστε προς το «δειλινό» της ζωής. Ακόμη χειρότερα, κάνουμε αυτό το βήμα με την ψευδή προϋπόθεση ότι οι αλήθειες και τα ιδανικά μας θα συνεχίσουν να μας χρησιμεύουν. Αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε το «δειλινό» της ζωής σύμφωνα με το πρόγραμμα του «πρωινού» της ζωής, επειδή ό,τι ήταν μεγάλο το πρωί θα είναι λίγο το βράδυ και ό, τι το πρωί ήταν αλήθεια, το βράδυ θα έχει γίνει ένα ψέμα».

Ποια είναι τα 4 στάδια της ζωής σύμφωνα με τον Carl Jung

Ο αθλητής

Πρόκειται για μια φάση στη ζωή μας, όπου είμαστε απορροφημένοι από τον εαυτό μας, το πώς φαινόμαστε. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου μένουμε για ώρες μπροστά από έναν καθρέφτη, παρατηρώντας την αντανάκλασή μας.

Εδώ, αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις μας και αρχίζουμε να αναπτύσσουμε τις ανασφάλειές μας. Χρησιμοποιούμε τον φυσικό κόσμο για να αρχίσουμε να πλάθουμε μια εκδοχή πραγματικότητας. Αφού καταλάβουμε πώς αντιδρούν σε εμάς οι άλλοι και πώς αυτό μας κάνει να νιώθουμε, τα συναισθήματά μας αρχίζουν να γίνονται προτεραιότητα. Και αυτό οδηγεί στο επόμενο στάδιο.

Ο πολεμιστής

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό το στάδιο, η κύρια ασχολία μας είναι να βγούμε έξω και να κυριεύσουμε τον κόσμο, να κάνουμε το καλύτερό μας, να είμαστε οι καλύτεροι και να δρούμε σαν πολεμιστές. Είναι ένα στάδιο κατά το οποίο σκεφτόμαστε συνεχώς τρόπους να πετύχουμε, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο σύγκρισης και ανταγωνισμού, επειδή θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι θαρραλέοι.

Το στάδιο της δήλωσης

Σε αυτό το στάδιο της ζωής μας, συνειδητοποιούμε ότι αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα δεν είναι αρκετό για να νιώσουμε πλήρεις, για να είμαστε ευτυχισμένοι. Τώρα αναζητούμε τρόπους να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο, θέλουμε να προσφέρουμε.

Αυτά που μέχρι τώρα κυνηγούσαμε (χρήματα, δύναμη, αγαθά) θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη ζωή μας, αλλά δεν έχουν πια τόση αξία για εμάς όσο πριν. Ξέρουμε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από αυτά. Τα λαμβάνουμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά, αλλά είμαστε και έτοιμοι να τα αφήσουμε οποιαδήποτε στιγμή. Αναζητούμε τρόπος να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Αυτό το στάδιο είναι το στάδιο της προσφοράς.

Το στάδιο του πνεύματος

Σύμφωνα με τον Jung, αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο της ζωής μας, ένα στάδιο όπου συνειδητοποιούμε ότι κανένα από τα προηγούμενα δεν αποκαλύπτει σε εμάς ποιοι και τι είμαστε. Ο Jung επίσης σημείωση ότι δεν φτάνουν όλοι σε αυτό το σημείο προσωπικής ανάπτυξης. Σε αυτό, συνειδητοποιούμε ότι όλα έως εδώ ήταν μέρος ενός ταξιδιού και ότι δεν ήμασταν ο «εαυτός» μας σε όλη τη διάρκειά του. Επίσης, αυτό το ταξίδι «τέσταρε» τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, τα δικά μας όρια.

Σε αυτό το πνευματικό στάδιο, αρχίζουμε να αναπτυσσόμαστε εσωτερικά ως άνθρωποι. Σταματάμε να εσωτερικεύουμε αρχέτυπα και ξεδιπλώνουμε τον εαυτό μας, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια εξελισσόμενη έννοια. Η προσωρινότητα είναι ένα στοιχείο που πια αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητά μας.
Ποιο από τα τέσσερα στάδια της ζωής βιώνετε αυτό τον καιρό;

Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ