Βραβεία Γαστρονόμος 2019. Βραβεύθηκαν οι μαχητές της κυπριακής οικονομίας

132

Μια βραδιά προς τιμή των Κυπρίων παραγωγών, των ανθρώπων οι οποίοι τιμούν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα εγχώρια προϊόντα, καθώς και το νησί μας στο εξωτερικό, διοργάνωσε η ομάδα του Γαστρονόμου το βράδυ της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου. Ενώπιον κρατικών αξιωματούχων και των προσκεκλημένων εκτυλίχθηκαν μοναδικές ιστορίες προκοπής ανθρώπων, οι οποίοι επενδύουν μεράκι, κόπο, μόχθο και χρήμα, για να παράγουν και να προωθούν τα προϊόντα της μεταποίησης των πρώτων υλών, που γενναιόδωρα παρέχει η κυπριακή φύση. Ωστόσο, πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσοντας τις μεθόδους παραγωγής τους, με την επένδυση στις νέες τεχνολογίες.

Την βραδιά των έκτων βραβείων ποιότητας του Γαστρονόμου άνοιξε η λαμπερή παρουσιάστρια, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Γαστρονόμου Κύπρου, Έλενα Αποστόλου, η οποία εξήγησε και την διαδικασία, μέσω της οποίας επιλέχθηκαν τα προϊόντα τα οποία βραβεύθηκαν. Όπως είπε, τα προϊόντα επιλέχθηκαν μετά από τυφλές γευσιγνωσίες, από ομάδα ειδικών. Παράλληλα, εξέφρασε την υπερηφάνεια ολόκληρης της ομάδας του Γαστρονόμου, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι κάθε χρόνο τα κυπριακά προϊόντα μας εκπλήσσουν, προσθέτοντας ότι πρέπει όλοι να τα στηρίζουμε.

Στην συνέχεια, σύντομη ομιλία απηύθυνε ο Βύρωνας Βύρωνος, Διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Βύρωνος είπε ότι η νύχτα ανήκε στους μαχητές της κυπριακής οικονομίας, οι οποίοι είναι άτομα με μεράκι για την δουλειά τους. Τόνισε ότι το μεγάλο επίτευγμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βραβεύθηκαν δείχνει ότι κάνει λάθος όποιος θεωρεί ξεπερασμένη την αγροτική οικονομία.

Για το πρώτο βραβείο, Εξαιρετικής Ποιότητας, στην κουμανταρία St. John της ΚΕΟ, κλήθηκε στο βήμα η κ. Άννα Μαραγκού, αρχαιολόγος. Η κ. Μαραγκού επέλεξε να εξυμνήσει την αξία της κουμανταρίας και την εκτίμηση της οποίας χαίρει στο εξωτερικό, με ένα γαλλικό ποίημα.

Στην συνέχεια απένειμε το βραβείο στον Χαράλαμπο Παναγιώτου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΕΟ, ο οποίος είπε ότι η κουμανταρία είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο δυνατός πρεσβευτής μας στο εξωτερικό, ενώ είπε ότι το βραβείο αποτελεί μεγάλη τιμή για την εταιρεία, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει πολύ τους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες.

Το επόμενο βραβείο απονεμήθηκε στο καλύτερο χαλούμι. Ως τέτοιο διακρίθηκε το «Αλινερή» από το Γαλακτοκομείο Σάββας Δημητρίου ΛΤΔ. Την απονομή έκανε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην κατοχύρωση του χαλουμιού. Ο βραβευθείς, Σάββας Δημητρίου, ευχαρίστησε τον Γαστρονόμο για το βραβείο, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του, παράλληλα, για την διάκριση του προϊόντος του.

Το βραβείο γεωργικής καλλιέργειας απονεμήθηκε στην εταιρεία Wild Cactus LTD για την παραγωγή των βιολογικών παπουτσόσυκων, τα οποία καλλιεργούνται στην νεκρή ζώνη του κατεχόμενου χωριού Αυλώνα, από τον Σόλωνα Γρηγορίου. Λαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Γρηγορίου ευχαρίστησε τον Γαστρονόμο που τον ανακάλυψε. Όπως είπε, παράγει τα παπουτσόσυκά του, πλέον, 11 μήνες τον χρόνο, με στόχο η παραγωγή τους να γίνεται ολόχρονα. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επιρρίψει και ευθύνες στο κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αγρόν ηγόρασεν για πολλά πράγματα».

Βραβευθέν κυπριακό προϊόν ήταν ο τραχανάς της εταιρείας Παραδοσιακά Προϊόντα Κατσουράς. Το βραβείο παρέλαβε ο Φίλιππος Φιλίππου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γαστρονόμο και τους συνεργάτες της επιχείρησής του. Τα μυστικά της επιτυχίας του προϊόντος του, όπως είπε, είναι η καλές πρώτες ύλες, η καθαριότητα και οι σωστές συνθήκες υγιεινής κατά την παραγωγή και φιλική διάθεση για την πώλησή του!

Το επόμενο βραβείο αφορούσε στην κατηγορία της παραγωγής ελαιολάδου. Ως καλύτερο ελαιόλαδο βραβεύθηκε «Το Αρχοντικό» της εταιρείας Novel Agro. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κλήθηκε για να απονείμει το βραβείο στον Χάρη Νικολαΐδη, CEO της εταιρείας Novel Agro. Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι η διάκριση δίνει δύναμη και κίνητρο για να συνεχίσει. Η εύθυμη νότα της απονομής ήταν η σύντομη ομιλία του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Γαστρονόμο ο οποίος αναδεικνύει τα κυπριακά προϊόντα. Με αφορμή το βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο, ο κ. Παπαδόπουλος χαριτολογώντας είπε ότι η Κυβέρνηση καθημερινώς μας βγάζει το λάδι!

Το βραβείο προϊόντος ευρείας κατανάλωσης κέρδισε ο καφές του Λαϊκού, με το βραβείο να παραλαμβάνει ο Γιάννος Βαλανίδης, γενικός διευθυντής του Λαϊκού Καφεκοπτείου. Ο κ. Βαλανίδης εξέφρασε την χαρά και την υπερηφάνεια της εταιρείας, η οποία έχει πάνω από 70 χρόνια ιστορίας. Αναφερόμενος στον καφέ του Λαϊκού, είπε ότι αποτελεί προϊόν-ηγέτη στο είδος του, ενώ ευχαρίστησε παράλληλα και τους διοργανωτές των βραβείων.

Σειρά είχε το βραβείο Λευκού Οίνου, κατηγορία στην οποία διακρίθηκε το Chardonnay του Οινοποιείου Αργυρίδης. Το βραβείο απένειμε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος προέτρεψε τους καταναλωτές να ρωτούν για την προέλευση των προϊόντων στα εστιατόρια. Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα ασκηθούν πιέσεις στους ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής ώστε να προωθούν τα κυπριακά προϊόντα. Το βραβείο παρέλαβε η Ρεβέκκα Αργυρίδη, η οποία ευχαρίστησε τον Γαστρονόμο και τους καταναλωτές που προτιμούν τα κυπριακά προϊόντα.

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου Ροζέ Οίνου. Στην κατηγορία διακρίθηκε το Ροζέ του Οινοποιείου Ζαμπάρτα. Ο Μάρκος Ζαμπάρτας, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους βραβευθέντες και στον Γαστρονόμο Κύπρου. Τόνισε ακολούθως ότι η κοινή συνισταμένη είναι η κυπριακή φύση και, με αφορμή αυτό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούσαν στην δημιουργία λατομείου στον Δελίκηπο και στην ανάπτυξη η οποία μελετάται στο Πέρα Πεδί, η πραγματοποίηση των οποίων θα γίνει με την αποκοπή χιλιάδων δέντρων.

Οδεύοντας προς το τέλος της απονομής, σειρά είχε η απονομή του βραβείου Ερυθρού Οίνου, στο Shiraz του Οινοποιείου Κωνσταντίνου. Ο Κώστας Κωνσταντίνου, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ευχαρίστησε τον Γαστρονόμο για την τιμή, λέγοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι σημαντική. Για προβληματισμό έθεσε το ζήτημα ότι το 70% των κρασιών που καταναλώνονται στην Κύπρο είναι εισαγόμενα.

Το βραβείο καινοτομίας απονεμήθηκε στο Cyherbia Botanic Park, από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρότρυνε το κοινό να πιστέψει στην κυπριακή παραγωγή, καθώς υπάρχουν τα άτομα που συνεχίζουν και δημιουργούν προοπτική. Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε και τους Δημήτρη και Χρίστη Λοττίδη, για την πρωτοβουλία τους αυτή. Το βραβείο παρέλαβε η Μιράντα Τρίγκη, η οποία ευχαρίστησε τον Γαστρονόμο για την διάκριση, λέγοντας ότι το πάρκο που διατηρεί με τον σύζυγό της, έχει εμπλουτίσει και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ δέχεται και επισκέψεις από σχολεία.

Το βραβείο Τιμής Ένεκεν ήταν αυτό με το οποίο έκλεισε η βραδιά. Με αυτό τιμήθηκαν οι Ιωάννης και Γιαννούλα Ιωαννίδη, ένα ζευγάρι οινοποιών που προάγουν τον οινικό πολιτισμό, δημιούργησαν το πρώτο μικρό οινοποιείο στην Κύπρο τη δεκαετία του ‘80, προώθησαν τον οινοτουρισμό και ένα ιδιαίτερο κρασί τους κερδίζει κάθε χρόνο διεθνή βραβεία. Την απονομή έκανε ο κ. Δημήτρης Λοττίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το 2019 ήταν μια σημαδιακή χρονιά, κατά την οποία είδαμε για πρώτη φορά τα παραδοσιακά αυτά προϊόντα να εισχωρούν και στην αγορά της Λευκωσίας. Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε επιπρόσθετα, έχουν γίνει μεγάλα βήματα, ωστόσο έχουμε δρόμο να διανύσουμε.
Με την σειρά τους, οι δύο βραβευθέντες, ανέφεραν ότι όλα αυτά τα χρόνια τα οποία ασχολούνται με την οινοπαραγωγή, δεν ήταν πάντα ρόδινα. Υπήρχαν τα πάνω και τα κάτω, ωστόσο αυτό που απομένει είναι το ταξίδι, η διαδρομή.

 

ΠΗΓΗ: gastronomos.kathimerini.com.cy