Το ξενοδοχείο-θρύλος που ζει μια δεύτερη ζωή, υποδέχεται μια από τις πιο ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι.
Aπaνέμι: Το μέρος εκείνο όπου βρίσκει κανείς καταφύγιο από τους ανέμους, εκεί όπου πηγαίνει για να ηρεμήσει και να απολαύσει μία καλοκαιρινή κουζίνα με γευστικές εμπειρίες αντάξιες του μύθου ο οποίος περιβάλλει το Mykonos Theoxenia.
Η αγάπη για τη μυκονιάτικη γη και τα προϊόντα της αποτέλεσε το στοιχείο που θεμελίωσε τη φιλοσοφία του εστιατορίου. To εστιατόριο Aπaνέμι είναι το δημιούργημα μίας εικοσάχρονης βαθιάς φιλίας που συνδέει τους δύο υπεύθυνους σούπερσταρ chefs, τον Γιάννη Μπαξεβάνη και τον Jerome Serres.
«Είμαστε συνεργάτες και φίλοι πολλά χρόνια. Αναθρεμμένοι σε διαφορετικές μαγειρικές σχολές ο καθένας -πιστός της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης και φανατικός των ελληνικών προϊόντων εγώ, μεγαλωμένος μέσα σε κουζίνες γαλλικών εστιατορίων που συλλέγουν αστέρια Michelin ο Jerome, εκπαιδευμένος σε κλασικές μαγειρικές τεχνικές της γαλλικής κουζίνας», επισημαίνει ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης. Το βάθος της φιλίας που ενώνει τους δύο chefs, αλλά και ο ενθουσιασμός τους για τη συνεργασία τους με το Theoxenia έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του μενού στο Aπaνέμι. «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα ήταν μία έντεχνη κουζίνα βασισμένη στα προϊόντα του τόπου. Μάλιστα έχουμε στη διάθεσή μας έναν ντόπιο γεωργό που καλλιεργεί αποκλειστικά για το Aπaνέμι τα λαχανικά που χρειάζεται η κουζίνα μας. Μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό μαγειρικό εγχείρημα είναι η χρυσοχέρα μαγείρισσα και συνεργάτιδα Αντωνία Κονόμη, καλή φίλη και ικανότατη συνοδοιπόρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, που προσθέτει τη δική της πινελιά και φροντίδα στο σύνολο του μενού μας».
Οι chefs έχουν ετοιμάσει τρία degustation menus, ανάμεσά τους και ένα vegan, φυσικά, προβλέποντας τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος, βρίσκεται στα πιάτα του Aπaνέμι στο Mykonos Theoxenia. «Στa degustation μενού μας δεν μπορώ παρά να ξεχωρίσω το καλωσόρισμα, που είναι στρωμένο πάνω σε φύλλα φραγκόσυκου, του φρούτου που ορίζει το μυκονιάτικο τοπίο. Εδώ το χρησιμοποιούμε σε μορφή σορμπέ, με θαλασσινό αλάτι. Ο αστακός με σπαράγγια, σάλτα ιβίσκου και σορμπέ αυγοτάραχο με χαβιάρι, είναι ένα πιάτο που αγαπώ ιδιαιτέρως, ενώ στο αρνάκι με πουρέ ψητής μελιτζάνας και αμύγδαλο, κατεξοχήν ανατολίτικο πιάτο, ο Jerome έρχεται να προσθέσει αντζούγια και βερίκοκο, όπως δηλαδή συνηθίζουν να το τρώνε στη Νότια Γαλλία. Όλα τα πιάτα δουλεύονται με πολλή αγάπη, ενώ από το μενού δεν λείπει βέβαια το παραδοσιακό γλυκό του νησιού: Τα καλύτερα αμυγδαλωτά της Μυκόνου».
Στο Aπaνέμι η συνάντηση κορυφής των δύο chefs εναρμονίζεται πλήρως με τη διάθεση του ιστορικού ξενοδοχείου να αφήσει και πάλι το σημάδι του στον καλοκαιρινό χάρτη, φιλοξενώντας το διεθνές jet set. Όπως τονίζει ο Σάκης Σπύρου, γενικός διευθυντής των Louis Hotels Greece, «Το νέο εστιατόριο εκφράζει απόλυτα την έμφαση που δίνει ο όμιλός μας στον luxury τουρισμό, ενώνοντας δύο κορυφαίους σεφ και δίνοντας μια φρέσκια εκδοχή υψηλής γαστρονομίας με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία που εκφράζει απολύτως το πνεύμα του Exclusive Collection της Louis Hotels για μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας σε κορυφαίους προορισμούς. Στόχος μας είναι το Aπaνέμι να γίνει the place to be για τους ακούραστους κυνηγούς των πιο εκλεπτυσμένων γεύσεων».
Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το σήμα κατατεθέν του νησιού, οι Ανεμόμυλοι της Μυκόνου, με το λαμπερό φως του Αιγαίου που λούζει το εστιατόριο όλη τη μέρα, να χαρίζει κατά τις απογευματινές ώρες στους καλεσμένους ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί.
Mykonos Theoxenia η αναβίωση ενός μύθου των Κυκλάδων
Μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον του νησιού, από το 1960. To πρωτοσχεδίασε ο θρυλικός Άρης Κωνσταντινίδης και συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ως Xenia. Χτισμένο από τις ίδιες πέτρες που έδωσαν ζωή σε κτίσματα χιλιάδες χρόνια πριν και αντανακλώντας το μυστήριο της γειτονικής Δήλου, το ξενοδοχείο έγινε γρήγορα μυθικός προορισμός για ανήσυχους ταξιδιώτες, αλλά και το διεθνές jet set. Με θέα στους ανεμόμυλους, που έχουν αφήσει το σημάδι τους στο μυκονιάτικο DNA, και σεβασμό στην ιστορική αξία του κτηρίου και στην πολιτιστική κληρονομιά, το Mykonos Theoxenia φέρει κάτι από το αυθεντικό Xenia, ακόμη και στο όνομά του, ενώ συνεχίζει να χαράσσει τη δική του πορεία επιφυλάσσοντας στους καλεσμένους του εκπλήξεις και εμπειρίες που έχουν να κάνουν τόσο με το σώμα, όσο και με τον νου. Όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον όπου η υψηλή αισθητική και το εκλεπτυσμένο design δημιουργούν ένα μοναδικό ταξίδι από το παρόν στο λαμπερό παρελθόν του νησιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε την περιοχή, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, κυριολεκτικά στην καρδιά του νησιού, πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.
Η αναγέννηση ενός τέτοιου ξενοδοχείου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί παρά με απόλυτη εστίαση στην προφύλαξη του χαρακτήρα του, κάτι που έπραξαν τόσο η ομάδα της Vois Architects όσο και ο σχεδιαστής Cosmoanima, που επιμελήθηκε όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Οικοδομημένο από πέτρα που κουβαλά πανάρχαιες μνήμες και σφυρηλατημένο από το φως και τον αέρα που ύμνησαν οι ποιητές, τόσο οι εξωτερικοί όσο και οι εσωτερικοί χώροι του Theoxenia συμμετέχουν σε ένα χαρούμενο παιχνίδι με το φως και, παρά την ξεκάθαρη γραμμικότητά τους, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη. Εκτός από τις πτυχώσεις σε μοναδικού design τραπέζια και καρέκλες, δεν λείπουν οι καμπύλες που ταιριάζουν απόλυτα με το μυκονιάτικο λευκό. Στα 49 εξαιρετικά κομψά δωμάτια, που ανακαινίστηκαν μόλις πέρυσι όπως και ολόκληρο το ξενοδοχείο, ανάμεσά τους 4 signature σουίτες με ιδιωτική πισίνα και βεράντα και 8 deluxe σουίτες, οι επισκέπτες συνειδητοποιούν τι σημαίνει το να απολαμβάνεις απομόνωση, ενώ βρίσκεσαι εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του νησιού. Εκτός από το επίσης ανακαινισμένο spa με όλες τις εναλλακτικές θεραπείες για σωματική και ψυχική ανάταση, τη διαφορά στον χώρο της ευεξίας κάνουν οι ειδικά σχεδιασμένες Mindful Week Experiences, με γιόγκα, ρέικι και ηχοθεραπεία με εξειδικευμένους θεραπευτές.
Οι δύο chefs που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Aπaνέμι
Ο Jerome Serres (Τουλούζη, 1968) σπούδασε στην École hôtelière de Mazamet και εργάστηκε σε πολλά διάσημα Παρισινά εστιατόρια πριν ανοίξει το δικό του, το περίφημο Lautrec στη Γαλλία. Το 2002 μετακόμισε στην Ελλάδα όπου οι μαγειρικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Έχει βραβευτεί πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει κερδίσει ένα Αστέρι Michelin τέσσερις φορές. Αγαπά να μαγειρεύει με φίνο ελαιόλαδο και είναι ένας σπουδαίος πρεσβευτής της γαλλικής κουζίνας στην Ελλάδα.
Ο πολυβραβευμένος Γιάννης Μπαξεβάνης (Αθήνα, 1962) έκανε μαγειρικές σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Σε μία περίοδο όπου εργαζόταν στην Κρήτη, ερωτεύτηκε την τοπική χλωρίδα και τα τοπικά βότανα με αποτέλεσμα να κάνει στόχο ζωής την ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην υψηλή μαγειρική, αλλά και στην ελληνική κουζίνα, στην οποία τα επανασύστησε. Ο μάγος της ελληνικής πρώτης ύλης, όπως τον αποκαλούν, αγαπά να δοκιμάζει κάθε τι ελληνικό και παραδοσιακό και να του δίνει νέα ζωή στα πιάτα που ετοιμάζει για τους τυχερούς καλεσμένους του.