Ασφαλής κολύμβηση


Βρισκόμαστε σε μια χώρα που το υγρό στοιχείο τη χαρακτηρίζει με ατελείωτες και μοναδικές παραλίες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κάθε καλοκαίρι πνίγονται αρκετοί συνάνθρωποί μας στις ελληνικές θάλασσες. Η θάλασσα, όπως λένε οι παλιοί, δεν σηκώνει αστεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιες κινήσεις σώζουν.

Mπορεί η κολύµβηση να προσφέρει σωµατική και ψυχική ευεξία, αλλά πάντοτε χρειάζεται προσοχή. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήµατα στην παραλία γίνονται στα πρώτα 10 µέτρα από την ακτή, γιατί εκεί όλοι νιώθουµε ότι είµαστε δίπλα στη στεριά, άρα και ασφαλείς. Επιπλέον η κακή συνήθεια των κολυµβητών να πέφτουν στη θάλασσα αµέσως µετά το φαγητό και η υπερεκτίµηση των δυνατοτήτων τους µπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες περιπέτειες.

Βγείτε αμέσως  από τη θάλασσα όταν…

Ζαλιστείτε

Aν, καθώς κολυμπάτε, αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα και τάση για εμετό, βγείτε αμέσως στην ακτή, γιατί υπάρχει πιθανότητα η ζάλη να εξελιχθεί σε λιποθυμία και, αν σας συμβεί κάτι τέτοιο μες στο νερό, είναι πολύ επικίνδυνο. H ζάλη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες: είτε γιατί είστε πολλή ώρα μες στη θάλασσα και έχετε κουραστεί, είτε γιατί πάθατε ηλίαση, είτε γιατί αφυδατωθήκατε, είτε γιατί κάποιο παθολογικό πρόβλημα αρχίζει να εκδηλώνεται. Mπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι είστε νηστικοί και ο οργανισμός σας εξαντλήθηκε ή ακόμα στο ότι πέσατε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι. Aν η ζαλάδα συνοδεύεται και από εφίδρωση, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά μες στο νερό, τότε είναι ένα ακόμα σημάδι που προμηνύει λιποθυμία. Οποιο και αν είναι το αίτιο, φροντίστε μόλις βγείτε από τη θάλασσα να ξαπλώσετε σε σκιερό μέρος, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα και, αν χρειαστεί, ζητήστε και ιατρική βοήθεια.

Νιώσετε ξαφνικό πόνο στο στήθος ή στην κοιλιά

Ενας ξαφνικός πόνος στο στήθος πρέπει να σας οδηγήσει αμέσως έξω από το νερό, γιατί μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος ή κάποιου καρδιακού επεισοδίου. Βγείτε από τη θάλασσα χωρίς πανικό και φροντίστε να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Aν νιώσετε πόνο στην κοιλιά, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψύξης από την παρατεταμένη επίδραση του κρύου νερού, ενδέχεται όμως να είναι και κολικός νεφρού ή χολής ή σπαστική κολίτιδα. Kαι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σταματήσετε το κολύμπι αμέσως. Tο ίδιο πρέπει να κάνετε αν κάποια στιγμή πονέσει η μέση σας. O πόνος στη μέση συνήθως οφείλεται σε ψύξη ή σε κάποια απότομη κίνηση που κάνατε καθώς κολυμπούσατε και πιαστήκατε.

Πάθετε κράμπα

H κράμπα είναι ένα από τα συνηθισμένα και ήπια περιστατικά που παρατηρείται κυρίως όταν κολυμπάμε σε κάποιο μέλος του σώματός μας (τις περισσότερες φορές στα πόδια) και διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά. Yπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί όχι μόνο να επιμείνει για περισσότερη ώρα, αλλά και να γενικευτεί, να επεκταθεί δηλαδή σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό με το πρώτο σύμπτωμα επιδιώξτε να βγείτε με αργές κινήσεις από το νερό. Μόλις βγείτε στην ακτή, καθίστε στην αμμουδιά και τεντώστε το μέλος εκείνο όπου πάθατε την κράμπα, κάνοντάς του παράλληλα και μασάζ, μέχρι να ανακουφιστεί πλήρως ο μυς. Aν πάθετε κράμπα στη γάμπα, κάνετε μασάζ τεντώνοντας παράλληλα τον μυ και τραβώντας την πατούσα από τα δάχτυλα προς τα πάνω. Aν η κράμπα είναι στο χέρι, κάνετε μασάζ στον μυ, ή τον πιέζετε και παράλληλα τεντώνετε τον αγκώνα σας. Αν δεν μπορείτε να κουνηθείτε ώστε να βγείτε στην ακτή, ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα πόδια και τα χέρια ανοιχτά και όλα θα περάσουν – άλλωστε η άνωση του νερού μπορεί να σας κρατήσει στην επιφάνεια.

Νιώσετε ενοχλήσεις στην καρδιά

Aν νιώσετε ταχυπαλμία, αρρυθμία και γενικά ακανόνιστο χτύπο στην καρδιά, σπεύστε αμέσως προς την ακτή. Οταν αυτό συμβαίνει μες στη θάλασσα, τις περισσότερες φορές οφείλεται στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπαίνοντας σε κρύα θάλασσα, ή σε κόπωση και εξάντληση. Αν μάλιστα κολυμπούσατε αρκετή ώρα και έντονα, είναι πολύ πιθανό η ταχυπαλμία να οφείλεται σε αυτό. Kαθίστε κάτω από μια ομπρέλα να ξεκουραστείτε. Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται, ζητήστε τη βοήθεια γιατρό.

Εχετε δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι χαρακτηριστική αναπνευστική δυσκολία. H δύσπνοια μπορεί να είναι κλασικό σύμπτωμα αγχώδους νεύρωσης και έντονου στρες, μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας. Tις περισσότερες φορές, πάντως, η δύσπνοια που προκαλείται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης είναι αποτέλεσμα κόπωσης ή κολύμβησης σε κρύα νερά, ή ακόμα και κατάποσης θαλασσινού νερού. Οπου όμως και να οφείλεται, φροντίστε μόλις βγείτε από τη θάλασσα να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.

Κρυώνετε

Tο ρίγος που εκδηλώνεται με τρέμουλο και ανατριχίλα είναι ένα ακόμη σημάδι το οποίο θα πρέπει να σας κάνει να βγείτε από τη θάλασσα. Mπορεί να προκληθεί από την πολύωρη παραμονή σας στο νερό ή από το μπάνιο σε κρύα νερά. Kαι στις δύο περιπτώσεις το ρίγος δείχνει ότι το σώμα σας έχει αρχίσει να χάνει πολύ περισσότερη θερμότητα από αυτή που πρέπει και, αν δεν δώσετε τη δέουσα σημασία και παραμείνετε στο νερό για αρκετή ώρα ακόμα, θα ταλαιπωρήσετε τόσο πολύ τον οργανισμό σας, που μπορεί να προκληθούν ζάλη και εμετός. Αλλο ένα σημάδι που δείχνει ότι το έχετε παρακάνει και πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα είναι τα μελανιασμένα χείλη.

Ξεσπάσει καταιγίδα

Αν ξεσπάσει καταιγίδα, δεν πανικοβάλλεστε και δεν παλεύετε με τα κύματα. Δεν κολυμπάτε κόντρα στο κύμα, αλλά πηγαίνετε με τη φορά του. Αφήστε το δηλαδή να σας πηγαίνει χωρίς να κάνετε έντονες κινήσεις, απλά κινηθείτε προς την ακτή. Αν σας συμβεί οτιδήποτε μέσα στο νερό, το οποίο εκτιμάτε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, τότε πρέπει την παραμικρή δύναμη που σας περισσεύει να τη χρησιμοποιήσετε για να φωνάξετε βοήθεια. 

Πώς μπαίνουμε στο νερό

Μην μπαίνετε απότομα στην παγωμένη θάλασσα προκαλώντας σοκ στο σώμα σας, ειδικά ύστερα από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ταλαιπωρεί τον οργανισμό, κουράζει την καρδιά και μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Κατά την είσοδό σας στο νερό πρέπει να μπαίνετε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Πόση ώρα να μείνουμε μέσα στη θάλασσα

Αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να το παρακάνετε. Η μεγάλη παραμονή σας, για παράδειγμα, στο νερό μπορεί να προκαλέσει μούλιασμα των άκρων, τρέμουλο και μελάνιασμα στα χείλη. Αν νιώσετε κάτι από αυτά, πρέπει να βγείτε αμέσως έξω.

Τι άλλο να προσέξετε

Τις βουτιές

Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λπ. Αν πηδήξει κάποιος από κάπου ψηλά και δεν βλέπει τον βυθό, κινδυνεύει να χτυπήσει σε κάποιον βράχο. Αν επίσης βουτήξει και αφεθεί να πάει βαθιά, αυτό μπορεί να ζορίσει τα αφτιά του και να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου.

Το νυχτερινό μπάνιο

Ναι, το νυχτερινό μπάνιο πρέπει να το αποφεύγετε. Η κολύμβηση στο σκοτάδι ή ακόμη και υπό το φως της πανσελήνου, παρόλο που είναι ωραία, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και μπορεί εύκολα να χάσετε τον προσανατολισμό σας.

Τα παιδιά

Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν στο σημείο όπου κάνετε μπάνιο υπάρχει ναυαγοσώστης ή είναι ρηχά.

Μην ξεχνάτε ότι…

  • Δεν πρέπει να υπερεκτιμάτε τις κολυμβητικές σας ικανότητες.
  • Πρέπει να κινείστε παράλληλα προς την ακτή και να μην απομακρύνεστε από αυτή.
  • Oταν μπαίνετε στη θάλασσα, καλό είναι να ενημερώνετε κάποιον.
  • Eχετε πάντα μαζί σας στη θάλασσα τα απαραίτητα αξεσουάρ (αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου).

Πηγή : vita.gr