Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά και τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής ισχύουν και για τους ασθενείς με άσθμα. Μια τέτοια δίαιτα μπορεί να είναι ευεργετική και για το άσθμα, ιδιαίτερα εάν είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη διατροφή.
Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες και περισσότερο σε εκείνες μετά την εμμηνόπαυση. Μια βασική οδηγία είναι ότι όταν πάσχεις από άσθμα είναι απαραίτητο να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του άσθματος και να σε οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε εκείνους με τροφικές αλλεργίες, κάποια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να επιδεινώσει ταχύτατα το άσθμα. Συχνές τροφές που ενοχοποιούνται για τροφικές αλλεργίες είναι ξηροί καρποί, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά τροφίμων, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και θαλασσινά. Οι τροφικές αλλεργίες είναι συνηθέστερες στην παιδική ηλικία.
Εάν έχεις την υπόνοια ότι έχεις αλλεργία σε κάποια τροφή, πρέπει να ενημερώσεις σχετικά το γιατρό σου και, με τη σύμφωνη γνώμη του, να υποβληθείς σε σχετικό έλεγχο αλλεργίας.
Εξετάσεις για τη διάγνωση του άσθματος
Η διάγνωση του άσθματος μπορεί να γίνει με βάση το τυπικό ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά και με την ανταπόκριση στην κατάλληλη θεραπεία από το γιατρό.
Συχνά, ωστόσο, χρειαζόμαστε επιπλέον εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση του άσθματος. Ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει κάποιες από τις παρακάτω:
Σπιρομέτρηση:
-
- Στην εξέταση αυτή ο γιατρός σου θα σου ζητήσει να φυσήξεις με όλη σας τη δύναμη μέσα σε ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται σπιρόμετρο και θα μετρήσει τη λειτουργία των πνευμόνων σου και την απόφραξη των αεραγωγών.
-
- Ο γιατρός σου μπορεί να σου χορηγήσει και ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (που ανοίγει τους βρόγχους) για να δει την αναστρεψιμότητα της απόφραξης, ώστε να τεκμηριώσει τη διάγνωση του άσθματος.Ροομέτρηση:
-
- Γίνεται με ένα απλό μηχάνημα, το ροόμετρο, που μετράει τη μέγιστη ροή αέρα που μπορείς να πετύχετε σε μια δυναμική εκπνοή. Υπάρχουν αναλογικά και ηλεκτρονικά ροόμετρα.
-
- Ο Χρησιμεύουν κυρίως για την παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας στο σπίτι, ιδιαίτερα σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενο άσθμα.
-
- Ο γιατρός σου θα σου δώσει οδηγίες σχετικά με τη χρήση του ροομέτρου.
Δοκιμασίες πρόκλησης:
-
- Στις δοκιμασίες αυτές χορηγείται στον ασθενή μια ουσία (ισταμίνη, μεταχολίνη, μαννιτόλη) σε εισπνεόμενη μορφή σε αυξανόμενες δόσεις και παρακολουθείται η αναπνευστική του λειτουργία.
-
- Ανάλογα με απάντηση, μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση ή – κυρίως – στον αποκλεισμό του άσθματος.
Δοκιμασίες άσκησης:
-
- Στις δοκιμασίες αυτές αξιολογείται η επίδραση της άσκησης στη λειτουργία των πνευμόνων.
-
- Γίνονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια και μπορεί να σου τις συστήσει ο γιατρός σου εάν εμφανίζεις άσθμα κατά την άσκηση.
Έλεγχος αλλεργίας:
-
- Μπορεί να γίνει με δερματικές δοκιμασίες ή με ειδικές εξετάσεις αίματος.
-
- Δεν είναι απαραίτητος για τη διάγνωση του άσθματος.
-
- Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμεύσει στον εντοπισμό πιθανών ερεθιστικών παραγόντων που επιδεινώνουν το άσθμα σου, τους οποίους μπορείς να προσπαθήσεις να αποφύγεις στο περιβάλλον (π.χ. γύρεις, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή ακάρεα οικιακής σκόνης).
Πηγή : Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία