Avicii: Στην οθόνη τα τελευταία χρόνια της ζωής του


Ένα ντοκιμαντέρ για την απίστευτη άνοδο, την πτώση και την αναγέννηση ενός από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής, του Avicii.

Έξι μήνες μετά τον αδόκητο θάνατο του Avicii, του 28χρονου DJ που ονομαζόταν Tim Bergling, έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες για περιορισμένο διάσημα το ντοκιμαντέρ «Avicii: True Stories».

Ο Levan Tsikurishvili ακολούθησε το Σουηδό DJ / παραγωγό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και είχε ουσιαστικά απεριόριστη πρόσβαση στις δραστηριότητες του, καθώς η δημοτικότητά του αυξανόταν.

Όμως το εξαντλητικό πρόγραμμα εμφανίσεων οδήγησε τον Avicii σε μία σειρά από προβλήματα υγείας. Το 2016, σε ηλικία 26 ετών, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις ζωντανές εμφανίσεις, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους DJs στον κόσμο.

Στο ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνεται και η τελευταία συναυλία που έδωσε, στο «Ushuaia» της Ίμπιζα.  Εμφανίζονται επιπλέον οι David Guetta, Wyclef Jean, Nile Rodgers, Tiësto και ο Chris Martin των Coldplay.

«Όταν είσαι ταλέντο, είσαι μέρος μιας μεγάλης μηχανής και αυτό σημαίνει πολλά προβλήματα», σχολιάζει ο Tsikurishvili στο «Variety».

«Όλα αφορούν το να γίνεις πιο επιτυχημένος, να σπάσεις περισσότερα ρεκόρ, να κάνεις όλο και περισσότερα και περισσότερα. Οι άνθρωποι δουλεύουν εξαντλητικά κι αυτό δεν είναι υγιές. Κάποιος πρέπει να πει ότι σταματά, επειδή ίσως, κάπου εκεί, ξεχνάς τον εαυτό σου.»

Ο Levan Tsikurishvili περιγράφει το κεντρικό μήνυμα του ντοκιμαντέρ: «Αυτή η ζωή (όπως του Avicii) μπορεί να φαίνεται συναρπαστική και γοητευτική για το Instagram και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά δεν έχετε πραγματικά καμία ιδέα τι συμβαίνει πίσω από αυτό.»

«Ξαφνικά μπορεί να είσαι μόνος σε αυτήν την τεράστια βιομηχανία, παρόλο που είσαι πολύ επιτυχημένος», συνεχίζει. «Δεν υπάρχει κάνει σύστημα που να φροντίζει τα ταλέντα. Πρέπει να υπάρχει ένας χώρος γι’ αυτούς, γιατί αυτοί οι τύποι είναι εκείνοι που μας κάνουν ευτυχείς στο τέλος της ημέρας με τις δημιουργίες τους.»

Ο Tsikurishvili ακολουθούσε τον Avicii στα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του σχεδόν καθημερινά, συλλέγοντας πάνω από 300 terabyte βίντεο. «Αισθάνομαι την ευθύνη να είμαι ο αγγελιοφόρος και να τιμήσω τον φίλο μου και την κληρονομιά του», υπογραμμίζει.

Ο σκηνοθέτης παρακολούθησε πρόσφατα το ντοκιμαντέρ, για πρώτη φορά μετά το θάνατο του φίλου του: «Ήταν ευτυχία, θλίψη, θυμός, όλα όσα μπορείς να σκεφτείς», λέει. «Αλλά την ίδια στιγμή, ήταν πολύ καλό που τον ξαναείδα.»

Η ονομασία του ντοκιμαντέρ προκύπτει από το συνδυασμό των τίτλων των δύο ολοκληρωμένων άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Avicii, το «True» (2013) και το «Stories» (2015).

Το φιλμ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2017, πριν το θάνατο του DJ, και η επαναφορά του στους κινηματογράφους θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να διεκδικήσει μία υποψηφιότητα στα Βραβεία Όσκαρ.