Τα έξοδα στις γιορτές είναι αναπόφευκτα κι αφήνουν πίσω τους ένα ελλειμματικό «ταμείο» σε όσους δαπάνησαν περισσότερα από όσα υπολόγιζαν.
Μέσα στην ζάλη της χαράς και του σχεδόν παιδικού ενθουσιασμού που μας διακατέχει τις γιορτινές ημέρες του χρόνου, ξεχνάμε την… επόμενη μέρα που μας φέρνει αντιμέτωπες με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις που δεν παίρνουν αναβολή.
Τις γιορτινές ημέρες, σε οικονομικό επίπεδο, γίνονται λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Ψυχραιμία, λοιπόν!
Προλάβετε τις αστοχίες που επαναλάμβετε κάθε χρόνο και σας βγάζουν εκτός budget. Όσο είναι ακόμα νωρίς.
Tα 6 λάθη που κάνεις είναι τα εξής:
1) Δεν κάνεις λίστα:
Η παντοτινή αξία του budget. Αν δεν έχεις πλάνο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρασυρθείς σε έξοδα που σε άλλη περίπτωση δεν θα έκανες. Αν προσδιορίσεις από νωρίς το budget που θα διαθέσεις και περιοριστείς σε αυτό, πες από τώρα αντίο στο στρες. Πάρε το χρόνο σου, σκέψου προσεκτικά τις ανάγκες σου και το ποσό που θες να διαθέσεις για να ευχαριστήσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα και η λίστα σου θα αποδειχθεί σωτήρια!
2) Αγοράζεις δώρα χωρίς κριτήριο:
Ξέρουμε. Υπάρχουν φορές που φορές που αγοράζεις δώρα καθαρά από υποχρέωση. Για ανθρώπους τους οποίους δεν εκτιμάς και για τους οποίους, ίσως, δεν τρέφεις θετικά συναισθήματα. Μήπως, όμως, αυτές τις γιορτές είναι η στιγμή να αξιολογήσεις διαφορετικά αυτή την συμπεριφορά σου; Προσπάθησε να γίνεις πιο επιλεκτική. Αυτή τη φορά, μπορείς να διαθέσεις ένα μικρότερο ποσό για δώρα που στην πραγματικότητα θα ήθελες να αποφύγεις. Πάρε κάτι προσωπικό για τα πολύ αγαπημένα σου πρόσωπα και κάτι εντελώς συμβολικό και πολύ οικονομικό για τους άλλους. Άλλωστε, η κίνηση μετράει!
3) Τα αφήνεις όλα για την τελευταία στιγμή: Αφήνεις όλες τις αγορές για την τελευταία στιγμή. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί κατά κανόνα σε δαπανηρές αγοραστικές επιλογές. Φτιάξε από νωρίς το πλάνο των δώρων και μην περιμένεις την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τις αγορές σου.
4) Μην παραλείψεις να κάνεις έρευνα αγοράς για τις πιο συμφέρουσες τιμές: Κάνε μια βόλτα στην αγορά: η σύγκριση των τιμών μπορεί να σε βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενός μεγάλου ποσού αυτές τις γιορτές. Η ποικιλία είναι μεγάλη και οι επιλογές αμέτρητες. Αν το budget σου είναι περιορισμένο, κάνε αγορές σύμφωνα με αυτό.
5) Οχι στην σπατάλη του φαγητού: Αν -κατά κανόνα- ξοδεύεις ένα μεγάλο ποσό για το μενού σε κάποιο γιορτινό κάλεσμα που οργανώνεις στο σπίτι, ήρθε η στιγμή να περιορίσεις την έκταση αυτού του εξόδου.
Θα έχεις διαπιστώσει ότι στο τέλος, πολύ φαγητό περισσεύει (ή ακόμα χειρότερα πετιέται!) γιατί ήθελες να υπάρχει… αφθονία. Οργάνωσε το μενού με σύνεση. Πίστεψέ μας, είναι προτιμότερο να έχεις συγκεκριμένες γεύσεις στο μενού, που αρέσουν σε όλους και σε συγκεκριμένη ποσότητα. Οι γαστρονομικές υπερβολές δεν σε συμφέρουν σε οικονομικό επίπεδο και στο τέλος, περισσεύουν κιόλας.
6) Ρεύμα: Ξέρουμε ότι γιορτές χωρίς λαμπιόνια -που είναι αναμμένα όσο είσαι στο σπίτι- και φούρνο που σιγοψήνει λιχουδιές για ώρες, δεν είναι γιορτές. Αλλά έχεις σκεφτεί πόση ασυδοσία γίνεται στο ρεύμα τις ημέρες των γιορτών; Φέτος, μπορείς να αλλάξεις τακτική με την σπατάλη του ρεύματος: θα δεις ότι έτσι θα εξοικονομήσεις ένα σημαντικό ποσό από το budget σου.
Πηγή: politis.com.cy