8 βήματα για ευτυχισμένες γιορτές μετά το διαζύγιο.
Οι γιορτές είναι μία περίοδος που μπορεί να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους, όταν έχει μεσολαβήσει ένα διαζύγιο. Από τη μία η αρχική οικογένεια διασπάται και από την άλλη μπορεί να διευρυνθεί με νέα μέλη. Ξαφνικά τα σπίτια αλλάζουν, οι παππούδες γίνονται περισσότεροι και το μέχρι πρότινος πιθανόν μοναχοπαίδι αποκτά υποψήφια αδελφάκια. Όποιος πει τώρα ότι αυτό είναι κάτι εύκολα διαχειρίσιμο, μάλλον θα αστειεύεται..
Παρόλο που το διαζύγιο μπορεί ν’ αποτελεί πλέον μια συνηθισμένη κατάσταση στη ζωή των ενηλίκων, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, κυρίως γιατί χρειάζεται να έρθουν αντιμέτωπα με δραστικές αλλαγές στη ζωή τους, τις οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούν εξηγεί η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος.
Γιατί είναι πιο δύσκολο στις γιορτές;
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που επιβάλλει την ενότητα της οικογένειας, πράγμα που ανατρέπεται μετά από ένα διαζύγιο. Είναι πιο πιθανό, λοιπόν, κατά τη διάρκεια των γιορτών το παιδί να νιώσει δυσάρεστα για το γεγονός ότι οι γονείς του δεν είναι πια μαζί. Οι μέρες των γιορτών, εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να φέρουν στο παιδί μνήμες από ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές που είχε απολαύσει στο παρελθόν. Επιπλέον, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι πιο πιθανό το παιδί να συναντήσει παιδάκια με τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να νιώσει μειονεκτικά για το γεγονός ότι η δική του οικογένεια δεν είναι ενωμένη.
Επίσης, την περίοδο των γιορτών σπάει το καθιερωμένο πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί το παιδί στην καθημερινότητά του (σπίτι – σχολείο – εξωσχολική δραστηριότητα) και το οποίο του εξασφαλίζει ένα αίσθημα ασφάλειας. Αντίθετα, στις γιορτές το πρόγραμμα ανατρέπεται και συχνά το παιδί αποσυντονίζεται. Ιδιαίτερα αν χρειάζεται να μείνει τις μισές μέρες των διακοπών με τον ένα γονιό και τις άλλες μισές με τον άλλον και να γιορτάσει σε διαφορετικά σπίτια, με διαφορετικά πρόσωπα και υπό διαφορετικές συνθήκες.
Τι μπορούν να κάνουν, όμως, οι γονείς που έχουν πάρει διαζύγιο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους την περίοδο των γιορτών; Ορίστε τι προτείνει η Αλεξάνδρα Καππάτου.
8 βήματα για ευτυχισμένες γιορτές μετά το διαζύγιο
1.Μην απομονώνεστε
Τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν γιορτή ζεστασιάς και συνεύρεσης. Μην κρατάτε αποστάσεις, προτιμώντας να μείνετε μόνοι με το παιδί, επειδή πιστεύετε ότι θα ζηλέψει τις υπόλοιπες οικογένειες γύρω του. Φτιάξτε ένα υποκατάστατο οικογένειας από αγαπημένα πρόσωπα, όπως ο παππούς και η γιαγιά, τα αδέρφια σας ή ακόμα και καλούς φίλους και περάστε κοντά τους τις γιορτινές μέρες.
2. Διώξτε τη μελαγχολική σας διάθεση
Όσο άσχημα κι αν νιώθετε λόγω του διαζυγίου, πράγμα που μπορεί να επιδεινωθεί την περίοδο των γιορτών, να θυμάστε ότι το παιδί έχει ανάγκη να βλέπει το χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Αυτό είναι απαραίτητο για την ψυχική του ισορροπία. Φροντίστε λοιπόν να καταπιαστείτε με ευχάριστες δραστηριότητες, που θα σας τονώσουν τη διάθεση.
3. Aποφύγετε τις υπερβολές
Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε υπερβολικά, ώστε οι γιορτές να μείνουν αξέχαστες ή να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές για το παιδί. Κάποιοι γονείς, για να διασφαλίσουν ότι το παιδί θα περάσει καλά, γεμίζουν το πρόγραμμα ασφυχτικά με εξόδους, δραστηριότητες, εκδρομές ή του κάνουν πολλά κι ακριβά δώρα. Αυτή η υπερβολή όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά συχνά μπορεί να βάλει σε υποψίες το παιδί ότι κάτι δεν πάει καλά.
4. Διατηρήστε σταθερό πρόγραμμα
Φροντίστε να μη διαταραχθεί η ρουτίνα της οικογένειας, μιας και εξασφαλίζει στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα γνωστοποιημένο χωρίς ανατροπές. Ακόμα κι αν το παιδί είναι αναστατωμένο λόγω του διαζυγίου, το γεγονός ότι βλέπει ότι οι κανόνες της καθημερινότητάς του δεν αλλάζουν, του δημιουργεί ένα ανακουφιστικό αίσθημα ασφάλειας. Μείνετε, λοιπόν, όσο το δυνατόν πιο πιστοί στους κανόνες που έχετε ως οικογένεια, ακόμα και την περίοδο των γιορτών, επιτρέποντας μόνο μικρές αποκλίσεις.
5. Πείτε όχι στο συναγωνισμό
Ο συναγωνισμός μεταξύ των δύο γονιών, όταν χωρίζουν, για το ποιος θα κρατήσει περισσότερες μέρες το παιδί στις γιορτές, με ποιον θα περάσει καλύτερα και ποιος θα κάνει τα πιο ακριβά δώρα είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα ν’ αγαπούν και τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από το τι τους προσφέρει ο καθένας. Ποτέ μη δηλητηριάζετε τα παιδιά εναντίον του άλλου γονέα, ακόμα κι αν σε κάποιες περιπτώσεις η πικρία σας είναι δικαιολογημένη. Να θυμάστε ότι είστε και οι δύο απαραίτητοι ως πρότυπα. Η απόρριψη του άλλου πρότυπου εκ μέρους σας, στερεί τα παιδιά σας από ένα βασικό θεμέλιο για το χτίσιμο της προσωπικότητάς τους.
6. Δείξτε του ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά
Αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας κρατά παθητική και σιωπηρή στάση, παροτρύνετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του. Όσο καλά κι αν δείχνει να αποδέχεται το διαζύγιο, η στωική έως αδιάφορη στάση του μπορεί να μαρτυρεί ακριβώς το αντίθετο. Κάποια παιδιά κρύβουν συναισθήματα, όπως λύπη ή θυμό, επειδή φοβούνται να τα εκφράσουν για να μην αναστατώσουν τους γονείς τους. Μη φοβάστε τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού, προσπαθώντας να το πείσετε ότι δεν πρέπει να αισθάνεται έτσι. Κάντε εσείς την αρχή, ώστε να μάθετε και στο παιδί να εκφράζει ένα μέρος των συναισθημάτων του.
7. Αφήστε το να εκφράσει το θυμό του
Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που γεννά η πικρία του για το γεγονός ότι χάθηκε η ενότητα της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, το παιδί δεν θα πρέπει να καταπνίξει την οργή που νιώθει. Για ένα διάστημα δείξτε αρκετή ανοχή στα ξεσπάσματά του και σταδιακά – με μεγάλη υπομονή – βοηθήστε το να εκδηλώνει με υγιή τρόπο τα συναισθήματά του. Μην αντιδράτε υπερβολικά, όταν το παιδί προκαλεί με τη συμπεριφορά του ή υπερβαίνει τα όρια. Δείξτε κάποια μεγαλύτερη επιείκεια απ’ ότι συνήθως, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται σε φάση προσαρμογής. Μερικές φορές αρκεί να ακούσετε τι έχει να σας πει, δείχνοντας απλά κατανόηση.
8. Δώστε του την αμέριστη προσοχή σας
Μερικές φορές οι πολλαπλές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών, τα ψώνια, το μαγείρεμα, οι επισκέψεις, οι καλεσμένοι μπορεί να σας προκαλέσουν υπερένταση και ενδεχομένως να παραμελήσετε το παιδί σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό εκείνο να απαιτήσει την προσοχή σας με αρνητικές συμπεριφορές, -π.χ. με επιθετικότητα ή προκλητική συμπεριφορά. Γι’ αυτό πρέπει –παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και τα όποια προβλήματά σας – να φροντίσετε την περίοδο των γιορτών να του δώσετε περισσότερο στοργή και αρκετή σημασία, να παίξετε, να μιλήσετε, να διασκεδάσετε και γενικά να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.
Αν, πάντως, παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί εκδηλώνει είτε μεγάλη εσωστρέφεια είτε ιδιαίτερα έντονη επιθετικότητα ή κατάθλιψη και γενικά αλλαγή στη συμπεριφορά που επιμένει και εκδηλώνεται όχι μόνο την περίοδο των γιορτών αλλά και πριν ή μετά το τέλος τους, καλύτερα να συμβουλευθείτε έναν ειδικό.
Πηγή : Thrive Global Greece