Χριστούγεννα: Το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και η συνταγή του


Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες

Το πιάτο αυτό είναι πολύ δημοφιλές στις γιορτινές μαζώξεις, αφού αποτελεί μία πεντανόστιμη και safe επιλογή. Για τη συνταγή θα χρειαστείτε 1 σπάλα χοιρινού, 2 κιλά πατάτες χοντροκομμένες και καθαρισμένες, αλάτι, πιπέρι, 1 κούπα ελαιόλαδο, 3 λεμόνια και 2 σκελίδες σκόρδο.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 200 βαθμούς και ξεπλένουμε το κρέας. Ταυτόχρονα καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κάνουμε βαθιά τρύπα μέσα στο κρέας και στο εσωτερικό ρίχνουμε ένα μικρό κομμάτι σκόρδου, μία κίνηση που την επαναλαμβάνουμε μέχρι να ρίξουμε και το τελευταίο κομματάκι σκόρδου μας.

Αλατοπιπερώνουμε στη συνέχεια το κρέας (περίπου 2 κουταλάκια αλάτι και πιπέρι). Έπειτα ξεπλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε στο κάτω μέρος της γάστρας. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε δεντρολίβανο ή ρίγανη, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Σε ένα ποτήρι καφέ ή βάζο φτιάχνουμε μείγμα με το ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών, αλάτι και πιπέρι, το οποίο το περιχύνουμε πάνω στο χοιρινό μας.

Τέλος κουνάμε τη γάστρα για να ανακατευτεί το ζουμί.

Το τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για 3 με 4 ώρες στους 180 βαθμούς για να σιγοψηθεί με κλειστό το καπάκι.

Όταν το κρέας γίνει μαλακό αφαιρούμε το καπάκι, γυρνάμε το χοιρινό από την πλευρά που θα το σερβίρουμε και το αφήνουμε να ξεροψηθεί για ένα δεκάλεπτο.

Και είναι έτοιμο! Καλή όρεξη!

Πηγή : news247.gr