D-Tasting: Ψηφιακή Γευσιγνωσία στον τομέα «Οίνος & Φαγητό»
Το πρόγραμμα των Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege, συμμετέχει στο καινοτόμο έργο D-Tasting, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάπτυξη νέων ψηφιακών δεξιοτήτων γευσιγνωσίας στον τομέα «Οίνος και Φαγητό».
Γευσιγνωσία σε μια Νέα Εποχή
Λόγω της πανδημίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από νέες ψηφιακές δραστηριότητες με σκοπό να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες των περιορισμών, ειδικά σε σχέση με την μετακίνηση και την συνύπαρξη πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα, η ψηφιακή γευσιγνωσία (Digital Tasting) είναι μια νέα δράση που ανέπτυξαν οι εταιρείες για να μπορούν να παραμείνουν σε επαφή με τους πελάτες τους κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ως αποτέλεσμα στον τομέα «Οίνος και Φαγητό» γεννήθηκαν νέες ψηφιακές πρακτικές, όπως κλαμπ κρασιού, masterclasses, ψηφιακή και εικονική γευσιγνωσία.
Η ψηφιακή γευσιγνωσία αφορά στη διαδραστική, εικονική εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιού και φαγητού την οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν από το σπίτι τους, μέσω της χρήσης μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαδικτυακών συναντήσεων (π.χ. Zoom). Μετά την αποστολή κρασιών και τροφίμων, εκπρόσωποι εταιριών και ενδιαφερόμενοι πελάτες συναντώνται διαδικτυακά για μια διαδραστική εμπειρία γευσιγνωσίας.
Στόχος του έργου D-Tasting
Το έργο D-Tasting αποσκοπεί στο να συμβάλει στον εντοπισμό, ανάπτυξη και πιστοποίηση των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο όρος «Digital Taster» είναι μια αναδυόμενη επαγγελματική δεξιότητα η οποία αφορά στον δημιουργικό συνδυασμό των παραδοσιακών και ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την προώθηση προϊόντων στον τομέα «Οίνος και Φαγητό» σε μια νέα, ψηφιακή και μετά-Covid εποχή.
Συγκεκριμένα το εν λόγω έργο στοχεύει στη δημιουργία εξειδικευμένου διαδικτυακού υλικού και εύχρηστων εργαλείων και μεθόδων διδασκαλίας, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα του “Digital Food & Wine Tasting”.
Εταίροι του Έργου
Η κοινοπραξία του έργου D-Tasting αποτελείται από ένα διεθνές δίκτυο συνεργατών από 7 διαφορετικές χώρες: Biotechnical Educational Centre Ljubljana (Σλοβενία), i-strategies (Ιταλία), Mediterráneo Culinary Center (Ισπανία), Amico del Vino (Ολλανδία), Intercollege (Κύπρος), Blended Training Services (Πορτογαλλία), και EFCoCert Foundation (Ελβετία).
Το έργο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει διάρκεια 24 μήνες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
Επιστημονική Ομάδα Έργου στο Intercollege:
Νικόλας Κωνσταντίνου, Λέκτορας- Πρόγραμμα Επισιτιστικών Τεχνών, Intercollege
email: Konstantinou.ni@intercollege.ac.cy
Νικόλας Ορφανίδης, Συντονιστής – Πρόγραμμα Επισιτιστικών Τεχνών, Intercollege
email: orphanides.n@intercollege.ac.cy
Το έργο αυτό χρηµατοδοτήθηκε µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δηµοσίευση δεσµεύει µόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.