Το καλοκαίρι είναι αναμφίβολα η ωραιότερη περίοδος του χρόνου. Από πλευράς διατροφής όμως κρύβει κάποιους κινδύνους που οφείλονται στη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Ας δούμε μερικές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας παράλληλα με το πώς αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.
Αφυδάτωση και νερό
Η υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αυξημένη εφίδρωση και αυξάνει κατά πολύ τις ανάγκες μας σε νερό ιδιαίτερα για όσους εκτίθεται αρκετή ώρα στον ήλιο. Η τακτική κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πριν εμφανιστεί η δίψα είναι απαραίτητη. Οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν, παρόλα αυτά 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως φαίνεται να καλύπτουν τους περισσότερους. Τα ροφήματα (καφές, γάλα, τσάι, χυμοί κ.ά.) καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν σημαντικά ποσά νερού μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αποφύγετε τα υπερβολικά κρύα υγρά για αποφυγή γαστρικών ενοχλήσεων.
Πτώση πίεσης και αλάτι
Η αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες δυσκολεύει το έργο της καρδιάς στο να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Έτσι προκαλείται αγγειοδιαστολή δηλαδή αύξηση της διαμέτρου των αγγείων με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση στην αρτηριακή πίεση του αίματος. Άτομα με υπόταση ή άτομα που αθλούνται σε αυξημένες θερμοκρασίες πιθανώς να ωφεληθούν από μια μικρή αύξηση στο αλάτι που προσλαμβάνουν, καθώς είναι από τους βασικούς ρυθμιστές της πίεσης. Ακόμη, ένα αθλητικό ποτό θα βοηθούσε τους αθλούμενους καθώς αυτά περιέχουν ηλεκτρολύτες, οι οποίοι χάνονται με τον ιδρώτα. Από την άλλη, τα υπερτασικά άτομα πιθανώς χρειάζεται να μειώνουν τη δόση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Μείωση της όρεξης και θερμίδες
Η κατανάλωση τροφής προκαλεί παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Λόγω της υπερπροσπάθειας του σώματος για διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, η όρεξή μας τείνει να μειώνεται σε σχέση με το χειμώνα. Είναι λοιπόν λογικό να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες τροφής και θερμίδες, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει βοήθημα σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Το σίγουρο είναι πως τα μεγάλα και βαριά γεύματα επιδεινώνουν αυτή τη δυσκολία του σώματος και έτσι καλό είναι να προτιμούμε τα μικρά και συχνά γεύματα.
Ηλιακή ακτινοβολία και βιταμίνες
Για την αντιμετώπιση της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και την επακόλουθη παραγωγή ελευθέρων ριζών, είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την πρόσληψή μας σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και Ε. Τις εντοπίζουμε σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε ελαιόλαδο και φυτικές μαργαρίνες αντίστοιχα. Ακόμη, η Β-καροτίνη (σε χρωματιστά λαχανικά και φρούτα π.χ. πεπόνι, μάνγκο, καρότα) ενεργοποιεί τη μελανίνη και βοηθά σε ταχύτερο μαύρισμα ενώ προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς. Προστατευτική δράση από την υπεριώδη ακτινοβολία φαίνεται να έχουν στο δέρμα και κάποια ακόμη αντιοξειδωτικά όπως αυτά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι αλλά και στη ντομάτα (λυκοπένιο) σύμφωνα με τελευταίες μελέτες.
Ήλιος και βιταμίνη D
Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D μέσω του δέρματος, η οποία άλλωστε κατά 90% συντίθεται με αυτόν τον τρόπο και πολύ λιγότερο εξαρτάται από την πρόσληψη μέσω τροφής. Ευτυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων το καλοκαίρι εκτίθεται (χέρια και πρόσωπο) κατά 15-20 λεπτά ημερησίως στον ήλιο, το χρονικό διάστημα δηλαδή που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία. Βέβαια η προσθήκη αντηλιακού την εμποδίζει. Παρόλα αυτά, μιας και πρόκειται για μια συχνή διατροφική έλλειψη και αρκετοί λαμβάνουν συμπληρώματα το χειμώνα, το καλοκαίρι ενδεχομένως να χρειάζεται να τα σταματήσουν ή να τα ελαττώσουν ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού τους.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.
mednutrition.gr