5 διατροφικά βήματα για να αντισταθείς σε ιώσεις και γρίπη.
O χειμώνας, είναι μια περίοδος που συνοδεύεται από ιώσεις αλλά και από την εποχική γρίπη. Εκτός όμως από τα γνωστά μέτρα πρόληψης π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών ή αποφυγή χώρων με συνωστισμό, υπάρχουν και κάποια μυστικά διατροφής που μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου, έτσι ώστε να μειώσεις τη συχνότητα αλλά και τη διάρκειά της γρίπης ή μιας ίωσης. Ας δουμε ποια είναι αυτά:
1.Απόφυγε τη ζάχαρη
Τα σάκχαρα, τα δημητριακά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κλπ.). Φαίνεται πως η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μειωθεί ακόμα και 50%. Θυμήσου πως εάν είσαι άρρωστος ή δεν θέλεις να αρρωστήσεις, είναι σημαντικό να δώσεις στο σώμα σου θρεπτικά συστατικά και όχι ζάχαρη.
2.Αύξησε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιώσεων παίζουν τα εξής:
Βιταμίνη D
Παρόλο που η βιταμίνη C θεωρείται ως η μαγική λύση για τα κρυολογήματα θέλω να στρέψω την προσοχή σου στη βιταμίνη D. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την αντιμικροβιακή διαδικασία στο σώμα ρυθμίζοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιο σημαντική από τη βιταμίνη C. Γενικά συστήνω από 2.000 έως 5.000 IU κάθε μέρα για να τα αυξήσεις αν είναι χαμηλά ή να τα διατηρήσεις σταθερά. Για υγιή μεταβολισμό, καλή διάθεση, ισχυρή ανοσολογική λειτουργία, εξαιρετική οστική πυκνότητα και πολλά άλλα, τα ιδανικά επίπεδα D3 πρέπει να είναι 50 έως 80 ng/ml. Και επειδή είναι πολύ πιθανό να έχεις χαμηλά επίπεδα αν δεν παίρνεις συμπλήρωμα καθημερινά, είναι σοφό να κάνεις μια εξέταση.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθάει πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Επισκόπηση στο Cochrane διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος μείωσε τόσο τη διάρκεια όσο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Σύμφωνα με έκθεση τον Μάρτιο του 2008 στο The Journal of Infectious Diseases, συμπλήρωμα ψευδαργύρου μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος από 7 σε 4 ημέρες και μείωσε τον βήχα από 5 σε 2 ημέρες. Θα τον βρεις σε τρόφιμα όπως στρείδια, σκούρο κρέας κοτόπουλου, μοσχαρίσιο κρέας, αμύγδαλα και κολοκυθόσπορους.
3.Κατανάλωσε περισσότερα φυσικά αντιμικροβιακά
Μπορείς να τα βρεις σε τρόφιμα όπως:
Σκόρδο
Το σκόρδο όχι μόνο καταπολεμά τα βακτήρια αλλά σκοτώνει επίσης τους μύκητες και τους ιούς. Οι φρέσκες σκελίδες σκόρδου έχουν το πιο ισχυρό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ περιέχει χημικές ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και τον λαιμό. Τρίψε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και άφησέ το μέσα στο φλιτζάνι λίγο πριν το πιεις.
4.Πιες ζεστά υγρά
Τα παρακάτω ζεστά υγρά είναι θρεπτικά, επουλωτικά και καταπραϋντικά:
Σπιτικός ζωμός με κόκκαλα
Ένας σπιτικός ζωμός από κόκαλα είναι εξαιρετικά ευεργετικός για το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθώς η ζελατίνη και το κολλαγόνο που βρίσκονται στον ζωμό είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε ένα υγιές ανοσοποιητικό.
Ροφήματα από βότανα και ζεστό νερό με λεμόνι
Και τα δύο δεν είναι μόνο καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο, αλλά παρέχουν στο σώμα ενυδάτωση, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
5.Πάρε τα προβιοτικά σου
Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό έτοιμο να πολεμήσει όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια μόλυνση. Στόχος σου πρέπει να είναι ένα έντερο γεμάτο με καλά βακτήρια έτσι ώστε να μπορεί να νικήσει τα κακά βακτήρια όταν μπαίνουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Γενικά, συνιστώ τη λήψη προβιοτικών καθημερινά για να διατηρήσεις σε ισορροπία τη χλωρίδα του εντέρου. Την περίοδο έξαρσης των ιώσεων, είναι καλή ιδέα να αυξήσεις τη δόση. Γενικά, θα συνιστούσα να παίρνεις τουλάχιστον δύο κάψουλες ημερησίως ειδικά αν παίρνεις αντιβιοτικά αλλά όχι κοντά στην ώρα που παίρνεις το αντιβιοτικό.
Πηγή : Thrive Global Greece