ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΒΟΥΛΑΣ “Η μουσική, είναι για μένα διέξοδος και η δημιουργία ανάγκη…”


Συνέντευξη στη Μάριαν Νικολάου 

1.) Δημήτρη σε καλωσορίζουμε! Λίγα λόγια αρχικά για το ποιος είναι ο Δημήτρης Τσιβούλας και ποια η πορεία του στην μουσική ως τώρα.

Σας ευχαριστώ για τη πρόσκληση. Να σας συστηθώ λοιπόν. Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι από πολύ μικρός με τη μουσική. Στην αρχή με ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, αργότερα ανώτερα θεωρητικά, jazz και άλλα. Από πολύ μικρός ξεκίνησα να παίζω ως μουσικός, δίχως να έχω στεγανά ανάμεσα στα είδη μουσικής. Έτσι βρέθηκα να παίζω σε ρεμπετάδικα, σε μαγαζιά με γάμους και εκδηλώσεις, όπου παίζαμε κυρίως παραδοσιακά αλλά και σε μπαρ όπου παίζαμε ελληνικό και ξένο rock. Έτσι γρήγορα ήρθα σε επαφή με όλα τα είδη μουσικής. Και τότε διαπίστωσα δεν κάνει το είδος τη καλή μουσική αλλά η αλήθεια της δημιουργίας.

2.) Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα που σε οδήγησαν στην μουσική και πότε κατάλαβες ότι θα πορευτείς μαζί της;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που λατρεύονταν η μουσική και ο χορός. Κυρίως από τη μητέρα μου, η οποία πάντα είχε ένα ραδιόφωνο ανοιχτό και κάθε στιγμή ακούγονταν ελληνική μουσική στο σπίτι.  Από εκεί και πέρα όμως, τα πρώτα παιδικά, αθώα και άγουρα σκιρτήματα του έρωτα, στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, έφεραν την ανάγκη του να εκφραστώ γράφοντας στιχάκια, τα οποία τα σιγοτραγουδούσα ταυτόχρονα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να μάθω κάποιο μουσικό όργανο και συγκεκριμένα κιθάρα.

3.) Αν και είσαι πολλά χρόνια επαγγελματίας μουσικός το πρώτο σου προσωπικό άλμπουμ “Για Όλα Και Κανένα” κυκλοφόρησε μόλις το 2018. Ποια ήταν η ανταπόκριση που έλαβες για αυτή την δουλειά;

Ήταν η πρώτη μου δουλειά. Ξεχώρισαν κάποια τραγούδια όπως το Άγριο Θυμάρι, το Όταν Μου Λες Δε Μ Αγαπάς, το Ένα Φεγγάρι Να Μελώνει Τη Καρδιά και το Εδώ Στη Μοναξιά. Παίχθηκαν σε κάποια ραδιόφωνα και παρουσιάστηκαν με διάφορα Live σε αρκετές μουσικές σκηνές. Ήταν ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα καθώς έκανα το ντεμπούτο μου στη δισκογραφία σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων, όπου το youtube με την ελεύθερη πρόσβαση σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική κατάρρευση της αγοράς cd, έκανε τα πράγματα αρκετά πιο δύσκολα. Όμως, η μουσική, είναι για μένα διέξοδος και η δημιουργία ανάγκη… Οπότε πορευόμαστε με το βλέμμα πάντα ψηλά και τη σκέψη πάντα θετική.


4.) Ακούγοντας την συγκεκριμένη δουλειά θα βγάζαμε το συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με συνθέσεις πολυποίκιλες στις επιρροές τους. Ακούμε rock, ακούμε παραδοσιακά στοιχεία, ακούμε pop, latin, swing και πολλά άλλα. Ποιο ήταν το αρχικό σκεπτικό πριν την δημιουργία του άλμπουμ που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Ο στόχος μου ήταν να συστηθώ ως δημιουργός. Όπως σας προανέφερα, από πάντα μου άρεσε να κινούμαι σε όλα τα είδη μουσικής. Δεν έχω στεγανά. Γράφω ανάλογα τη διάθεση. Τη μια μέρα μπορεί να γράψω ένα ζειμπέκικο, την άλλη ένα latin. Πάντα όμως με  ελληνικό στίχο.  Όταν λοιπόν ήταν να επιλέξω ανάμεσα σε ένα μεγάλο όγκο τραγουδιών που είχα έτοιμα, επέλεξα να κάνω ένα πολυμορφικό δίσκο, προτείνοντας και επιλέγοντας, νέες φωνές από τη Θεσσαλονίκη.

5.) Τον Γενάρη που μας πέρασε κυκλοφόρησες σε μουσική δική σου το ποίημα “Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου” του Νίκου Καββαδία. Μάλιστα η συγκεκριμένη σύνθεση είναι προάγγελος ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ με μελοποιήσεις μεγάλων ποιητών. Πότε να αναμένουμε αυτό το έργο και τι πληροφορίες μπορείς να μας δώσεις για αυτό αυτή τη στιγμή;

Πραγματικά! Η κυκλοφορία ενός ποιήματος του μεγάλου Νίκου Καββαδία, σε μουσική δική μου, ήταν ένα όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την εταιρεία μου τη Spider Music, τον Ιανουάριο του 2020. Ταυτόχρονα όμως έχω μελοποιήσει και άλλα ποιήματα, μεγάλων ποιητών μας. Αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε στη φάση των πρώτων ηχογραφήσεων και δημιουργίας demo, σε κάποια από τα ποιήματα και στη φάση απόκτησης δικαιωμάτων από τους ποιητές ή τους κληρονόμους τους σε κάποια άλλα. Είναι μια διαδικασία η οποία καθυστέρησε λίγο παραπάνω λόγω του  covid-19, όμως ελπίζω ότι σιγά σιγά, θα ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες και θα μπορέσουν τα τραγούδια αυτά να κυκλοφορήσουν. Αυτό όμως που θα ήθελα να πω πάνω σε αυτό είναι το εξής. Ο λόγος που προσπαθώ να μελοποιήσω ποιητές είναι διότι, ο λόγος του ποιητή, κρύβει πάντα αλήθειες… Αλήθειες οι οποίες  είναι ειπωμένες  με τρόπο κάποιες φορές κεκρυμμένο.  Και είναι αλήθεια ότι η ευκολία που γράφεται πολλές φορές ο στίχος στη σημερινή εποχή, οδηγεί στην απαξίωση της γλώσσας και σε τελική ανάλυση της σκέψης. Αυτός είναι ο λόγος που γοητεύομαι από το λόγο των ποιητών.

6.) Η δημιουργικότητα σου όμως φαίνεται πως είναι συνεχής. Μέσα στην χρονιά κυκλοφόρησες το ζεϊμπέκικο “Σταμάτησε ο Χρόνος” και πολύ πρόσφατα το εντελώς διαφορετικό και swing “Ένα Χαμόγελο”. Είναι εντυπωσιακό το πως κινείσαι με άνεση από το ένα στυλ στο άλλο. Μίλησε μας για αυτές τις 2 συνθέσεις, την ανταπόκριση που έχεις λάβει και τους συντελεστές που συνέβαλαν στην δημιουργία τους.

Και τα δυο τραγούδια είναι αυτοβιογραφικά. Το Σταμάτησε Ο Χρόνος, είναι εμπνευσμένο από την απώλεια ενός κοντινού προσώπου. ΄΄Λες και σταμάτησε ο χρόνος στη στιγμή, σα τη στερνή εικόνα που χει η ψυχή΄΄… Είναι ένα ζειμπέκικο στο οποίο κυριαρχεί το λαούτο και ο τζουράς. Ένα τραγούδι το οποίο ερμήνευσε πολύ όμορφα η Ασημοπούλου Ειρήνη.

Το ΄΄Ένα Χαμόγελο΄΄ από την άλλη είναι ένα τραγούδι που μιλάει για ένα καυγαδάκι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όπου φαίνεται η αγάπη ανάμεσά τους. Είναι ένα τραγούδι χαρούμενο που το ερμηνεύει η Χριστίνα Κακαλιάντη. Ένα τραγούδι το οποίο έχει ξεκινήσει με μια πολύ καλή αποδοχή αν και είναι μόνο τρεις βδομάδες που κυκλοφόρησε. Ελπίζω να το ακούσετε και να σας αγγίξει. Να αγκαλιάσετε τη προσπάθειά μας να γράψουμε τραγούδια αληθινά, που είχαν λόγο να γεννηθούν. Διότι αυτή είναι η ουσία της ύπαρξης. Ο λόγος….

7.) Εκτός από το ότι είσαι ένας πολυπράγμων μουσικός είσαι και από το 1999 ιδιοκτήτης του Ωδείου και και Σχολής Χορού “Εν Τέχνη”. Μίλησε μας για αυτή σου την δραστηριότητα και για την εμπειρία σου με τους μαθητές και τους συνεργάτες σου σε αυτή τη σχολή.

Πράγματι. Το 1999 ίδρυσα το Ωδείο και Σχολή Χορού Εν Τέχνη. Γρήγορα φτάσαμε να έχουμε τρία παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη. Το Εν Τέχνη Art School όπως ονομάζεται σήμερα, έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα χώρο όπου ένας σπουδαστής μπορεί να έρθει σε επαφή με όλες τις κύριες μορφές τέχνης όπως, μουσική, χορό, θέατρο, ζωγραφική. Σε κάθε αντικείμενο υπάρχει η δυνατότητα παροχής τίτλων σπουδών είτε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού είτε έπειτα από συνεργασίες με παγκόσμια αναγνωρισμένους φορείς σε κάθε ενότητα και αντικείμενο. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τη τέχνη, να εκφραστούν μέσα από αυτή χωρίς απαραίτητα να τη κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Μότο μας είναι ότι Η τέχνη είναι ψυχή…όχι εμπόριο

8.) Η κατάσταση με τον κορονοϊό αναμφίβολα έχει πλήξει την μουσική και τον Πολιτισμό ευρύτερα. Πως βλέπεις να κινούνται τα πράγματα αυτή την δύσκολη σεζόν που μπαίνει και τι κατά την άποψη σου πρέπει να γίνει;

Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Πιστεύω όμως ότι είναι παροδική. Πέρα από την υπομονή, χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος σκέψης, όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και όσων βιοπορίζονται έμμεσα ή άμεσα μέσα από τη τέχνη. Ξεκινώντας από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς και φτάνοντας στους χώρους όπου παρουσιάζουμε τη τέχνη μας. Τις μουσικές σκηνές, τις συναυλίες κτλ… Φυσικά, και εμείς οι καλλιτέχνες, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και να αφεθούμε, να ανοιχτούμε σε ιδέες και καταστάσεις που ίσως ακόμα σε πολλούς να φαίνονται λίγο…ξένες. Όπως η εξ αποστάσεως συναυλίες. Ήδη έχουν γίνει κάποιες από αυτές, από μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, και μας δείχνουν προς τα πού πηγαίνει το ποτάμι… Όμως μέχρι το ποτάμι να βρει θάλασσα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

9.) Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο του Δημήτρη Τσιβούλα; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος σου;

Γενικότερα είμαι της άποψης ότι αν κάτι μπορούμε να το ονειρευτούμε τότε μπορούμε και να το πραγματοποιήσουμε, διότι διαφορετικά δε θα ήταν δυνατό να το ονειρευτούμε. Οπότε τα όνειρά μου ταυτίζονται με τους στόχους μου. Για να απαντήσω όμως επί της ουσίας, στόχος και όνειρό μου είναι να δω τραγούδια μου στα χείλη όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται, να γράφω τραγούδια που θα βγαίνουν μέσα από τη ψυχή μου και να έχω ωραίες συνεργασίες, από αυτές που τις θυμάσαι όταν περάσει ο καιρός και χαμογελάς.

10.) Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση. Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρεις τα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια.

Στα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση του τραγουδιού που μόλις κυκλοφόρησε αλλά και η κυκλοφορία νέων τραγουδιών ακόμα και εντός του 2020, αν και φαίνεται λίγο δύσκολο για την ώρα. Επίσης ευελπιστούμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις. Θα δείξει… Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ και εγώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε !!!