«Δημόσια λουτρά και υγιεινή στη Ρωμαϊκή Κύπρο» Nέο επεισόδιο της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου
Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη της Δρος Σκεύης Χριστοδούλου, «Δημόσια λουτρά και υγιεινή στη Ρωμαϊκή Κύπρο».
Θεματική Διάλεξης:
Η εξέχουσα θέση που κατείχαν τα λουτρά στο ρωμαϊκό κόσμο αντανακλάται μέσα από τις πολυάριθμες λουτρικές εγκαταστάσεις που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς και στις συχνές αναφορές που συναντούμε στην αρχαία γραμματεία. Η σύγχρονη έρευνα φανερώνει ότι το λούσιμο, αν και αποτέλεσε απαραίτητο συστατικό για την καλή υγεία των πολιτών, δεν αφορούσε απλά την καθαριότητα και την υγιεινή του σώματος, αλλά αποσκοπούσε στην ταυτόχρονη απόλαυση και αναζωογόνηση του λουομένου. Η ένταξη της Κύπρου στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους κατοίκους της, οι οποίοι σταδιακά υιοθέτησαν τις ρωμαϊκές συνήθειες. Η πρόνοια για παροχή φρέσκου και καθαρού νερού στους πολίτες φαίνεται ότι αποτέλεσε κύριο μέλημα κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, γεγονός που ώθησε τη αδιάκοπη λειτουργία των λουτρών, την ανέγερση υδραγωγείων και δημόσιων αποχωρητηρίων, μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:
Η Δρ Σκεύη Χριστοδούλου είναι αρχαιολόγος (PhD, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και εργάζεται ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Πρόγραμμα EnterCy (ENhancing Tourism ExpeRience in Cyprus), που συντονίζει το Frederick Research Center. Εργάστηκε στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και ως Ειδική Επιστήμονας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου έλαβε μέρος ως συνεργάτης σε αριθμό ανασκαφών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τη μελέτη των λουτρών της Κύπρου και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που αφορούν κυρίως την αρχιτεκτονική και τέχνη της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Κύπρου και Μεσογείου, την τεχνολογία των ελληνιστικών βαλανείων και των ρωμαϊκών λουτρών, τη λειτουργία των υδραγωγείων και κρηναίων οικοδομημάτων κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια, δημόσιες διαλέξεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια αρχαιολογίας για μαθητές.
H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.
Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα μας (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org