Διόρθωσε το παρελθόν, κοιτώντας μπροστά, σχεδιάζοντας το αύριο και ζώντας το σήμερα


Οπότε, αυτό που είσαι σήμερα και αυτό που θα είσαι αύριο, κρίνεται με το αν δέχεσαι ότι ένα λάθος συνέβη και σχεδιάζεις κατάλληλα το μέλλον σου.

Ποια πρέπει να είναι η σχέση σου με το παρελθόν και το μέλλον; Αυτό που είσαι σήμερα και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η συμπεριφορά σου με τα χρόνια σίγουρα έχεις παρατηρήσει πώς δεν ήταν πάντα η ίδια. Κάποιες στιγμές της ζωής σου ένιωθες πως αλλάζεις γρήγορα ως άνθρωπος, ενώ άλλες ίσως ένιωσες στάσιμος. Αυτό δεν είναι ούτε θετικό, ούτε αρνητικό, ωστόσο σου δίνει ένα σημαντικό μάθημα. Δεν σε αλλάζει ο χρόνος, αλλά τα βιώματα του παρελθόντος και το πώς τα ερμηνεύεις. Οπότε, σκοπός σου φυσικά είναι να έχεις βιώματα που σε εξελίσσουν προς το καλύτερο. Παρακάτω θα δούμε πώς θα το καταφέρεις και γιατί δεν πρέπει να περιμένεις.

Τα θετικά βιώματα είναι προφανώς ευχάριστα και το όφελός τους προφανές, αφού, εκτός από βελτίωση, μας προσφέρουν και ευχάριστα συναισθήματα. Τι γίνεται όμως με τα αναπόφευκτα αρνητικά βιώματά μας; Πώς πρέπει να τα διαχειριστείς; Σίγουρα όταν προκύπτουν όλοι σκεφτόμαστε “αν δεν είχα κάνει ή δεν είχα πει αυτό, μήπως το είχα αποφύγει”; Άλλοι κοροϊδεύοντας τον εαυτό τους θα πουν “έγινε τώρα, αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι, το αφήνω πίσω και το ξεχνάω”. Όμως, ό,τι κι αν λέμε φωναχτά, η ανθρώπινη μνήμη δεν σταματά να δουλεύει. Τα βιώματά μας, αρνητικά και θετικά, καταχωρούνται στο “σύστημα” και επηρεάζουν τις μελλοντικές μας ενέργειες, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Έτσι, η μόνη στρατηγική που έχει νόημα να ακολουθήσεις, είναι να σκεφτείς out of the box και να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα από όλα τα βιώματα, είτε αρνητικά, είτε θετικά.

Καταγράφουμε τα δυσάρεστα βιώματα, είτε είναι σωματικός πόνος, είτε ψυχικός, πολύ πιο εύκολα όταν τα βιώνουμε, παρά όταν μας τα περιγράφουν. Όταν πέσαμε για πρώτη φορά, όταν απογοητευτήκαμε με έναν άνθρωπο που εμπιστευτήκαμε, όταν κάναμε μία δουλειά που δεν μας άρεσε. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μάθαμε σχεδόν αυτόματα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε στο μέλλον. Όπως δεν μπορεί κάποιος να σου περιγράψει πώς θα νιώσεις αν πέσεις όταν μαθαίνεις να περπατάς, έτσι είναι δύσκολο να μάθεις τι επίδραση θα έχει στη ψυχολογία σου το να ακολουθήσεις ένα επάγγελμα που δεν σου αρέσει και πολλά ακόμη.

Συχνά, δαιμονοποιούμε τα λάθη του παρελθόντος. Τα ακολουθεί ένα κοινωνικό στίγμα που λέει πως αυτός που κάνει λάθη είναι αναξιόπιστος ή ανίκανος. Η ζωή η δική τους όμως, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας τους διαψεύδει. Το λάθος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδευτείς, είναι το γνώρισμα των ικανών και είναι ο δείκτης εκείνος που δείχνει ότι η ζωή είναι δική σου και την ζεις σήμερα, χωρίς να μένεις στάσιμος, φοβούμενος τα αναπόφευκτα λάθη. Μία ζωή χωρίς λάθη είναι μία ζωή στάσιμη και άτονη. Αν έπρεπε να κάνουμε μία σχετική παρατήρηση, θα ήταν ότι το μοναδικό λάθος που δεν μας μαθαίνει κάτι είναι το να αποφεύγουμε να κάνουμε λάθη. Το παρελθόν σου δεν αλλάζει, αλλά είναι ένας σύμβουλος που πρέπει να αφουγκράζεσαι εάν θες να κοιτάζεις με θάρρος το μέλλον και να πηγαίνεις μπροστά. Έτσι, στο επόμενό σου λάθος, χαμογέλα, γιατί έχεις μόλις αποκτήσει ένα εργαλείο προσωπικής βελτίωσης.

Οπότε, αυτό που είσαι σήμερα και αυτό που θα είσαι αύριο, κρίνεται με το αν δέχεσαι ότι ένα λάθος συνέβη και σχεδιάζεις κατάλληλα το μέλλον σου, ώστε να το αποτρέψεις να ξανασυμβεί. Μάθε μέσα από αυτό. Εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, φέρε τώρα στην μνήμη σου παλιά σου λάθη, χωρίς να τα αποφεύγεις. Δες τα με μία φρέσκια ματιά και προσπάθησε να μάθεις μέσα από αυτά και να σχεδιάσεις τις επόμενες στρατηγικές σου κινήσεις. Μερικές φορές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το παρελθόν, είναι να κοιτάμε μπροστά, να σχεδιάζουμε το αύριο και να ζούμε το σήμερα.

Πηγή : thriveglobal.gr