Η Πολιτιστική Επιτροπή της ΠΟΕΔ Λεμεσού δραστηριοποιείται με στόχο την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη μεταξύ των μελών της Οργάνωσης των Δασκάλων, αλλά και γενικότερα των συμπολιτών μας. Μέσα από καλλιτεχνικές, επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις – που απευθύνονται είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά- φροντίζει να δίνει το στίγμα της με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένας θεσμός που γεννήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και διατηρείται μέχρι σήμερα εξελισσόμενος, είναι και η έκθεση που διοργανώνεται διαχρονικά με διάφορα έργα τέχνης και εκδόσεων των δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικών εκπαιδευτικών στην επαρχία Λεμεσού. Αρχικά, ο θεσμός αυτός πήρε σάρκα και οστά με την ονομασία «ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ», όπου συμμετείχαν με μεράκι λίγοι αυτοδίδακτοι δάσκαλοι με ιδιαίτερο ταλέντο, αγάπη και κλίση προς τη ζωγραφική. Στην πορεία, μετονομάστηκε σε «ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ» κι αργότερα σε «ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΈΧΝΗΣ (& ΕΚΔΟΣΕΩΝ), καθώς σε αυτή δε συμμετείχαν μόνο αυτοδίδακτοι, αλλά και πτυχιούχοι στον τομέα της τέχνης δάσκαλοι, ενώ παράλληλα με τους πίνακες ζωγραφικής εκθέτονταν γλυπτά, ψηφιδωτά, κεραμικά ή άλλα τρισδιάστατα έργα τέχνης, φωτογραφίες, ακόμη και έντυπες ποιητικές συλλογές, βιβλία και παραμύθια εκπαιδευτικού κυρίως χαρακτήρα, τα τελευταία χρόνια!
Φέτος, τα εγκαίνια της ομαδικής «Έκθεσης Έργων Τέχνης & Εκδόσεων των δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικών εκπαιδευτικών της επαρχίας Λεμεσού» τελέστηκαν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα ART-STUDIO 55, δίπλα από το θέατρο ΡΙΑΛΤΟ. Τα εγκαίνια τέλεσε η επιθεωρήτρια εικαστικής αγωγής, κ. Τερέζα Λαμπριανού και τίμησαν με την παρουσία τους επιθεωρητές δημοτικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και άλλοι φιλότεχνοι δημότες της πόλης μας. Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή και την επόμενη μέρα για το κοινό, ενώ το πρωινό του Σαββάτου (19 Οκτωβρίου) ομάδα εκπαιδευτικών είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε βιωματικό εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με θέμα: “Δημιουργικά ξε-μπερδέματα ειδικά για εκπαιδευτικούς με ανησυχίες”, που έλαβε χώρα στον χώρο της έκθεσης. Η πρωτοτυπία αυτή τη φορά εστιαζόταν ακριβώς στο γεγονός ότι η εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης και εικαστική θεραπεύτρια, κ. Περσεφόνη Κρασίδου, που συντόνιζε το εργαστήρι είχε εκμεταλλευτεί τα έργα τέχνης της έκθεσης για να δείξει ποικίλους τρόπους ενσωμάτωσης της δημιουργικής γραφής στη διδακτική πρακτική μέσα στην τάξη.
Στη συγκεκριμένη έκθεση έλαβαν μέρος με έργα τους και έντυπες εκδόσεις 32 εκπαιδευτικοί (30 γυναίκες και 2 άντρες). Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι ακόλουθοι:
Αλέξη Στέλα, Ανδριά Σκεύη, Αντωνίου Φοίβη, Βαλανίδου Ελευθερία, Γενεθλή Ρέα, Γεωργίου Αμαλία, Ευαγόρου Έλενα, Ζανετίδου Λίτσα, Ζέκα Μύρω, Ζήνωνος Ελένη, Ιωάννου Νάντια, Ιωάννου Χάρις, Καϊμακλιώτη Αγγέλα, Κακουρή Φωτεινή, Καπαρή Αναστασία, Καπίλλα Νικολέτα, Καραγιάννης Βάσος, Κρασίδου Περσεφόνη, Κυριάκου Αθηνούλα, Λάρκου Φωτεινή, Λουκά Θέμις, Λουκά Μαρία, Ματθαίου Μαρίνα, Μουσκάτου Πόπη, Μούστρα Μαρίνα, Νεοφύτου Μύρια, Παναγή Λούκας, Παρπούνα Έλενα, Πελεκανή Σιμόνη, Σάββα Στεφανία, Τσιάκκα Μαρία και Χριστοφόρου Μαρίνα.
Οι καλλιτέχνες καταπιάστηκαν θεματικά κυρίως με νεκρή φύση, τοπία και ανθρώπινες φιγούρες, ενώ τη θεματολογία συμπλήρωναν και κάποιες προσωπογραφίες. Έγινε μια προσπάθεια απόδοσης της πραγματικότητας με τη χρήση διάφορων τεχνικών και υλικών, σύμφωνα πάντα με τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και το προσωπικό στυλ του κάθε καλλιτέχνη. Υπήρχαν όμως και έργα με αφαιρετική διάθεση, καθώς και έργα μοντέρνας τέχνης.
Παρουσιάστηκαν συνολικά 92 έργα εκ των οποίων τα 38 ήταν πίνακες ζωγραφικής, 21 ήταν έργα τριών διαστάσεων, 28 έντυπες ή/και ηλ. εκδόσεις (βιβλίων ή ποιητικών συλλογών) και 5 καλλιτεχνικές φωτογραφίες . Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τους πίνακες ζωγραφικής ήταν κυρίως λαδομπογιά και ακρυλικό, ενώ σε ορισμένους πίνακες χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα, κάρβουνο και φύλλα χρυσού. Πηλός, χαρτοπολτός, ψηφίδες, κοχύλια, υφάσματα και διάφορα άλλα χρηστικά αντικείμενα ήταν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα τρισδιάστατα έργα.
Γενικά η έκθεση, η οποία οργανώνεται διαχρονικά από την πολιτιστική επιτροπή ΠΟΕΔ Λεμεσού, ήταν επιτυχημένη και αναβαθμισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τόσο από πλευράς προσέλευσης επισκεπτών, οργάνωσης και φιλοξενίας χώρου, καθώς επίσης από πλευράς περιεχομένου και ποιότητας των έργων που παρουσιάστηκαν.