Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια της Lille και της Rennes υιοθετούν τη λύση TopSky UAS της Thales για διαχείριση της μη επανδρωμένης εναέριας κυκλοφορίας
- Η Thales TopSky – UAS, μια βασισμένη στο cloud πλατφόρμα για τη διαχείριση μη επανδρωμένης εναέριας κυκλοφορίας (UTM) λειτουργεί πλέον στο αεροδρόμιο της Rennes, αφού πρώτα τέθηκε σε λειτουργία στο αεροδρόμιο της Lille τον Μάιο του 2021.
- Ο Όμιλος υποστηρίζει τον πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας της Γαλλίας (DSNA) στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών U-Space για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κυκλοφορίας των drone.
- Η Thales TopSky – UAS είναι μια συνεργατική λύση που χρησιμοποιείται από χειριστές drone, υπηρεσίες αεροναυτιλίας και διοικητικές υπηρεσίες για την απλοποίηση της διαδικασίας αιτήματος πτήσης και την ταχύτερη πρόσβαση των drones στον εναέριο χώρο.
Η λύση TopSky – UAS της Thales είναι ήδη σε υπηρεσία στη Lille, στη βόρεια Γαλλία, και έχει πλέον υιοθετηθεί από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Rennes στη Βρετάνη για τη διαχείριση της μη επανδρωμένης εναέριας κυκλοφορίας. Η λύση καθιστά τη διαδικασία αιτήματος πτήσης πιο αποτελεσματική, βοηθώντας τους χειριστές drone να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στον εναέριο χώρο.
Το DSNA ξεκίνησε την πρωτοβουλία «U-Space Together» σαν μια απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων drone και τη συνεχιζόμενη ανάγκη διασφάλισης της αποτελεσματικής και με ασφάλεια διαχείρισης του εναέριου χώρου. Η Thales επιλέχθηκε για να υποστηρίξει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια της Lille και της Rennes για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες προκλήσεις.
Το TopSky – UAS αυτοματοποιεί την ανάλυση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς των δεδομένων προγραμματισμένων πτήσεων, διασυνδέεται με το εθνικό μητρώο χειριστών drone της Γαλλίας (AlphaTango) για την επαλήθευση των δεδομένων που έχουν εισαχθεί και διαχειρίζεται τη διαδικασία ελέγχου των αιτημάτων πτήσεων σύμφωνα με τα τοπικά πρωτόκολλα.
Αυτή η λειτουργία αυτόματης ανάλυσης επιτρέπει στους χειριστές drone και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να επικεντρωθούν στις επιχειρησιακές πτυχές των αιτημάτων πτήσης, απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σφαλμάτων και ελαφρύνοντας τον φόρτο εργασίας των διαφορετικών ομάδων χρηστών.
Το TopSky – UAS περιλαμβάνει συγκεκριμένο interface χρήστη για υπηρεσίες εναέριας πλοήγησης και διοικητικές υπηρεσίες και είναι διαλειτουργικό με λύσεις τρίτων, όπως η εφαρμογή Clearance για χειριστές drone.
Η Thales και οι υπηρεσίες εναέριας πλοήγησης στη Lille και τη Rennes θα διερευνήσουν επίσης τακτικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης drone κατά την πτήση και των διαδικασιών συναγερμού, εάν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρεκκλίνει από την εγκεκριμένη διαδρομή πτήσης του.
«Η λύση TopSky – UAS είναι το αποτέλεσμα δύο ετών στενής συνεργασίας μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Lille, των τοπικών διοικητικών υπηρεσιών (Préfecture du Nord) και της Thales. Βελτιώνει σημαντικά τον χειρισμό των τοπικών αιτημάτων πτήσεων με drone και επιτρέπει στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Lille να διαχειρίζονται τις λειτουργίες των drone πιο αποτελεσματικά σε πραγματικό χρόνο. Πέρα από την ίδια τη λύση, το TopSky – UAS είναι ένα σημείο εκκίνησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μελλοντικών προκλήσεων του U–Space». Géry Grave, Επικεφαλής Ποιότητας και Ασφάλειας, υπηρεσίες αεροναυτιλίας DSNA (Nord)
«Η συνεργασία με το DSNA αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών της Thales να παρέχει ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες διαχείρισης μη επανδρωμένων εναέριων μεταφορών στην κοινότητα UAS. Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την επιχειρησιακή εμπειρία του DSNA και του ζωντανού οικοσυστήματος χειριστών drone της Γαλλίας.» Christian Rivierre, Αντιπρόεδρος, Airspace Mobility Solutions, Thales
Σχετικά με την Thales
Η Thales είναι o παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης που επενδύει στις ψηφιακές και «deep tech» καινοτομίες – δηλαδή στην διασυνδεσιμότητα , τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την κβαντική τεχνολογία – με στόχο να ανοικοδομήσει ένα μέλλον εμπιστοσύνης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η εταιρεία παρέχει λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα που βοηθούν τους πελάτες της – επιχειρήσεις, οργανισμούς και κράτη – στους τομείς της άμυνας, της αεροναυτικής, του διαστήματος, των επίγειων μεταφορών καθώς και της ψηφιακής ταυτότητας και ασφάλειας για να εκπληρώσει τη βασική αποστολή της, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Με 83.000 υπαλλήλους σε 68 χώρες, η Thales παρουσίασε το 2019 ενοποιημένα έσοδα ύψους περίπου 19 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της Gemalto κατά τη διάρκεια 12 μηνών.) H Thales στην Ελλάδα Η Thales δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για πάνω από 45 χρόνια, παρέχοντας μια σειρά σημαντικών συστημάτων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα avionics και συστήματα αποστολών για μαχητικά αεροσκάφη, όπως και συστήματα αεράμυνας μεγάλης κλίμακας για την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Τα συστήματα διαχείρισης μάχης Thales χρησιμοποιούνται σε πλοία του Ελληνικού Ναυτικού, ενώ οι ασύρματοι Thales PR4G Tactical Radios, τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και τα ραντάρ επιτήρησης τα χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός. Εκτός των ενόπλων δυνάμεων, η Thales έχει προμηθεύσει μεγάλο μέρος των συστημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, καθώς και συστήματα σηματοδότησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και συστήματα εποπτείας και επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας. Η Thales διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ενός δικτύου τοπικών ΜΜΕ. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και είναι ενεργό μέλος σε αρκετούς εγχώριους οργανισμούς, όπως ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (HASDIG) , η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και το si-Cluster (cluster για το διάστημα) |