Με ποιες ψυχικές διαταραχές μπορεί να συνδέονται οι selfies.
Όταν θέλεις να αγοράσεις καινούριο smartphone, έχω την πεποίθηση ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή σου είναι τα megapixel της κάμερας, ειδικά της μπροστινής. Γιατί; Μα φυσικά για να βγάζεις καλύτερες selfies. Πλέον, οι selfies έχουν κατακλύσει τα social media με αποτέλεσμα να τις βλέπεις συνεχώς μπροστά σου. Μήπως μάλιστα συχνά υποκύπτεις κι εσύ στην γοητεία τραβώντας άπειρες selfies μέχρι να καταλήξεις σε μία; Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η συνήθεια αυτή έχει όνομα. Ονομάζεται selfitis, δηλαδή σελφίτιδα! Πρόκειται για την εμμονή ενός ατόμου να βγάζει με καταιγιστικό ρυθμό φωτογραφίες τον εαυτό του και να τις ποστάρει στα social media. Ο όρος selfitis πρωτοεμφανίστηκε το 2014 σε ένα άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων που πρότεινε ότι η συγκεκριμένη μανία θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή υπό τη μορφή νεύρωσης.
Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές νευρώσεις με τις οποίες μπορεί να συνδέεται ο υπερβολικός αριθμός λήψης και ανάρτησης selfies; O Γιώργος Δημόπουλος, νευρολόγος-ψυχίατρος, μας εξηγεί τα ευρήματα των ερευνών και μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι selfies μπορεί να συνδέονται με νευρώσεις.
Οι πολλές selfies συνήθως συνδέονται με τον ναρκισσισμό
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ohio, η συνήθεια να βγάζει κανείς selfies, μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με τον ναρκισσισμό, αλλά και με άλλες νευρώσεις. Ο ναρκισσισμός συνοδεύεται με την έντονη πεποίθηση ότι κάποιος είναι πιο έξυπνος, πιο ελκυστικός, πιο όμορφος, πιο σαγηνευτικός και καλύτερος από τους άλλους, ενώ συχνά συνυπάρχει μια υποβόσκουσα ανασφάλεια, δηλαδή ένα σοβαρό έλλειμμα της προσωπικότητας που καλύπτεται προσωρινά μέσω της selfie. Από την άλλη, η νεύρωση αυτή συνίσταται και από έλλειψη ενσυναίσθησης, δηλαδή νοιάζομαι για τον εαυτό μου και αδιαφορώ για τους άλλους και μπορεί να εμφανίζει μία τάση προς παρορμητική συμπεριφορά (εμμονική συμπεριφορά). Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στον αντρικό πληθυσμό. Στο πλαίσιο της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 800 άντρες σε ηλικίες από 18 μέχρι 40, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες είτε να ποστάρουν τις selfies τους στα social media ή να επεξεργαστούν τη φωτογραφία τους πριν την ανεβάσουν.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής ερευνητής Jesse Fox, διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους 800 άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, όσοι επεξεργάστηκαν τις selfies τους χρησιμοποιώντας μάλιστα και φίλτρα, είχαν περισσότερα συμπτώματα εμμονής με την αυτοπροβολή από αυτούς που απλά ανάρτησαν τις εικόνες χωρίς επεξεργασία.
Πώς οι πολλές selfies οδηγούν σε εθισμό;
Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Mark Griffiths, συμμετείχαν πάνω από 400 άνδρες και γυναίκες από την Ινδία, η οποία έχει τους περισσότερους χρήστες Facebook ως χώρα στον κόσμο. Κατάφεραν να δημιουργήσουν τη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας), με την οποία μπορεί να καθοριστεί σε πόσο σοβαρό βαθμό έχει εθιστεί από τη συνήθεια να βγάζει selfie. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι υποφέρουν από αυτή την παρόρμηση έχουν την τάση να συνδέουν τις selfies με θετικά αποτελέσματα πχ, μειώνεται το “κλειστό” στρες, δηλαδή το στρες που δεν εξωτερικεύουν, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, ενισχύουν το κοινωνικό τους γόητρο και νιώθουν πιο δημοφιλείς και περισσότερο επιθυμητοί.
“Παράλληλα όμως όσοι έχουν τη συγκεκριμένη εμμονή συνήθως πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα άλλων δυνητικά εθιστικών συμπεριφορών”, εξηγεί ο ερευνητής Janarthanan Balakrishnan. Σίγουρα όμως χρειάζεται να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερο το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την δυνητικά εμμονική συμπεριφορά κατέληξε ο ερευνητής Janarthanan Balakrishnan.
Τα παραπάνω ευρήματα, φυσικά δεν υποδηλώνουν ότι τα άτομα που συμμετείχαν στις έρευνες ή όσοι βγάζουν selfies πάσχουν όντως από κάποια σοβαρή μορφή νεύρωσης. Η συγκεκριμένη μόδα χτυπάει απλά ένα καμπανάκι ότι τα άτομα ίσως παρουσιάζουν κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται με κάποιες διαταραχές της προσωπικότητάς τους. Τελικά την εσωτερική μας ευτυχία δεν την καθορίζει τόσο η εξωτερική μας εμφάνιση, όσο ο τρόπος που σκεφτόμαστε.
Πηγή : Thrive Global Greece