Τον τελευταίο χρόνο οι επιστήμονες καταγράφουν μυστηριώδεις σεισμούς χαμηλής συχνότητας και μόλις πρόσφατα κατάφεραν να ανακαλύψουν τη γέννηση ενός εντυπωσιακού ηφαιστείου κάτω από τη θάλασσα, που φαίνεται πως σχηματίστηκε μέσα σε μόλις έξι μήνες.
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα στη Γαλλία θέλησαν να ανακαλύψουν την προέλευση των μικρών σεισμών που συντάρασσαν το νησί Mayotte που βρίσκεται ανάμεσα στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη. Τα σεισμικά δεδομένα που συλλέχθηκαν φέτος το Μάιο, έδειξαν μια συγκεκριμένη περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας, σε βάθος 20 έως 50 χιλιομέτρων κάτω από το βυθό.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Γεωλογικό Κέντρο, η ομάδα ανακάλυψε ένα νέο «υποθαλάσσιο ηφαίστειο» που βρίσκεται 31 μίλια μακριά από το νησί. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η γέννηση του ηφαιστείου, που βρίσκεται 3.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα παρατηρήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά και ακόμα αναζητούνται οι διαδικασίες ανάδυσής του και οι πιθανές επιπλέον παρενέργειες για το γαλλικό νησί και των 500,000 κατοίκων του.
«Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ναταλί Φεγιέ, επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής, που έγινε με το ερευνητικό σκάφος Marion Dufresne. Οι Γάλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως η αιτία είναι μάλλον ένας μεγάλος και βαθύς θάλαμος μάγματος που διέρρευσε πετρώματα στο βυθό. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μέχρι και πέντε κυβικά χιλιόμετρα μάγματος αναδύθηκαν από το υπέδαφος με αποτέλεσμα το σχηματισμό του ηφαιστειακού βουνού.
Η δεύτερη παρενέργεια αυτής της διαδικασίας ήταν το νησί Mayotte να βυθιστεί κατά 13 εκατοστά και να μετακινηθεί κατά δέκα εκατοστά προς τα ανατολικά. Ωστόσο ακόμα οι ειδικοί δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει τους λόγους και την ακριβή γεωλογική διαδικασία που προκάλεσε τη γέννηση του νέου εντυπωσιακού ηφαιστείου. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενο τσουνάμι που μπορεί να προκληθεί από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση από τις πλαγιές του ηφαιστείου, αν και οι επιστήμονες θεωρούν ότι το βάθος όπου αυτό βρίσκεται, είναι αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει επικίνδυνο τσουνάμι.
Photo credits: MYROSLAVA/123RF
Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ