Πρόκειται για το σύστημα TIC 168789840 που βρίσκεται σε απόσταση 1.900 ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψε ένα πραγματικά σπάνιο αστρικό σύστημα, στο οποίο υπάρχουν έξι άστρα (ήλιοι δηλαδή), τα οποία δημιουργούν έξι εκλείψεις μεταξύ τους, όπως τις παρατηρούμε από το δικό μας ηλιακό σύστημα.
Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό. Τα δύο ζεύγη που βρίσκονται εσωτερικά κινούνται σε κοντινές τροχιές το ένα με το άλλο και έχουν κοινό κέντρο βαρύτητας. Το τρίτο ζεύγος άστρων που βρίσκεται εξωτερικά σε μεγαλύτερη απόσταση, κινείται το ένα γύρω από το άλλο και ταυτόχρονα και τα δύο μαζί κινούνται γύρω από την άλλη τετράδα εσωτερικών άστρων. Σε αυτό το σχηματισμό, δημιουργείται μια όμορφη μα αλλόκοτη «χορογραφία» άστρων που οι άνθρωποι δεν έχουμε συνηθίσει να παρατηρούμε. Το εξωτερικό ζεύγος μάλιστα διαγράφει πλήρη περιφορά κάθε 2.000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει εξωπλανήτες σε αυτό το περίπλοκο αστρικό σύστημα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν, θα βλέπουν δύο μόνο ήλιους και τους υπόλοιπους ως πολύ φωτεινά αστέρια στον ουρανό.
Το εξαπλό αυτό σύστημα δεν είναι το πρώτο που παρατηρείται, αλλά είναι το πρώτο που κινείται σε τέτοιο σχηματισμό με εξαπλή έκλειψη – δηλαδή κάθε φορά που ένας ήλιος περνά μπροστά από έναν άλλο, δημιουργείται μια έκλειψη ορατή στα τηλεσκόπιά μας. Όμως, αυτές οι εκλείψεις φαίνονται έτσι μόνο από τη Γη· από μια άλλη οπτική γωνία δεν θα φαίνεται να αλληλοεπικαλύπτουν το ένα το άλλο.
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσα τέτοια περίπλοκα αστρικά συστήματα υπάρχουν στον γαλαξία μας αλλά και έξω από αυτόν. Επίσης, δεν έχουν αποκωδικοποιήσει την προέλευση και τη διαδικασία δημιουργίας συστημάτων με τόσα πολλά άστρα. Μπροστά σε αυτά, το δικό μας ηλιακό σύστημα φαίνεται τόσο απλό στο σχηματισμό του αλλά παράλληλα και τόσο πλούσιο.
Πηγή: Με πληροφορίες από cnn.gr και news247.gr