Παρουσία δεκάδων πολιτειακών αξιωματούχων, νομικών και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της κυπριακής κοινωνίας, τελέστηκε την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, η τελετή αναγόρευσης του Δρ Γεωργίου Σεργίδη, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα απονέμεται σε εξαίρετους ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους, ενώ έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά τους στην εκπαίδευση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την κοινωνία και την ανθρωπότητα.
«Η απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, του σπουδαιότερου ακαδημαϊκού τίτλου που απονέμει ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αποτελεί ύψιστη τιμή και ορόσημο στην ιστορία του Πανεπιστημίου», τόνισε κατά την ομιλία του ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
«Ο τίτλος με τον οποίο τιμούμε τον Εντιμότατο Δικαστή Σεργίδη, απονέμεται ως αναγνώριση του πολυσχιδούς του έργου και της εξαίρετης προσφοράς του, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο νομικό λειτούργημα, την ακαδημία και την κοινωνία γενικότερα», υπέδειξε ο καθηγητής Πουγιούτας, προσθέτοντας πως η περιένδυσή του με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αποτελεί ύψιστη τιμή για το Πανεπιστήμιο, τη Νομική Σχολή, το Τμήμα της Νομικής και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Στη συνέχεια της τελετής, ο Καθηγητής Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής και η Δρ Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, επεξήγησαν το σκεπτικό για την επιλογή του Δρ Σεργίδη, ως παραλήπτη της ύψιστης αυτής τιμής καθώς και το σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Ο Καθηγητής Αιμιλιανίδης προχώρησε σε μία παρουσίαση του έργου του τιμώμενου, αναλύοντας την διακεκριμένη επαγγελματική του καριέρα, το ήθος και την τεράστια προσφορά του στην ευρύτερη κοινωνία. Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη διατριβή του Δρ. Σεργίδη με τίτλο “Internal and External Conflict in Regard to Family Relations in Cyprus”, ενώ συνέχισε με τη δεύτερη διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Συμψηφισμός Υπεραξίας Υπολοίπου με Αξία Αναγκαστικά Απαλλοτριωμένου Τμήματος κατά το Κυπριακό Δίκαιο, μετά Συγκρίσεων με το Ελληνικό Δίκαιο, το Αγγλικό Δίκαιο, το Αμερικανικό Δίκαιο, το Καναδικό Δίκαιο και το Πρώτο Πρωτόκολλο ΕΣΔΑ», που εκδόθηκε το 1999. Αναφέρθηκε επίσης στη τρίτη διδακτορική διατριβή του Δρ. Σεργίδη που είχε ως αντικείμενο τους λόγους διαζυγίου στο Κυπριακό Δίκαιο, ενώ ολοκλήρωσε με την τέταρτη διατριβή του που αφορούσε στο δικαίωμα στη ζωή, κατά το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ και τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο βιβλίο του Δρ. Σεργίδη «Η Τεχνική της Αντεξέτασης», και στον τόμο «Περιουσιακές Σχέσεις Συζύγων και Συμβίων και Ποικίλα Νομικά Θέματα», που εκδόθηκε το 2010 και που περιλαμβάνει τολμηρή κριτική της νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο κ. Αιμιλιανίδης ολοκλήρωσε παρουσιάζοντας τη σφραγίδα που άφησε ο Δρ. Σεργίδης στη διαμόρφωση του Κυπριακού Οικογενειακού Δικαίου ως Δικαστής, καθώς και τους λόγους για τους οποίους είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο να απονέμει σε αυτόν τον πρώτο του επίτιμο διδακτορικό νομικής, που είναι και το πρώτο επίτιμο διδακτορικό που λαμβάνει ο ίδιος.
Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Αναπληρώτρια Κοσμήτορα Δρ Χριστίνα Ιωάννου.
Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με ομιλία του Δρ Σεργίδη, στη διάρκεια της οποίας ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής, συγχαίροντας το για «τη σπουδαία συμβολή του στην επιστήμη, που κάνει την πατρίδα μας Κύπρο περήφανη». Στη συνέχεια επεκτάθηκε αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως «ζωντανό εργαλείο», υπό το φως της αρχής της αποτελεσματικότητας. Μεταξύ άλλων, ο ομιλητής ανέπτυξε την νέα ιδέα ότι η Σύμβαση κινείται στον χρόνο από μόνη της, και μάλιστα στο σύνολό της, ως συμπαγές όργανο, καθώς και μια δεύτερη νέα ιδέα, ότι ο χώρος στον οποίο η Σύμβαση κινείται έχει τη δική του δυναμική, μια δυναμική ανθρωποκεντρική.
Ολόκληρη η ομιλία του Δρ Σεργίδη βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου (http://ow.ly/uUzn50xtriJ).