Η ιστορία αναφέρει ότι τα μαλλιά της Μαρίας Αντουανέτας άσπρισαν μέσα σε μια νύχτα πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, και σίγουρα έχουμε ακούσει γονείς να κατηγορούν τα παιδιά τους για πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών τους. Αλλά μπορεί το στρες πράγματι να ασπρίσει τα μαλλιά μας;
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, επιστήμονες του Harvard δεν επιβεβαίωσαν μόνο ότι το στρες μπορεί πράγματι να ασπρίσει τα μαλλιά μας, αλλά επίσης ανακάλυψαν τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτή την αλλαγή – και ελπίζουν προς όφελος αυτών τους των ευρημάτων.
Μπορεί το άγχος τελικά να ασπρίσει τα μαλλιά μας;
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μαλλιά τους πράγματι άσπριζαν όταν εκτίθεντο σε στρες. Το επόμενο βήμα ήταν να βρουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.
«Όλοι έχουν μια πληροφορία να μοιραστούν για το πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα τους, ειδικά το δέρμα και τα μαλλιά – τους μόνους ιστούς που μπορούμε να διακρίνουμε εξωτερικά», ανέφερε ηYa-Chieh Hsu, υπεύθυνη της έρευνας. «Θέλαμε όμως να καταλάβουμε αν αυτή η σύνδεση αληθεύει».
Η διαδικασία για να γίνει αυτό δεν ήταν απλή. Απαιτούσε να αναζητήσουν όλες τις πιθανές σωματικές αποκρίσεις που μπορεί να προκαλέσουν γκριζάρισμα, πριν τις αφαιρέσουν ώστε να μην επηρεάσουν το πείραμα. Χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων για να επιλύσουν μια πολύ θεμελιώδη βιολογική ερώτηση.
Ποια είναι, λοιπόν, η ετυμηγορία;
Για να ανακαλύψουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες αρχικά έπρεπε να απομονώσουν το σύστημα που συνδέει τα μαλλιά μας με το στρες. Υπέθεσαν ότι υπάρχει μια σύνδεση κορτιζόλης ή ότι σχετίζεται με μια ανοσοποιητική επίθεση στα κύτταρα, αλλά βρήκαν ότι κανένα από τα δύο δεν ίσχυε. «Το εκπληκτικό είναι», ανέφεραν οι ειδικοί, «πως όταν απομονώσαμε τα επινεφρίδια από τα ποντίκια ώστε να μην μπορούν να παράγουν ορμόνες του στρες, όπως κορτιζόλη, τα μαλλιά τους και πάλι γίνονταν άσπρα υπό καταστάσεις άγχους».
Μετά από πολλές δοκιμές και λάθη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να συνδέσουν το άσπρισμα των μαλλιών με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις αποκρίσεις μας σε αγχογόνες καταστάσεις. Το σύστημα εκκρίνει μια χημική ουσία, η οποία ύστερα λαμβάνεται από τα κύτταρα που διαχειρίζονται την αναγέννηση του χρώματος.
Όταν είμαστε αγχωμένοι, αυτή η χημική διαδικασία ενεργοποιείται πρόωρα και έτσι μας στερεί σύντομα τις ουσίες που δίνουν στα μαλλιά μας χρώμα. Οι μελλοντικές έρευνες δεν έχουν ακριβώς στόχο να αντιστρέψουν αυτό το φαινόμενο, αλλά να εστιάσουν στις επιδράσεις του στρες και σε άλλα όργανα και ιστούς, σημεία του σώματός μας, τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε οπτικά.
Πηγή : enallaktikidrasi.com