5 βασικές σκέψεις στο ερωτευμένο μυαλό εκείνων που φτάνουν στα άκρα.
Λένε ότι ο έρωτας τρελαίνει το μυαλό. Και σήμερα η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι πράγματι ο έρωτας αποσυντονίζει τη δραστηριότητα σε όλες σχεδόν τις περιοχές του εγκεφάλου. Κι όμως, την ίδια ώρα που κάποιοι ερωτεύονται ήρεμα και σταθερά, κάποιοι μπορεί να φτάσουν στα όρια. Ερωτεύονται με πάθος, ένταση και ενίοτε δάκρυα, αναπτύσσοντας εξάρτηση που φτάνει στα όρια του εθισμού. Όπως για παράδειγμα τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Τι είναι αυτό, θα ρωτήσεις; Και δικαιολογημένα. Αφού είναι μια διαταραχή όχι ιδιαίτερα γνωστή. Όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, ψυχολόγος, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (DrMalliaris.com), μια οριακή προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από μεγάλη συναισθηματική αστάθεια, που εκφράζεται σε διαφορετικές διαστάσεις της ζωής, μεταξύ άλλων και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά πώς μπορεί να σκέφτεται το μυαλό ενός ερωτευμένου οριακού. Πίστεψέ με, υπάρχει λόγος!
Γιατί, παρόλο που πολλά “τρέχουν” στο μυαλό του, κάνοντας συχνά τη ζωή τη δική του και των άλλων δύσκολη, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα όταν ερωτεύεται (συνήθως με υπερβολικό τρόπο), επισημαίνει ο ειδικός. Διαβάζοντας, εξάλλου, τις πέντε πιο συνηθισμένες σκέψεις του, ίσως αναγνωρίσεις τον εαυτό σου ή κάποιον που αγαπάς πολύ.
1.”Σε λατρεύω”
Τα άτομα που συνηθίζουν να “φτάνουν στα όρια” ερωτεύονται κατά κανόνα με υπερβολικό πάθος και υπερβολική ένταση. Σε βαθμό εξάρτησης και εθισμού. Έχουν την ανάγκη να εξιδανικεύσουν σε υπερβολικό βαθμό το πρόσωπο με το οποίο κάνουν σχέση. Να του δώσουν υπερβολικές διαστάσεις και ποιότητες που ίσως δεν υπάρχουν, τις οποίες όμως θέλουν να προβάλουν οπωσδήποτε πάνω του. Αυτό, όμως, κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Επειδή ο κίνδυνος της απομυθοποίησης ελοχεύει σε κάθε απογοήτευση ή ματαίωση των προσδοκιών τους, ακόμα και με την παραμικρή αφορμή. Ακριβώς, όμως, επειδή τα συναισθήματα τους είναι ακραία, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγηθούν στην επόμενη σκέψη …
2.”Σε μισώ”
Αναμενόμενο για κάποιον με οριακά στοιχεία. Από την απόλυτη αγάπη μπορεί εύκολα να φτάσει στο απόλυτο μίσος. Και μάλιστα με φαινομενικά ή ουσιαστικά ασήμαντο λόγο. Το να γνωρίζει το άλλο πρόσωπο με το οποίο έχει σχέση την ιδιαιτερότητα αυτή του χαρακτήρα του σίγουρα βοηθάει. Αλλιώς ο κίνδυνος για σχέσεις με εντάσεις ή που καταλήγουν εύκολα στον χωρισμό γίνεται κανόνας. Επίσης, μια σταθερή συντροφική σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και ασφάλεια μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των συναισθημάτων εκείνου με οριακή διαταραχή.
3.”Δε ζω χωρίς εσένα ούτε λεπτό”
Είναι ένα βασικό πρόβλημα για κάποιον “οριακό”, ο οποίος συνήθως φροντίζει να δημιουργεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχέσεις εξάρτησης. Αγαπά τις υπερβολικά στενές σχέσεις χωρίς όρια. Πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύεται στην εξισορρόπηση του “μαζί και χώρια” στη συντροφική σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως κουβαλάει από το παρελθόν ένα μοτίβο ανασφαλούς προσκόλλησης, που ξεκινά από την παιδική ηλικία και τη σχέση με τους γονείς του.
4.”Όμως … δεν σε εμπιστεύομαι και τόσο”
Οι σχέσεις εμπιστοσύνης είναι κάτι που δυσκολεύουν τα άτομα με οριακή διαταραχή. Λόγω της συναισθηματικής τους αστάθειας, μπορεί να γίνουν ευερέθιστα και καχύποπτα. Με το παραμικρό, το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τον άλλον κλονίζεται. Και ως εκ τούτου, εντείνει την ανασφάλειά τους. Επιπλέον, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα απαιτητικά, μερικές φορές με υπερβολικές ή παράλογες απαιτήσεις, πράγμα που μπορεί να κουράσει ή αποδυναμώσει τον σύντροφό τους.
5.”Θα σε πληγώσω πριν με πληγώσεις”
Ο φόβος της εγκατάλειψης. Είναι ένα βασικό πρόβλημα για κάποιον “οριακό”, που όπως είπαμε επιδιώκει να δημιουργεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχέσεις εξάρτησης. Πολλές φορές, όμως, ο φόβος αυτός μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, με αποτέλεσμα να τον δυσκολεύει να συνδεθεί ουσιαστικά. Ή μπορεί να τον ωθήσει να αποχωρήσει πρόωρα από μια σχέση από άμυνα ή από φόβο μην απογοητευτεί ή ματαιωθεί και ως εκ τούτου πληγωθεί.
Τρέχει κάτι τελικά;
Όλες αυτές οι σκέψεις και συμπεριφορές, οι περισσότερες ή μερικές από αυτές μπορεί να σε αφορούν, μπορεί και όχι. Ή μπορεί να τις έχεις αναγνωρίσει σε κάποιον με τον οποίο έχεις ερωτική σχέση. Είναι, φυσικά, σκέψεις που όλοι, λίγο πολύ, μπορεί να έχουμε κάνει κατά καιρούς όταν είμαστε ερωτευμένοι. Αν, όμως, οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συστηματικά προβληματισμούς, εντάσεις και δράματα στη ζωή σου και οδηγούν σε ταραχώδης σχέσεις, τότε πιθανόν τίθεται το ερώτημα αν κάπου στο βάθος κρύβεται μία οριακή διαταραχή, τονίζει ο Δρ. Μάλλιαρης. Πρόκειται, όπως εξηγεί, για τη διαταραχή με το μεγαλύτερο ποσοστό υποδιάγνωσης, αποτελεί μία υποκλινική μορφή της διπολικής διαταραχής (μπορεί να εξελιχθεί σε αυτή ή και να συνυπάρχει) και έχει πολύ υψηλά επίπεδα αυτοκτονικότητας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι πολλοί μπορεί να το έχουν, όμως λίγοι να το ξέρουν.
Η διάγνωση της οριακής διαταραχής γίνεται από τον ειδικό ψυχικής υγείας, με βάση συγκεκριμένα συμπτώματα που δεν αναφέρονται εξ ορισμού σε αυτό το άρθρο. Οπότε, αν πιστεύεις ότι κάτι “τρέχει” με σένα και επιθυμείς πραγματικά υγιείς σχέσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις θα ήταν να τον επισκεφτείς. “Η θεραπεία που συστήνεται”, όπως εξηγεί ο Δρ. Μάλλιαρης,” είναι η ειδική ψυχοθεραπεία για οριακή διαταραχή (Διαλεκτική συμπεριφορική, Γνωσιακή Σχημάτων, Ψυχοδυναμική), που έχουν εξεταστεί σε μελέτες ότι πραγματικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των στοιχείων του οριακού χαρακτήρα και στη καλύτερη κατανόησή του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις πιο σοβαρές στις οποίες χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή μαζί με την ψυχοθεραπεία αλλά και πάλι σε αυτές η φαρμακευτική αγωγή είναι δευτερεύουσα θεραπεία”. Στην ιστοσελίδα του στην ενότητα ψυχοεκπαίδευση DrMalliaris.com υπάρχει ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με αυτή, μαζί με ένα δωρεάν ανιχνευτικό τεστ που ενημερώνει σχετικά. Η μεγαλύτερη, όμως, πρόκληση είναι να αναγνωρίσει το άτομο ότι ίσως η οριακή διαταραχή είναι κάτι που τον αφορά. Δυστυχώς η οριακή διαταραχή δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμη όπως η κατάθλιψη ή η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή η διπολική διαταραχή. Γι’ αυτό η επίσκεψη στον ειδικό, όταν υπάρχουν τέτοιους είδους προβληματισμοί, μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να βελτιωθεί μεταξύ άλλων και ο τρόπος που ερωτεύεται και συνδέεται με τον σύντροφό του, χωρίς να χρειάζεται πάντα να φτάνει ή να ξεπερνά τα όρια του.
Πηγή : Thrive Global Greece