Αν ζείτε με σκύλο, θα έχετε παρατηρήσει πως εκτός από τα σκυλίσια ευτράπελα που κάνει καθημερινά, όπως πχ. να κοιμάται αγκαλιά με τα παπούτσια σας, να σας κοιτάζει αιώνια μέχρι να του δώσετε απ’ αυτό που τρώτε, να κυνηγάει την ουρά του, να είναι κολλημένος με το μπαλάκι, και ό,τι άλλο μπορεί να εκδηλώσει η σκυλίσια του παιχνιδιάρικη ιδιοσυγκρασία, έχει και κάποιες άλλες ικανότητες με τις οποίες πολλές φορές μας αφήνει άφωνους! Η ικανότητά τους να διαισθάνονται συναισθήματα και καταστάσεις είναι από αυτά που μας κάνουν να τους θαυμάζουμε και να τους αγαπάμε πολύ περισσότερο. Να οι έξι κυριότερες περιπτώσεις που οι σκύλοι μας, «μυρίζονται» πολύ πριν από εμάς.
1. Σεισμός
Η οξεία ακοή τους, τους καθιστά ικανούς να συλλαμβάνουν τους ήχους των τεκτονικών πλακών όταν θρυμματίζονται πολύ βαθιά κάτω απ’ την επιφάνεια, και τα πέλματά τους λαμβάνουν τα ταραχώδη, ανεπαίσθητα σήματα του εδάφους πολύ πριν ν’ αρχίσει ο πραγματικός σεισμός. Αυτές είναι αισθήσεις οι οποίες τους προκαλούν ανησυχία και τους κάνουν να συμπεριφέρονται νευρικά μιας και δε βρίσκουν μέρος που να μην υπάρχουν οι ενοχλητικές αυτές δονήσεις. Πηγαινοέρχονται και γαβγίζουν ή ουρλιάζουν σαν λύκοι, ανταλλάσσοντας μηνύματα και με άλλους σκύλους της περιοχής, ειδοποιώντας έτσι όλους τους κατοίκους για να προφυλαχθούν.
2. Εγκυμοσύνη
Μόλις οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αλλάξουν τη μυρωδιά του σώματος της μελλοντικής μητέρας, ο σκύλος αλλάζει συμπεριφορά απέναντί της. Γίνεται προσεκτικός όταν την πλησιάζει, είναι σχεδόν συνέχεια κοντά της, ήσυχος, γαλήνιος και προστατευτικός ενώ πολλές φορές ακουμπάει την κοιλιά της είτε με τη μουσούδα του, είτε ζητώντας να κάτσει στην αγκαλιά της για να τη ζεσταίνει, να της δίνει δύναμη και να δείξει ότι είναι δίπλα της για ό,τι χρειαστεί…
3. Κρίσεις επιληψίας
Αν και είναι εκπαιδευμένα τα σκυλιά που μπορούν και ενημερώνουν τον άνθρωπό τους πως πλησιάζει κρίση, εν τούτοις, όλα τη νιώθουν καθώς ζουν μαζί μ’ έναν επιληπτικό και προσπαθούν να ενημερώσουν πριν να συμβεί το καθ’ ένα με τον τρόπο του.
4. Θυμός
Όταν κάποιος φωνάζει θυμωμένος, όλοι το αντιλαμβανόμαστε όμως οι σκύλοι μας αντιλαμβάνονται και τον θυμό ή την επιθετικότητα κάποιου ακόμα κι αν τη κρύβει έντεχνα. Αν είναι κάποιος ξένος ο οποίος απειλεί τους δικούς του ανθρώπους, το σπίτι του κλπ, τότε ο σκύλος αρχίζει να γρυλίζει προειδοποιητικά. Από ‘κει και πέρα, πολλά μπορεί να συμβούν αναλόγως τον σκύλο, την εκπαίδευσή του και τον κίνδυνο που θα διαισθανθεί. Αν όμως αντιληφθεί τον δικό σας ενδόμυχο θυμό τότε αρχίζει να σας καλοπιάνει για να σας βγάλει από τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Μπορεί να φέρει τα παιχνίδια του για να παίξετε, να σας ζητήσει να τον πάτε βόλτα, να πέσει κάτω για χάδια.
5. Ασθένειες
Έχουν γίνει έρευνες για να δουν κατά πόσο οι σκύλοι αντιλαμβάνονται μία ασθένεια και έχει φανεί πως τα καταφέρνουν πολύ καλά. Η εξαιρετική τους όσφρηση τους βοηθά να καταλαβαίνουν τις αλλαγές της μυρωδιάς μας όταν το σώμα μας μπαίνει σε φάση ασθένειας. Σε 88% ανέρχεται η ικανότητά τους ν’ αντιληφθούν τον καρκίνο του μαστού και σε 99% τον καρκίνο του πνεύμονος! Τείνουν να γίνουν περισσότερο προστατευτικοί και να μας κρατούν πολύ ώρα συντροφιά όταν καταλαβαίνουν ότι πάσχουμε από κάτι. Πολλές και οι περιπτώσεις όπου καλούν σε βοήθεια ανθρώπους από το διπλανό δωμάτιο ή σπίτι αν χρειαστεί.
6. Φόβος
Συνήθως γαβγίζουν όταν το καταλαβαίνουν ότι φοβόμαστε κι αυτό πολλές φορές έχει φανεί επιθετικότητα, όμως οι σκύλοι σε τέτοιες περιπτώσεις, γαβγίζουν γιατί καλούν σε βοήθεια και όχι για να μας ορμήξουν. Και πάλι μας εμψυχώνουν και μας δίνουν κουράγιο καθώς μας πλησιάζουν κουνώντας την ουρά τους και σηκώνονται στα δύο τους πόδια προσπαθώντας να μας αγκαλιάσουν.
Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ