Ευριπίδη Ικέτιδες

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Θερμό και παρατεταμένο το χειροκρότημα

για τους συντελεστές της παράστασης από το κοινό της Λευκωσίας

Η συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας Ικέτιδες, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μετά τις δύο επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, που απέσπασαν θετικά σχόλια και καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές, γνώρισε χθες βράδυ, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στην πρώτη παράσταση της Κύπρου, θερμότατη υποδοχή στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, με παρατεταμένο και ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Η Κάτια Δανδουλάκη, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Χρήστος Σουγάρης, ο Χάρης Χαραλάμπους, ο Ανδρέας Τσέλεπος, η Κατερίνα Λούρα, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, η Αγλαΐα Παππά και η 9μελής ομάδα των γυναικών (Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου,  Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους) που ερμήνευσαν τις μητέρες των Αργείων στρατηγών συγκίνησαν το κοινό με την υψηλού επιπέδου ερμηνεία τους.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία συντελεστών της θρυλικής παραγωγής των Ικέτιδων του ΘΟΚ, που ανέβηκε πριν 41 χρόνια, το 1978. Προσκελημένοι του ΘΟΚ, οι Νίκος Χαραλάμπους, Τζένη Γαϊνανοπούλου, Στέλιος Καυκαρίδης, Νεόφυτος Νεοφύτου, Σπύρος Σταυρινίδης, Μαρία Μίχα, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λένια Σορόκου και Ανδριανή Μαλένη τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση.

Με το τέλος της παράστασης ο Στάθης Λιβαθινός, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της σύμπραξης των δύο Εθνικών Θεάτρων, έκανε μνεία στην ιστορική και ανυπέρβλητη σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους και αφιέρωσε την παράσταση στον Εύη Γαβριηλίδη.

Την πρεμιέρα παρακολούθησαν μαζί με το κοινό οι Βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Λουκαΐδης, ο Ευρωβουλετής Κώστας Μαυρίδης, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκου, η Πρόεδρος Αντιγόνη Αθηαινίτη, η Αντιπρόεδρος Σούλα Ζαβού το μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Σωτηρούλα Γιασεμή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

Οι Ικέτιδες θα δώσουν 6 ακόμα παραστάσεις στην Κύπρο:

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Παρασκευή 12 Ιουλίου, Σάββατο 13 Ιουλίου & Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, 21:00

Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Τετάρτη 17 Ιουλίου & Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 21:00

Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, 21:00

(στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2019)

Οι παραστάσεις στις 12 Ιουλίου στη Λευκωσία και στις 18 Ιουλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Για την παράσταση έγραψαν:

…ο Στάθης Λιβαθινός μεγαλούργησε προσδίδοντας ρυθμική αρμονία στον θαυμάσια μεταφρασμένο από τον Γιώργο Κοροπούλη λόγο του Ευριπίδη, με την ύψιστη και πραγματικά καθοριστική συμβολή της μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου.

Το σκηνικό του Γιώργου Σουγλίδη, λιτό, με έξι καμμένα λιόδεντρα , το ένα εξ αυτών σε λοφίσκο (με εμφανή το συμβολισμό), τα κοστούμια του ίδιου σε πλήρη αρμονία και σύμπλευση με τις επιταγές της παράστασης […] Στέρεη και ισορροπημένη στο χώρο, με εξάρσεις και ξαφνιάσματα η διδασκαλία της κίνησης από τον Φώτη Νικολάου. Τα φώτα του Αλέκου Αναστασίου, απολύτως καθοριστικά στη δημιουργία ατμόσφαιρων στη συνθήκη της λιτής και δωρικής σκηνοθετικής γραμμής.

…Με την Κάτια Δανδουλάκη να επιβάλλεται στο χώρο τόσο σκηνικά όσο ερμηνευτικά. Η φιγούρα της αποτυπώνεται στο μυαλό, και βρίσκεται εκεί πανταχού παρούσα, γύρω-γύρω και μέσα στην ορχήστρα.

Κώστας Ζήσης, Tetragwno.gr²

[…] Καταρχάς, για την παρουσία του Άκη Σακελλαρίου, στο ρόλο του Θησέα. Φέρει όλες τις αξίες που χαρακτηρίζουν μια ηγετική προσωπικότητα – το κύρος, το παίγνιο, την ειρωνεία, τη δυναμική μα και την ανθρωπιά…

[…] Μαζί με τον Χάρη Χαραλάμπους υπογράφουν έναν εξαιρετικό ενδιαφέρον αγώνα λόγου, ο οποίος παρασύρει τον παλμό της παράστασης και υπογραμμίζει εμφατικά τα νοήματα του έργου. Ο Χρήστος Σουγάρης, μπορεί να υποκύπτει σ’ ένα πιο παλιό τρόπο παιξίματος, αλλά η ερμηνεία του διαθέτει το μέγεθος και το συγκινησιακό φορτίο που απαιτεί η τραγωδία. Ο Ανδρέας Τσέλεπος εκπληρώνει πλήρως το ρόλο του Αγγελιαφόρου, η Αγλαΐα Παππά προσδίδει τον αναγκαίο επικό τόνο στην Αθηνά ενώ ο Θοδωρής Κατσαφάδος καταφέρνει – σ’ ένα σημείο όπου το έργο, από γραφής, πλατιάζει – να δώσει ως Ίφις μια ερμηνεία που αγγίζει για το βάθος και το λυγμό της.

Στέλλα Χαραμή, monopoli.gr

…Οι γυναίκες του χορού (Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη και Νιόβη Χαραλάμπους) κατάφεραν όχι μόνο να συγκινήσουν ως μητέρες των Αργείων («Να κρατήσω μέσα στη δύστυχη αγκαλιά μου, το νεκρό παιδί μου και ξανά να το κοιμίσω») αλλά και να τραβήξουν τα βλέμματα με την καλοδουλεμένη κίνηση (Φώτης Νικολάου) και τις εξαιρετικές φωνητικές τους ικανότητες.

Γιώτα Δημητριάδη, Τέχνες Plus

…Ναι, ήταν μια καλοσχεδιασμένη παράσταση οι Ικέτιδες του Ευριπίδη και του Στάθη Λιβαθινού. Μου έμοιαζε να είναι κλασικότροπη αλλά είχε πολλά σύγχρονα στοιχεία, ενσωματωμένα, χωνεμένα, πολλές καλές ερμηνείες, έναν θαυμάσιο χορό (με έμπειρες και ταλαντούχες ηθοποιούς) και ευτυχείς συναντήσεις με συντελεστές. Να την δείτε αν βρεθείτε σε κάποιους από τους σταθμούς της περιοδείας.

Όλγα Σελλά, Propaganda.gr

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη

Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά

Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή αλφαβητικά

Μητέρες Αργείων στρατηγών

Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου,

Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη,

Νιόβη Χαραλάμπους

Κάτια Δανδουλάκη (Αίθρα), Θοδωρής Κατσαφάδος:(Ίφις), Κατερίνα Λούρα: (Ευάδνη),

Αγλαΐα Παππά: (Αθηνά), Άκης Σακελλαρίου: (Θησέας), Χρήστος Σουγάρης  (Άδραστος), Ανδρέας Τσέλεπος: (Άγγελος), Χάρης Χαραλάμπους: (Κήρυκας)

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Λευκωσία Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Λεμεσός & Λάρνακα Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.soldoutticketbox.com και από το ταμείο το βράδυ της παράστασης

Τιμές Εισιτηρίων €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)