Fortnite: Το online game που εθίζει παιδιά και εφήβους! Τι πρέπει να ξέρετε!
Έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό να χορεύουν τα μικρά σου (είτε παίζουν Fortnite είτε όχι) με κάποιες ιδιαίτερες χορευτικές κινήσεις; Όπως για παράδειγμα αυτή;
Ωραία, να ξέρεις ότι τα παιδιά σου τις γνωρίζουν από αυτό το παιχνίδι. Είναι χοροί που μπορείς να αγοράσεις (dances) για να μπορεί να τους χορεύει ο χαρακτήρας σου. Ο συγκεκριμένος που είναι και ο πιο διαδεδομένος λέγεται The Floss! (Στο τέλος του άρθρου θα σου βάλω βιντεάκι για να δεις όλους τους χορούς του Fortnite και να αναγνωρίσεις αυτούς που βλέπεις καθημερινά μέσα στο σπίτι σου.)
Όμορφα χρώματα που δε θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα παρόμοια βίαια games, ωραία γραφικά, δελεαστικά τοπία που σου φέρνουν στο μυαλό μάλλον κάποια ταινία της Disney. Παιχνίδι δεξιοτήτων που απαιτεί και λίγη τύχη. Και πάνω από όλα; Δωρεάν και τόσο εύκολα προσβάσιμο από όλες τις συσκευές!
Τίποτα το κακό για να αφήσεις το παιδί σου να παίξει. Στο κάτω κάτω, δεν υπάρχουν καν αίματα στο παιχνίδι! Που είναι το πρόβλημα;
Δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά γι αυτό μιας και τα δικά μου παιδιά είναι μικρά ακόμη. Όμως σε συζήτηση που είχα με μαμάδες που τα 8χρονα παιδιά τους έπαιζαν Fortnite (αν και συστήνεται για 13 ετών και άνω, τα περισσότερα παιδιά δημοτικού είναι ενεργοί παίκτες), έγιναν αποκαλύψεις και είπα να κάνω την έρευνα μου. Για αυτό το παιχνίδι χάλασαν φιλίες μεταξύ των παιδιών, έπεσε η απόδοση τους στο σχολείο, τους έγινε έμμονη ιδέα, έχαναν επαφή με τους γονείς τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ακουγόταν σκληρές φράσεις όπως «Σκότωσε τον!», «Ψόφα τώρα!», «Αυτοκτόνα!» . Χμμ, όχι και τόσο αθώο τελικά ε;
Μια μητέρα που μίλησε στην τηλεόραση για τον εθισμό του γιου της στο παιχνίδι είπε:
«Η συμπεριφορά του άλλαξε πάρα πολύ. Είχαμε κάνει συμφωνία και τον σταματούσα στις 8 αλλά το παιχνίδι είναι γεμάτο με τόση ενέργεια και αδρεναλίνη που όταν τα απομακρύνεις αντιδρούν, φωνάζουν στην τηλεόραση, κρύβονται, εκφράζονται άσεμνα, συνεχίζουν και ζουν σε αυτό. Όλοι οι φίλοι τους παίζουν, είναι διαφορετικό. Όταν προσπαθούν να βγουν από αυτό και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, όλα τα άλλα είναι βαρετά. Δε θέλουν να κάνουν τίποτα άλλο.»
Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα δημοσιοποιήθηκε η ιστορία μιας 9χρονης Βρετανίδας, η οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κλινική απεξάρτησης! Οι δάσκαλοι του κοριτσιού ενημέρωσαν τους γονείς ότι η μικρή… κοιμόταν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Τότε αποκαλύφθηκε ότι η 9χρονη περίμενε τους γονείς της να κοιμηθούν και έπαιζε κρυφά Fortnite. Έκλεινε 10 ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού και για να μην το διακόψει, ουρούσε στην καρέκλα της, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στους εθισμένους στο gameplay. Όταν ο πατέρας προσπάθησε να της πάρει την κονσόλα του X-box, η κόρη του τον χτύπησε στο πρόσωπο.
Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για αυτό το παιχνίδι:
- Το Fortnite είναι ένα online παιχνίδι με όπλα που ξεκινά με 100 παίκτες και μένει ένας και μοναδικός νικητής. Μπορείς να παίζεις σε ομάδα (συνήθως οι φίλοι δίνουν διαδικτυακό ραντεβού) ή και μόνος σου.
- Ολόκληρο το νόημα του παιχνιδιού είναι να σκοτώσεις άλλους παίκτες, αλλά ακόμη και η βία είναι σαν cartoon, χωρίς σκληρές σκηνές, χωρίς αίματα.
- Αν και το ίδιο το παιχνίδι μοιάζει αρκετά ακίνδυνο, οι παίκτες μπορούν να μιλούν και να γράφουν ό, τι θέλουν ο ένας στον άλλο, και η κακή γλώσσα είναι ανεξέλεγκτη.
- Οι αγορές εντός εφαρμογής μπορούν να μετατρέψουν αυτό το ελεύθερο παιχνίδι σε μια ακριβή συνήθεια, με τον μέσο παίκτη να ξοδεύει περίπου $85 (Σημ: μόνο για να αλλάξει την εμφάνιση του, δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που θα τον βοηθήσει να κερδίζει ευκολότερα).
- Οι σύντομοι αγώνες (20λεπτοι) και το πολύ εύκολα προσβάσιμο gameplay κάνουν το παιχνίδι εθιστικό.
- Μπορείς να ρυθμίσεις το χρόνο που επιτρέπεις να παίζει το παιδί σου (καθώς και τις αγορές εντός εφαρμογής) μέσω του γονικού ελέγχου σε πλατφόρμες όπως το PS4, το Xbox One, το Switch και iOS.
- Εάν το παιδί σου παρουσιάζει σημάδια απομόνωσης ή κατάθλιψης λόγω του παιχνιδιού, χρειάζεται σίγουρα βοήθεια.
Τελικά είναι βίαιο παιχνίδι;
Το παιχνίδι σαφώς και είναι βίαιο τελικά – στην πραγματικότητα μάχεσαι για να σκοτώσεις – αλλά ακόμη και το σκηνικό της βίας μοιάζει με κινούμενα σχέδια και χωρίς αίματα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί πυροβολισμοί και θόρυβος.
Μπορούν οι άλλοι παίκτες να μιλούν στο παιδί σας;
Ναι με 2 τρόπους, με text chat (συνομιλία με κείμενο) ή φωνητικά. Η συνομιλία με κείμενο δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσουν οι βρισιές και τα άσχημα λόγια σε αυτό το παιχνίδι. Είτε τα λέει κάποιος ενήλικας σε μικρά παιδιά, είτε τα παιδιά μεταξύ τους. Υπάρχει μόνο η αναφορά/report παίκτη και η σίγαση/mute παίκτη.
Τι κάνει το Fortnite τόσο εθιστικό;
Το moto του Candy Crash που κερδίζει πάνω από $850,000 την ημέρα και έγινε ψυχολογικό φαινόμενο είναι:
- Lose by a little, win by a lot
- Όταν οι παίκτες χάνουν, χάνουν πάντα στην «τρίχα», τόσο κοντά που ακόμη και ο πιο ψύχραιμος θα φωνάξει «Φτου ρε, παραλίγο, ήμουν τόσο κοντά!»
- Όταν οι παίκτες κερδίζουν, εξετάζουν την κατάσταση του παιχνιδιού και βρίσκουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το παιχνίδι εκπληκτικό, οπότε θέλουν να παίξουν λίγο ακόμη τώρα που είναι ζεστοί!
Στα ίδια χνάρια κινείται και το Fortnite. Δεδομένου ότι τα παιχνίδια είναι σύντομα (20λεπτα) είναι εύκολο ο παίκτης να εξαπατήσει τον εαυτό του ότι δεν τρώει και τόσο πολύ χρόνο, αλλά δε θέλει κιόλας να φύγει στη μέση ενός παιχνιδιού, θέτοντας ένα χρονικό όριο. Η δημιουργία εθιστικών παιχνιδιών είναι μια μορφή τέχνης και η Epic Games (η εταιρεία που έφτιαξε το Fortnite) ξέρει τι κάνει. Και φυσικά κάνουν release εβδομαδιαίες ενημερώσεις για να διατηρήσoυν το gameplay φρέσκο και ενημερωμένο.
Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι εθισμένο
Ο εθισμός στα videogames χαρακτηρίστηκε ως ψυχική διαταραχή τον Ιούνιο του 2018. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενσωματώσουν την «διαταραχή εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια» στα συστήματα υγείας τους, αφού αυξήθηκαν τα στοιχεία ότι ο εθισμός προκαλεί στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους σοβαρές ψυχικές διαταραχές .
Νωρίτερα φέτος, ο ΠΟΥ έκανε την κίνηση να κατατάξει αυτόν τον εθισμό ως «ψυχικό νόσημα», χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα μοντέλο επίμονης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς τόσο σοβαρή ώστε να τίθεται «υπεράνω έναντι άλλων συμφερόντων ζωής».
Το νοσοκομείο Nightingale στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο που ίδρυσε υπηρεσία απεξάρτησης διαδικτυακών παιχνιδιών για παιδιά, απαριθμεί τα εξής προειδοποιητικά σημάδια εξάρτησης του παιδιού:
- Περνάει όλο και περισσότερη ώρα στον υπολογιστή/διαδίκτυο.
- Αποτυγχάνει να τηρήσει τον περιορισμό χρόνου που έχετε συμφωνήσει.
- Παραμελεί οικογένεια, φίλους και σχολικές υποχρεώσεις.
- Θυμώνει όταν συζητάτε μαζί του για το χρόνο που ξοδεύει online.
- Αποχωρεί από δραστηριότητες που κάποτε τον ευχαριστούσαν.
- Είναι εκνευρισμένο και ανήσυχο όταν δεν είναι συνδεδεμένο.
- Θυσιάζει ύπνο, γεύμα ή δραστηριότητες για να παίξει.
Και αν πάρει υποτροφία;
Πέραν του εθισμού, φαίνεται ότι οι πολύ καλοί παίκτες σε videogames είναι περιζήτητοι και αναγνωρίζονται. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Ashland του Οχάιο, προσφέρει υποτροφίες άνω των 4.000 δολαρίων σε κορυφαίους παίκτες του Fortnite! Θεωρούν ότι οι videogamers καλλιεργούν σπουδαίες δεξιότητες σε ανταγωνιστικό χώρο. Ειδικότερα το Fortnite προσφέρει ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους παίκτες να είναι δημιουργικοί, να καινοτομούν με ιδέες και να αναδείξουν τις ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητές τους.
Liza
Extra bonus: Αυτό είναι το βιντεάκι για να δεις όλους του χορούς του Fortnite και να αναγνωρίσεις αυτούς που πιθανόν να βλέπεις καθημερινά μέσα στο σπίτι σου 🙂 :
Πηγή : e-mama.gr