Γιατί οι άντρες δεν θέλουν πίεση στη σχέση


Όταν μία σχέση γίνεται πιεστική επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τοις γυναίκες. Γιατί όμως οι άντρες  το συζητούν λίγο περισσότερο και είναι η πρώτη σκέψη στο μυαλό τους όταν τους ρωτήσουν τι δεν θέλουν σε μία σχέση; Αρχικά σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε λίγο το τι θεωρούν οι άντρες όταν μιλάμε για πίεση σε μία σχέση. Τι μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν πιεσμένοι μέσα στη σχέση τους και να έχουν διάφορες αντιδράσεις.

Μερικά από αυτά θα αντιληφθούμε ότι οι γυναίκες ίσως τα θεωρήσουμε λίγο υπερβολικά αλλά για έναν άντρα έχουν μεγάλη σημασία και χωρίς αυτά νιώθουν πιο άνετα μέσα σε μία σχέση. Κάτι όμως που παρατηρούμε είναι ότι είναι δύσκολο να είναι όλα τόσο ιδανικά σε μία σχέση και να μην νιώθει κανένας ποτέ πιεσμένος σε κάτι. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί κάτι που μπορεί να πιέζει έναν άντρα, μπορεί για μία γυναίκα να είναι φυσιολογικό καθώς επίσης και το αντίθετο.

Ρίχνοντας μια ματιά λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι εννοούν οι άντρες όταν κάνουν λόγο για πίεση στη σχέση, πώς αντιδρούν τις περισσότερες φορές αλλά και πώς θα μπορούσαμε οι γυναίκες να ισορροπήσουμε μία τέτοια κατάσταση. Φυσικά, θα ήταν δύσκολο για μία γυναίκα όπως επίσης και για έναν άντρα, να μην αντιδράει σε τίποτα και να συμβιβάζεται με τα πάντα ώστε να μην νιώσει πίεση ο σύντροφος ή η σύντροφος.

Τι εννοούν οι άντρες «πίεση» στη σχέση;

Ας δούμε λοιπόν ποιες καταστάσεις και συμπεριφορές των γυναικών κάνουν τους άντρες συνήθως να αισθάνονται πιεσμένοι!

1) Γκρίνια

Μία από τις πρώτες λέξεις που θα ακούσουμε να τονίζει ένας άντρας αν τον ρωτήσουμε «τι είναι αυτό που θα τον έκανε να αισθανθεί πίεση μέσα στη σχέση» είναι η γκρίνια. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές μεταφράζουν διάφορες συμπεριφορές των γυναικών ως γκρίνια, αλλά αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι είναι ένα άλλο θέμα.

Όπως τονίζουν, η λίγη γκρίνια είναι κάτι που μπορεί να τους φανεί χαριτωμένο αλλά όταν αυτό αρχίζει να γίνεται πολύ συχνά και με μεγάλη διάρκεια, τότε αρχίζουν και πιέζονται. Είναι πολύ δύσκολο να ακούσουμε ότι ένας άντρας αισθάνεται άνετα και μπορεί να διαχειριστεί την υπερβολική γκρίνια μιας γυναίκας.

2) Έλεγχος

Ο έλεγχος από την πλευρά της γυναίκας προς τον άντρα σε μία σχέση ίσως είναι και από τα πρώτα που θα ακούσουμε από έναν άντρα ως κάτι που μπορεί να του προκαλεί ιδιαίτερη πίεση. Τους δυσαρεστεί να νιώσουν ότι ανακρίνονται από τη σύντροφό τους και πόσο μάλλον να θεωρήσουν ότι θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε οτιδήποτε και αν κάνουν.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στη σχέση τους  αντιδρούν, αφού το να δίνουν αναφορά, όπως λένε για τα πάντα γίνεται αρκετά κουραστικό και πιεστικό. Μάλιστα έχουμε παρατηρήσει άντρες οι οποίοι ασκούν οι ίδιοι πίεση στη σύντροφό τους, να αντιδρούν στην αντίθετη περίπτωση. Είναι όμως  πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε μία συμπεριφορά στους άλλους παρά σε εμάς.

3) Να είμαστε αυτοκόλλητοι

Κάτι ακόμα που μπορεί να είναι λίγο πιεστικό για έναν άντρα σε μία σχέση είναι αυτή η έννοια του «αυτοκόλλητου». Όταν αρχίζουν να αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα με την σύντροφό τους είτε γιατί έτσι η σύντροφός τους θα νιώθει καλύτερα είτε γιατί έτσι πρέπει, η πίεση κάνει την εμφάνισή της.

Μπορεί αρχικά να συνέβαινε, να μην είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία και να το θεωρούσαν πολύ φυσιολογικό, αλλά σε βάθος χρόνου αν αυτό συνεχιστεί ίσως αισθανθούν ότι δεν γίνεται τελικά να έχουν και λίγο χρόνο προσωπικό είτε μόνοι τους είτε με τους φίλους τους οπότε τότε πιέζονται και ορισμένες φορές αντιδρούν περίεργα.

4) Πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις

Κάποιοι θεωρούν ότι η σχέση τους δημιούργησε περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις από αυτές που είχαν συνηθίσει να έχουν ή που είχαν επιλέξει να έχουν και αυτό τους κάνει να αισθάνονται πίεση. Είναι κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις που η αλήθεια είναι ότι είναι πιο σημαντικές στο μυαλό μιας γυναίκας, ενώ οι άντρες θα λέγαμε ότι ακολουθούν και λίγο με το ζόρι.

Συνεπώς όταν αυτό το καταλαβαίνουν, ότι πλέον πρέπει να γίνει καθημερινότητά τους, αν δεν μπορούν να το συνηθίσουν τότε νιώθουν ότι τους ασκούμε κάποιου είδους πίεση και δεν μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν και να είναι όπως εμείς θα θέλαμε σε οποιαδήποτε κοινωνική υποχρέωση.

5) Έξοδος με φίλους 

Σε αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να αναφερθούμε στην έξοδο με τους δικούς του φίλους τους λεγόμενους «κολλητούς». Πώς αντιδράμε κάθε φορά που μας ανακοινώνουν ότι πρόκειται να βγουν με τους κολλητούς τους; Ορισμένοι άντρες νιώθουν πίεση σε αυτό το κομμάτι αφού υποστηρίζουν ότι η σύντροφος τους έχει μία άλλη στάση απέναντί τους κάθε φορά που πρόκειται να συναντήσουν τους κολλητούς.

Μπορεί, για παράδειγμα, η σύντροφος τους να έχει νεύρα κάθε φορά που πρόκειται να βγει μόνος του με τους φίλους του, να γκρινιάζει, να δείχνει τη δυσαρέσκειά της όπως επίσης μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει και όταν ο σύντροφός επιστρέφει από την έξοδο. Φαίνεται όμως κάτι τέτοιο να  είναι πολύ πιεστικό αφού χαλάει τη διάθεσή τους και  νιώθουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να περάσουν λίγες στιγμές όμορφες με τους φίλους τους αφού το πριν και το μετά το γνωρίζουν και τους χαλάει τη διάθεση.

6) Βιασύνη για το επόμενο βήμα

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την περίπτωση που ένας άντρας νιώθει πίεση σε μία σχέση όταν παρατηρεί ότι η σύντροφος του βιάζεται πολύ για να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει αν το ζευγάρι δεν βρίσκεται στην ίδια φάση.

Ο άντρας δεν αισθάνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή. Πιέζονται όμως γιατί δεν γνωρίζουν το πώς θα μπορούσαν να μεταφέρουν κάτι τέτοιο στη σύντροφό τους χωρίς να το παρεξηγήσει ή χωρίς να νομίζει ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν παρακάτω μαζί της.

Συχνά γίνεται συζήτηση σε αντροπαρέες για αυτό το θέμα και  αν θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε σε μία τέτοιου είδους συζήτηση θα αντιλαμβανόμασταν ότι και οι άντρες πάνω σε αυτό το θέμα έχουν τις ανασφάλειες τους και η πίεση που αισθάνονται μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που έχουμε οι γυναίκες στο μυαλό μας.

7) Αλλαγές στην καθημερινότητα

Κάτι που μπορεί να μην μας περνάει από το μυαλό, αλλά τελικά το έχουμε παρατηρήσει σε κάποιους άντρες είναι να αισθάνονται πίεση από τις αλλαγές που νιώθουν να συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους από τη στιγμή που βρέθηκαν σε μία σχέση.

Μπορεί να είναι πολύ μικρές αυτές οι αλλαγές στην καθημερινότητα στο δικό μας μυαλό, αλλά για έναν άντρα το οτιδήποτε μπορεί να φανεί αλλαγή και δεν ξέρουμε  πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να προσαρμοστεί σε αυτές. Βέβαια κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και σε μία γυναίκα αλλά καταλαβαίνουμε ότι ένας άντρας και ειδικά αυτός που έχει μείνει μόνος του για αρκετό καιρό, έχει συνηθίσει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και καθημερινότητας. Έτσι λοιπόν δεν είναι περίεργο να μην μπορεί για αρχή να διαχειριστεί ακόμη και τον χρόνο του με συνέπεια να επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τη σχέση.

8) Υπεραναλύσεις και κριτική για την συμπεριφορά τους

Τέλος, οι υπεραναλύσεις και η κριτική που μπορεί να δεχτούν από τη σύντροφό τους για τη συμπεριφορά τους, είναι κάτι που μπορεί να τους πίεση πάρα πολύ. Οι γυναίκες μπορεί να έχουμε περισσότερο τη διάθεση για συζήτηση όταν βλέπουμε  κάτι που δεν μας αρέσει το χαρακτήρα ή την συμπεριφορά του, αλλά ο τρόπος ορισμένες φορές που το προσεγγίζουμε δεν είναι και ο κατάλληλος για αυτόν.

Η ανάλυση και η τάση να πηγαίνουμε τα πράγματα γύρω-γύρω μέχρι να καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα θέλαμε να του πούμε για την συμπεριφορά του, Είναι κάτι που τους πιέζει όταν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται να συμβεί. Με λίγα λόγια όταν ξεκινάμε να του λέμε πως θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση μαζί του για κάτι, έχει αρχίσει ήδη να πιέζεται ειδικά αν θεωρεί πως είμαστε λίγο επικριτικές απέναντι σε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του.

Πώς αντιδρούν οι άντρες στην πίεση σε μία σχέση;

Οι αντιδράσεις που θα μπορούσε να έχει ένας άντρας ο οποίος αισθάνεται πίεση στη σχέση, ποικίλουν ανάλογα με την γενικότερη συμπεριφορά του. Ορισμένες φορές μπορεί να μας κάνει και εντύπωση κάποια αντίδραση του η οποία ίσως για εμάς να μην είναι πολύ συνηθισμένη.

Για παράδειγμα, ένας άντρας που πιέζεται μπορεί να γίνει πιο απότομος και να δημιουργεί εντάσεις και σε κάποιες στιγμές που θα μας φανεί παράξενο αφού ίσως να μην υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος τη δεδομένη στιγμή. Άλλος πάλι μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται  για να δημιουργήσει, απολύτως συνειδητά, μία απόσταση με την σύντροφό του στην προσπάθειά του να μην πιέζεται.

Συνήθως η πίεση δημιουργεί νευρικότητα, εντάσεις και απομάκρυνση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται το ζευγάρι  πως μπορούν να κρατήσουν την ισορροπία μέσα στη σχέση ώστε να μην πιέζεται κανένας από τους δύο.

Πηγή : psychologik-faros