Γιώργος Χατζηπιερής


«Πατημασιές στο χιόνι» αφήνει αυτά τα Χριστούγεννα ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιώργος Χατζηπιερής μαζί με τον Απόστολο Ριζο, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μάρκο Κούμαρη, Κατερίνα Λεγάκη, Διονύση Σαββόπουλο και Σοφία Παπάζογλου με έναν πολύ όμορφο δίσκο με ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα γεμίσουν με μελωδίες τα σχολεία, τα σπίτια, τους δρόμους κλπ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

  1. Κύριε Χατζηπιερή , μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή δουλεία αποχαιρετάτε το 2019. Θέλετε να μας πείτε για αυτήν ;

Πριν δύο χρόνια με κάλεσαν από το «Ελληνικό Σχέδιο» να γράψω τρία τραγούδια-κάλαντα για μια Χριστουγεννιάτικη συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.  Αποδέχτηκα την πρόσκληση – πρόκληση και έτσι προέκυψαν «Ο Βοσκός», «Το Δέντρο των Χριστουγέννων» και «Τα Φώτα».  Αυτή η καταβύθιση στο τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα και στο πως μπορεί να δημιουργηθούν καινούργια Χριστουγεννιάτικα τραγούδια συνέχισε και μετά που τέλειωσε η συναυλία.  Έτσι προέκυψαν ακόμα μερικά τραγούδια που αποτέλεσαν το υλικό για τον νέο δίσκο.

  1. Ο τίτλος «ΠΑΤΗΜΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ» πώς προέκυψε;

Είναι στίχος από το ομώνυμο τραγούδι.  Συνήθως ολοκληρώνω τις ηχογραφήσεις και ο τίτλος προκύπτει ακούοντας ολόκληρο το υλικό.  Οι “Πατημασιές στο χιόνι” παραπέμπουν στην εικόνα των χιονισμένων Χριστουγέννων, αλλά και του χρόνου που χαράσσει το πέρασμά του στις ψυχές μας.

  1. Γιατί έξι καλλιτέχνες και όχι ένας ;

Το κάθε τραγούδι διαλέγει το ίδιο τον ερμηνευτή του.  Είναι μια διαδικασία που γίνεται σε όλα τα τραγούδια του Τεμπέλη Δράκου που έχω κυκλοφορήσει και την έχω ακολουθήσει και σε αυτή τη δουλειά.  Οι δίσκοι μου, από πλευράς ομοιομορφίας, είναι άναρχοι, διαφορετικά στύλ, ρυθμοί, διάθεση.  Αν τραγουδούσε μόνο ένας, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν άνισο.

  1. Κάθε κομμάτι και ιστορία – λίγα λόγια για το κάθε κομμάτι ;

«Ο Βοσκός» πάντα οι βοσκοί ήταν άσημοι και υποβαθμισμένοι. Στις σχολικές γιορτές των Χριστουγέννων, όλοι οι πρωταγωνιστές οι Μάγοι, οι αγγέλοι, η Παναγία, το αστέρι ήταν λαμπροί και εντυπωσιακοί.  Οι βοσκοί ήταν άσημοι και με κουρελιασμένα ρούχα. Με αυτό το τραγούδι έβαλα τον βοσκό να είναι πρωταγωνιστής και να αφηγείται το θαύμα της Γέννησης του Χριστού από τη δική του σκοπιά. Ο Απόστολος Ρίζος με την αισθαντική και βραχνή φωνή του ήταν ο πιο κατάλληλος για το ρόλο του βοσκού.

«Το Δέντρο Των Χριστουγέννων» είναι ένα τραγούδι – παραμύθι για ένα δέντρο που ξεκίνησε από το δάσος για να στολίσει το κέντρο της πόλης.  Περνώντας μέσα από χωριά, το στόλιζαν με στολίδια και γλυκά.  Την παραμονή των Χριστουγέννων είναι κοντά στην πόλη, κάνει κρύο και χιονίζει. Μέσα από ένα φεγγίτη βλέπει μια πολύ φτωχή οικογένεια με δύο παιδάκια που δεν έχουν τι να φάνε.  Τότε παίρνει κάποιες αποφάσεις που του αλλάζουν τη ζωή. Το τραγούδι το ερμήνευσε με χαρά και χάρη η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι εδώ και λίγες μέρες στο Youtube με ένα εξαιρετικό  animation που έφτιαξε ο Μιχάλης Παπανικολάου και έχει ήδη εξαψήφιους αριθμούς θεάσεων.

«Πατημασιές Στο Χιόνι». Οι μέρες είναι κεριά αναμμένα και κάθε μέρα σβήνει ένα κεράκι.  Μένει το τελευταίο που σαν σβήσει θα σημάνει την Πρωτοχρονιά.  Ο παλιός χρόνος θα γλιστρήσει απ’ το μπαλκόνι αλλά θα μείνουν οι πατημασιές του στο χιόνι. Ο Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo ξεφεύγει από τις ρέγκε καταβολές του και εκφράζεται με ευαισθησία και τρυφεράδα.  Τον συνοδεύει η χορωδία από το 5ο δημοτικό σχολείο Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογεώργη.

«Τρεις Χιονονιφάδες». Είναι τρείς χιονονιφάδες που κάνουν ρεβεγιόν σε μπαράκια και πίνουν λεμονάδες με πολλά παγάκια. Το πρωί θυμούνται ότι είχαν μια αποστολή. Το τραγούδι ερμηνεύει με πολλή δεξιοτεχνία και κέφι η Κορίνα Λεγάκη.

«Στου Καινούργιου Χρόνου την Αυλή». Ο Χρόνος έχει παιδιά τις ώρες και τα λεπτά που ετοιμάζουν ένα πάρτι στην αυλή του και στρώνουνε τραπέζια και καρέκλες.  Καλεσμένοι οι μήνες και οι εποχές.  Πιο κατάλληλος ερμηνευτής-παραμυθάς από τον Διονύση Σαββόπουλο δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

«Τα Φώτα». Ένα χαρούμενο ρυθμικό τραγούδι βασισμένο στη μελωδία από τα παραδοσιακά Κάλαντα των Φώτων και από το έθιμο της Πουλουστρίνας όπου το ξημέρωμα των Φώτων οι συγγενείς πλούμιζαν τα παιδάκια με νομίσματα.  Το ερμηνεύει με μία -έξω καρδιά- ερμηνεία η Σοφία Παπάζογλου μαζί με την χορωδία.

  1. Απο πού εμπνευστήκατε αυτή τη δουλειά ;

Ανέτρεξα στις παιδικές μου αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα στο χωριό αποφεύγοντας την πολλή νοσταλγία και τις αναφορές σε ένα παρελθόν που έφυγε και δεν γυρνάει.  Προσπάθησα να ξανακοιτάξω τη θεματολογία των Χριστουγέννων με μια νέα ματιά και να την αποδώσω όσο πιο αληθινά μπορούσα.

  1. Αυτή η δουλειά είναι ένας αλλιώτικος τρόπος να «τραγουδήσουμε» την ομορφότερη γιορτή του χρόνου ;

Νομίζω πως υπάρχει ένα κενό.  Εκτός από τους Ύμνους της εκκλησίας και τα παραδοσιακά Κάλαντα, που είναι εξαιρετικού κάλλους και ακούγονται ακόμα σύγχρονα, τα υπόλοιπα τραγούδια είναι κυρίως μεταφράσεις από ύμνους της καθολικής εκκλησίας ή ξένων τραγουδιών. Η ιδέα για να ξαναγραφτούν νέα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ξεκίνησε, όπως είπαμε προηγουμένως, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Ραλλού Βογιατζή από το «Ελληνικό Σχέδιο».  Εκεί πάτησα για να δημιουργήσω τα καινούργια τραγούδια.  Βεβαίως για να καθιερωθεί ένα τραγούδι και να γίνει μέρος του sountrack των Χριστουγέννων, χρειάζεται χρόνος. Οπότε ο χρόνος θα μας αποκαλύψει αν κάναμε καλή δουλειά.

  1. Τα Χριστούγεννα τί είναι για σας ;

Είναι ένα μαγικό παραμύθι που μας αγκαλιάζει όλους και μας κάνει να ξαναγινόμαστε παιδιά.  Η Γέννηση του Χριστού μέσα από το Ευαγγέλιο είναι ένα φωτεινό, χαρούμενο και ζωοποιό  γεγονός. Γύρω από αυτό κτίστηκε όλη η παραδοσιακή εθιμοτυπία η οποία αναμείχθηκε με πινελιές από χιονισμένα τοπία της Ευρώπης, ελαφάκια, κοκκινολαίμηδες, στολισμένα δέντρα και εύηχα τραγούδια.  Τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει ένα ξέφρενο καταναλωτικό όργιο, μια ψυχαναγκαστική επιβολή του να περάσουμε τέλεια, ένα ψεύτικο και φασαριόζικο πλαίσιο που μας απομακρύνει από το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

  1. Θα σας άρεσε να τα ακούτε στα μεγάφωνα των μαγαζιών στις γιορτές κλπ ;

Φαντάζομαι να τα ακούει η οικογένεια καθώς στολίζει το δέντρο, να το λένε τα παιδάκια στις χριστουγεννιάτικες γιορτές στα δημοτικά, να το βάζει ο παππούς να ακούγεται σιγά καθώς διαβάζει παραμύθια δίπλα στο τζάκι, να το ακούει η οικογένεια στο αμάξι καθώς πηγαίνει στο χωριό για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

  1. Ποια η ευχή σας για το νέο έτος ;

Πρώτα απ’ όλα υγεία, λιγότερη δυστυχία, περισσότερη έγνοια για τον πλανήτη και το μέλλον του και συγκέντρωση στα αληθινά και ουσιαστικά.